דלג לתוכן

פסוריאזיס: כל הטיפולים שיסייעו בהתמודדות עם המחלה

240 אלף ישראלים סובלים מפסוריאזיס, מחלת עור דלקתית כרונית, הכוללת התרבות והחלפה מהירה של תאי שכבת העור העליונה. התאים המצטברים גורמים להתפתחות אזורי עור יבשים וכתוצאה מכך גם עלולים להביא לגרד או כאב מקומי. מהם הגורמים לפסוריאזיס ואילו טיפולים קיימים? כל התשובות החיוניות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/10/2018
4 דקות קריאה

3.5% מהאוכלוסייה הכללית סובלת מפסוריאזיס (ספחת), ובישראל ישנם כ-240 אלף חולים הסובלים מהמחלה, רובם לוקים בצורתה הקלה. למרות שהמחלה יכולה להתבטא בכל גיל, נפוצה יותר בקרב מבוגרים ומופיעה לרוב בגילאי 15-35. המחלה נדירה מאוד בקרב תינוקות.  שיעור הגברים והנשים הסובלים ממנה הוא אמנם שווה, אך נשים נוטות לפתח אותה בגיל צעיר יותר. כמו כן היא מתפתחת בכל קבוצת הגזעים אך בשיעור משתנה. מהם הגורמים למחלה והאם קיימות דרכים לאבחון וטיפול בה? כל המידע בכתבה הבאה.   

פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית כרונית אשר מתאפיינת בהתרבות והחלפה מהירה של תאי האפידרמיס, השכבה העליונה של העור. התחלפות תאי העור לוקחת במצב תקין בין 21-28 ימים, ואצל חולי פסוריאזיס התהליך לוקח 5-6 ימים בלבד. תדירות ההחלפה הגבוהה גורמת לייצור יתר של תאים, המצטברים על פני העור ויוצרים אזורי עור יבשים בעלי גוון אדום המכוסים בקשקשים מתקלפים הנראים לבנים כסופים. אזורים אלו יכולים להתפתח בכל חלקי הגוף אך נפוצים בעיקר במרפקים, בברכיים, בגב תחתון ובקרקפת. נגעי המחלה אמנם אינם מדבקים, אך הם עלולים לגרום לגרד אזורי או לכאב הדומה לזה המורגש במצב של כוויה או עקיצה. 

 מהם הגורמים לפסוריאזיס?

פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית הנגרמת עקב כשל במערכת החיסון, אשר גורם לגוף לתקוף את עצמו. ישנם סוגי טריגרים שונים היכולים לעורר את המחלה אצל אדם עם נטייה לפתח אותה. טריגרים נפוצים הם: לחץ או מתח נפשי מתמשך, פגיעה בעור (לדוגמא: חתך/ שריטה/כוויה מהשמש), זיהום (למשל כאב גרון), תרופות מסוימות (ליתיום, פרדניזון, חוסמי בטא ועוד), מזג אוויר (בעיקר אקלים קר ויבש), טבק ואלכוהול. הטריגרים שעלולים להביא להתפרצות המחלה משתנים מאדם לאדם, ובשל כך חשוב לזהות מהו הטריגר שמעורר את התפרצותה אצל כל חולה בכדי למנוע או להקטין את התלקחות המחלה. כמו כן, ככל הנראה למחלה יש רכיב גנטי, העובר בתורשה במשפחה וגורם לאנשים להיות יותר פגיעים למחלה. חומרת המחלה משתנה בין החולים ובין התקופות השונות בחיי החולה. פסוריאזיס מתאפיינת  בתקופות "שקטות" ממושכות ללא הופעת תסמיני המחלה, ותקופות "סוערות" של התפרצות קשה היכולה להשפיע על איכות חיי החולה. 




קיימים סוגי טריגרים שונים שיכולים לגרום להתפרצות המחלה בקרב אלה בעלי נטייה לפתח אותה, לרבות לחץ נפשי ופגיעה בעור




איך ניתן לאבחן?

כיום, לא קיימות בדיקות דם ספציפיות או כלים דיאגנוסטיים לאבחון המחלה. לרוב, אבחון המחלה נעשה על-ידי רופא עור. ברוב המקרים הרופא יכול לאבחן על בסיס מראה העור האופייני של המחלה. במקרים בהם הבדיקה הקלינית אינה מספקת, תילקח ביופסיה (דגימת עור קטנה) אשר תיבחן תחת מיקרוסקופ. עור עם פסוריאזיס נראה עבה ומודלק יותר בהשוואה לעור עם אקזמה. כמו כן, הרופא יעשה בירור לגבי ההיסטוריה המשפחתית, מאחר ולשליש מחולי הפסוריאזיס יש בן משפחה עם המחלה. בנוסף יש לעבור על התרופות אותן צורך המטופל שעשויות לתרום לפסוריאזיס. 


מעבר לכך, חולים אשר אובחנו עם פסוריאזיס צריכים להיבדק בחשד למחלות נוספות. מחקרים בשנים האחרונות הראו שחולי פסוריאזיס בסיכון גבוה יותר לדלקת מפרקים פסוריאטית, לחץ דם גבוה, מחלת ריאות כרונית, סוכרת, עלייה בשומני הדם ועוד.

מהן דרכי הטיפול?

אמנם כיום, אין תרופה המסוגלת לרפא או למנוע את המחלה, אך ניתן בעזרת טיפולים שונים להקל על תסמינה השונים (כמו האטת קצב חלוקת התאים והורדת הדלקת בעור) ולהעלים או להחליש אותם לפרקי זמן ארוכים יחסית. כמו כן חשוב להתאים את הטיפול לחומרת המחלה והעדפות המטופל ולהמשיך להתמיד בו גם בתקופות ה"שקטות" בכדי למנוע את החרפה. 


הטיפול הבסיסי בפסוריאזיס הוא שימון העור. בעזרת השימון ניתן לטפל בקשקשת, להקל על הגרד ועוד. אצל חולים הסובלים מפסוריאזיס קלה עד בינונית ניתן להעלים את רוב הנגעים וסימני המחלה כמעט לגמרי בעזרת שימוש במשחות שונות אשר מכילות לרוב סטרואידים. המשחות גורמות לקילוף העור הקשקשי העבה, מפחיתות את הדלקת, ואחרות מאטות את קצב חלוקת התאים בעור. בשנים האחרונות מתברר כי שימוש ממושך במשחות עם סטרואידים גורם לנזק בלתי הפיך לעור, כמו כן, העור מתרגל ולכן יש להגביר את החוזק המשחה. בנוסף, ישנה החרפה של המחלה לאחר הפסקת הטיפול בסטרואידים. 

בפסוריאזיס מופשטת, בנוסף למשחות יש לשלב טיפול פוטותרפיה (חשיפה לאור בתדר UV). הטיפול מבוצע תוך כדי אשפוז (זמן ממוצע של 4 שבועות) או הגעה מס' פעמים בשבוע למחלקה בבית החלים. זוהי אחת השיטות היעילות בטיפול בפסוריאזיס שבה משיגים לאחר כ-30 טיפולים הפוגה. 

קראו עוד: פוטותרפיה: הטיפול החדשני באקנה - ללא תרופות

אופציה נוספת אשר הניתנת לחולים ברמה בינונית עד קשה היא שהייה ממושכת (של כמה שעות כל יום) בשמש באזור ים המלח. נוסף על היתרון של קרינת השמש, אפקט הטבילה בים המלח גם כן מועיל. תקופה של מינימום שבועיים דרושה לשהות בים המלח בכדי להיות אפקטיבית לטיפול. הקושי בטיפול זה הוא התלות במזג אוויר יעיל בחורף. יתר על כן, חשוב לזכור שהטיפולים בים המלח כמו גם הטיפולים בפוטותרפיה כרוכים בסכנות הדומות לחשיפת יתר לשמש (כמו סיכון מוגבר לסרטן העור ועוד). 

אפשרות שלישית לחולים בפסוריאזיס מפושט היא תרופות סיסטמיות (הפועלות כל הגוף כולו), בעיקר לחולים שהנגעים שלהם מפושטים מעל ל10% מחלקי הגוף או שהם מופיעים באזורים רגישים כמו אברי המין או הפנים.

בשנתיים האחרונות פותחה שיטה חדשה של טיפול בלייזר ואור ממוקד הפוגעת רק בנגע עצמו ללא העור הבריא מסביבו. מעבר ליעילות מיקוד הפגיעה והורדת הסיכון לעור מסביב לנגע, שיטה זו גם מקצרת את מספר ומשך הטיפולים.

הדור החדש לתרופות בפסוריאזיס הוא טיפולים בתרופות ביולוגיות. תרופות אלו מהוות פריצת דרך במיוחד לחולים ברמה חמורה אשר לא הגיבו לטיפולים אחרים. התרופות מותאמות לרכיבים מסוימים בשרשרת הדלקתית ובכך מפחיתות את הפעילות הדלקתית המוגברת במחלה. לתרופות אלו יש תגובה ספציפית ויעילה יותר וכן פחות תופעות לוואי משאר התרופות הקונבנציונאליות. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 מנהטן קליניק - המרכזים להסרת נקודות חן ונגעי עור
מנהטן קליניק - המרכזים להסרת נקודות חן ונגעי עור עור ומין
5.0
( 18 חוות דעת )
"הטיפול לקח לי דקה, באמת עניין של שניות להסרת נגע שהיה לי על המצח במשך 10 שנים, המטפלת הייתה רגישה וטובה. ממש מרוצה !"
ד"ר טליה מאיר
ד"ר טליה מאיר עור ומין
5.0
( 48 חוות דעת )
"ממש הופתעתי לטובה מהשירותיות והמקצועיות של ד״ר טליה מאיר. הגעתי אליה לראשונה לבדוק נקודת חן ספציפית והיא עשתה בדיקה מקיפה ממש מכף רגל ועד ראש, מה שמעולם לא הוצע לי ע״י רופאים אחרים שהייתי אצלם באותו עניין. הכל נעשה בצורה מהירה, רגישה ותוך מתן הסבר לכל השאלות שלי."
ד"ר אפרת בר אילן
ד"ר אפרת בר אילן עור ומין
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופאה מדהימה, יסודית, מקצועית ואכפתית. באתי אליה בעניין מולוסקום טיפלה בי במסירות🌹 תודה על המקצועיות והאמפתיה ממליצה בחום!!!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו