דלג לתוכן

מחקר חדש מצא: דיכאון עלול לגרום להזדקנות מוקדמת

מחקר חדש שבוצע בהולנד מצא כי דיכאון קליני עלול להוביל לשינויים גנטיים מסוימים הגורמים להזדקנות מוקדמת. טיפול יעיל הניתן מוקדם ככל הניתן עשוי לעצור את התהליך הביולוגי: כל המידע

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/10/2018
2 דקות קריאה

דיכאון קליני או דיכאון מג'ורי הוא אחת מההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר. למעשה, יותר מ-16 מליון מבוגרים בארצות-הברית חוו אפיזודת דיכאון אחת במהלך השנה האחרונה. מצב זה, נקשר לבעיות בריאותיות אחרות, החל מתחולת חיים קצרה יותר ועד לסיכון גבוה יותר לבעיות לב וכלי דם.

מחקר חדש מראה כי דיכאון קליני עלול גם להוביל להזדקנות מוקדמת. חוקרים מהמרכז הרפואי שבאוניברסיטת אמסטרדם, הולנד, חקרו את מבני ה-DNA של אנשים הסובלים מדיכאון והגיעו לתוצאות מסקרנות במיוחד: נמצא כי ה-DNA של אנשים הסובלים מדיכאון קליני מבוגר יותר בכ-8 חודשים בממוצע בהשוואה לאלה שאינם סובלים מהבעיה הנפשית. החוקרים הציגו את ממצאיהם בכנס של המכללה האירופאית לנוירו-פסיכולוגיה והם פורסמו בכתב העת American Journal of Psychiatry. השפעה זו של הזדקנות מוקדמת הייתה משמעותית יותר בקרב אלה שחוו טראומה בגיל הילדות, כמו אלימות, הזנחה או התעללות.

מהו דיכאון קליני? 

דיכאון קליני, שכאמור נקרא גם דיכאון מג'ורי, הוא הפרעה נפשית קשה המלווה בתסמינים פיזיים, רגשיים והתנהגותיים. הדיכאון משפיע על מצב הרוח, על מנעד הרגשות ועל המוטיבציה. הדיכאון עלול להשפיע גם על התפקוד היומיומי. טווח התסמינים המעידים על דיכאון קליני הוא רחב, ואלה משתנים מאדם לאדם בכל הנוגע לרמת חומרתם ולתדירות הופעתם. חשוב לציין, כי לא מדובר בהופעה של רגשות, כמו עצב או מתח, אלא במצב נפשי הדורש עזרה רפואית ולעיתים אף מתן טיפול תרופתי. 



מחקר מצא: דיכאון קליני מביא להזדקנות מוקדמת בשל שינויים גנטיים



כיצד דיכאון משפיע על ה- DNA?

החוקרים בדקו את הדנ"א של 811 אנשים הסובלים מדיכאון ועוד 319 שאינם סובלים מההפרעה הנפשית. המשתתפים לקחו חלק במחקר הולנדי שעסק בדיכאון וחרדה. 


בעזרת ביצוע של בדיקות דם, החוקרים בחנו את האופן בו הדנ"א של המשתתפים השתנה עם העלייה בגיל. המחקר חשף כי שינויים אפיגנטים התרחשו מהר יותר בקרב הנבדקים אשר סובלים מדיכאון. 

אפיגנטיקה היא המחקר העוסק בשינויים בביטויים של גנים שונים אשר אינם משפיעים על רצף הדנ"א. שינויים אלה יכולים להתרחש כתוצאה מגורמים רבים, בהם הסביבה וסגנון החיים.

קראו עוד: דיכאון: האם שינוי תזונתי הוא האור בקצה המנהרה?

אחד המנגנונים שבאמצעותם מתרחש שינוי אפיגנטי נקרא מתילציה של דנ"א  או Methylation. תהליך זה כולל חיבור של מולקולות מתיל (CH3, אטום פחמן הקשור לשלושה אטומי מימן) לדנ"א עצמו. החוקרים הראו כי בקרב אנשים הסובלים מדיכאון מג'ורי, קיימת מידה מסוימת של מתילציה. השינוי האפיגנטי מצביע על גיל מבוגר יותר. משמעות הדבר היא כאלה הסובלים מדיכאון יהיו מבוגרים יותר ביולוגית בכ-8 חודשים, זאת בהשוואה לאלה שאינם סובלים מדיכאון. במקרים מסוימים של דיכאון חמור, הגיל הביולוגי יהיה מבוגר יותר ב-10-15 שנים בממוצע מאשר הגיל הביולוגי. החוקרים מצאו בנוסף כי גילם הביולוגי של אלה אשר חוו טראומה בילדות היה מבוגר יותר ב-1.06 שנים, בהשוואה לנבדקים שלא חוו טראומה.

תוצאות המחקר חושפות למעשה "שעון אפיגנטי", הכולל דפוסי שינוי בדנ"א המהווים אינדיקציה לגיל הביולוגי. אותו שעון, עובד מהר יותר בקרב אלה הסובלים ממצבי דיכאון או לחץ קיצוני.

התוצאות מדגישות את ההשפעה הביולוגית של טראומה מוקדמת ואת החשיבות של צעדי מניעה וטיפול מוקדמים בכל הנוגע לדיכאון ולחוויות ילדות שליליות. עם זאת, דרוש מחקר נוסף בנושא כדי לחזק את הממצאים. מחקרים ארוכי טווח דרושים כדי להבין האם גם טראומה לבדה גורמת להזדקנות אפיגנטית.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר לב קורבסקי
ד"ר לב קורבסקי פסיכיאטריה
פסיכיאטר למבוגרים ופסיכוגריאטר.
ד"ר אלכס סוצקובר
ד"ר אלכס סוצקובר גריאטריה
רופא גריאטר עצמאי
ד"ר עדי שוורץ
ד"ר עדי שוורץ גריאטריה
5.0
( 11 חוות דעת )
"דר עדי שוורץ, מאיר פנים, נותן ביטחון עם הידע הרב והנסיון ארוך השנים שלו. מדבר בגובה העיניים, קשוב ונוסך ביטחון"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו