מחקר חדש מצא: נשימה מהאף עשויה לשפר את הזיכרון
קחו נשימה עמוקה, אבל דרך האף. ממחקר חדש עולה כי נשימה דרך האף עשויה לסייע באחסון הזיכרון ובביסוסו במוח שלנו
בשנים האחרונות, מדענים מתחום מדעי המוח בוחנים את הקשר שבין ריח לזיכרון. היו שטענו שפגיעה בחוש הריח עלולה לנבא דמנציה, אחרים התמקדו בשאלה מדוע זה קורה.
האמיגדלה, אזור קטן במוח המעבד מידע חושי, קרוב להיפוקמפוס במוח, המאחסן זיכרון. במחקר קודם חדש יחסית, נמצא כי אנשים עם זיכרון מרחבי טוב, עשויים להיות טובים יותר בזיהוי ריחות. מידע הקשור לזמן ומקום נמצא בגרעין חוש הריח הקדמי, אזור במוח המעורב בהתפתחות מחלת האלצהיימר.
כעת, ממחקר חדש של מכון קרולינסקה, שטוקהולם, שממצאיו התפרסמו בכתב העת The Journal of Neuroscience, עולה כי נשימה דרך האף, במקום נשימה דרך הפה, משפרת את זיכרון חוש הריח.
נשימה דרך האף משפרת את תהליך הלמידה ושליפת הזיכרון
נשימה לטווח ארוך
לצורך המחקר, החוקרים ביקשו מהמשתתפים, גברים ונשים, ללמוד 12 ריחות חדשים בשתי הזדמנויות. לאחר כל מפגש הרחה, התבקשו המשתתפים לנשום במשך שעה דרך האף או דרך הפה.
בתום השעה המשתתפים הריחו שוב את 12 הריחות הישנים שכבר הריחו, ולהם צירפו עוד 12 ריחות חדשים. המשתתפים היו צריכים להחליט איזה מהריחות חדשים ואיזה ישנים.
כאשר אנשים נשמו דרך האף, הם זכרו טוב יותר את הריחות מאשר כשהם נשמו דרך הפה. ממצא זה מראה למעשה שאנחנו זוכרים ריחות טוב יותר אם אנחנו נושמים דרך האף, כאשר הזיכרון מתייצב –תהליך המתרחש בין למידה ושליפת הזיכרון.
מחקרים קודמים הראו כי קולטני ריח במוח לא רק קולטים ריח אלא גם וריאציות שונות של זרימת אוויר, באמצעות חלקים שונים של המוח המופעלים בכל שאיפה ונשימה. עם זאת, החוקרים אינם יודעים בשלב זה כמה דפוסי הנשימה שלנו משפיעים על התנהגות האדם.
הרעיון שנשימה משפיעה על ההתנהגות שלנו אינו חדש. עם זאת, עד כה לא הוכח באופן מדעי מה קורה במוח. באמצעות המחקר הנוכחי, החוקרים מתכננים להמשיך ולגלות את המנגנון המדויק שאחראי על ההשפעה שלנשימה יש על זיכרון חוש הריח שלנו.