האם זריקות לבעיות אורתופדיות עשויות לרפא או רק להפיג את הכאב?
אילו הזרקות קיימות לטיפול בבעיות אורתופדיות, באילו מצבים הן מטפלות והאם הן מהוות פתרון לבעיה או רק מסייעות בשיכוך הכאב? כל המידע בכתבה הבאה
במקרים רבים, האורתופד המטפל נתקל במצבים בהם מטופלים סובלים מכאב ומסימפטומים שמקורם בגורמים שונים. השאיפה הראשונה, הן של האורתופד המטפל והמטופל, היא להביא להקלה בכאב. בהמשך מטרת הטיפול היא לחזיר את יכולת התפקוד התקינה מהר ככל הניתן.
כאשר מדובר בספורטאים, המטרה העומדת לנגד עיניהם של הרופא המטפל והספורטאי היא חזרה מהירה ככל שניתן לכשירות ספורט, למגרש או לתחרויות. לבסוף השאיפה היא לטפל בגורם המביא להתפתחות הסימפטומים השונים, לרפא אותו במידת האפשר, או לכל הפחות לעכב את התקדמות הבעיה ואת הישנות הכאב.
זריקות לטיפול בבעיות אורתופדיות
זריקות הן טיפול הניתן באופן מקומי לאזור הבעייתי – "החולה", כמו לדוגמה המפרק או אזור החיבור בין הגיד לעצם. למעשה, הזריקות השונות אינן מהוות נקודות על ציר הריפוי, אלא מדובר באסטרטגיות המשמשות לטיפול במצבים שונים.
חשוב לציין כי הטיפול בזריקות הוא אינו "טיפול קסם" שיכול לפתור את כל הבעיות. לעיתים, אין מנוס מקבלת החלטה להתקדם ישירות לטיפול ניתוחי כבר מרגע ביצוע האבחנה. כמו כן, במקרים מסוימים מטרת הזריקה היא להרוויח זמן שיהווה גשר ממועד הופעת התסמינים ועד לביצוע הניתוח. ברור כי ישנן גם אבחנות בהן הזריקה יכולה להיות הטיפול הסופי בבעיה.
1. הזרקת קורטיקוסטרואידים
החומר הרפואי השכיח ביותר הנמצא בשימוש בזריקות, הוא קורטיקוסטרואיד (אשר שייך למשפחת הסטרואידים). קורטיקוסטרואיד הוא חומר אנטי דלקתי יעיל ביותר, המהווה כמעט תמיד את קו הטיפול הראשון בארסנל ההזרקות לצורך הפחתת הכאב באזור.
באילו מקרים משתמשים בהזרקת קורטיקוסטרואידים?
הזרקת קורטיקוסטרואידים מתבצעת במקרי ארתרוזיס, מצב שתחילתו בדלקת של המפרק המתבטאת בכאב ולעיתים מלווה בהצטברות נוזל תוך מפרקי ובסימני דלקת נוספים. ארטרוזיס עלולה להוביל לשחיקת סחוס. הזרקות קורטיקוסטרואידים מפחיתות את הדלקת וכתוצאה מכך גם את הכאב. במצבי פציעות ספורט לעיתים הבעיה אינה דלקת כרונית, אלא ריפוי לא תקין של הרקמה המביא להתפתחות דלקת אשר מתבטאת בכאב. טיפול בזריקות סטרואידים מסייע בהפחתת הכאב. בשני מצבים אלה הסטרואידים אינם מהווים כלי לריפוי מוחלט של הבעיה.דוגמה נוספת לבעיה המטופלת בעזרת הזרקת קורטיקוסטרואידים היא "כתף הקפואה" (frozen shoulder). כתף קפואה היא מצב בו קיימת דלקת ממשית בלתי נשלטת הגורמת להצטלקות ולדלקות חוזרות. במצב ייחודי זה הזרקה תוך מפרקית לכתף מהווה טיפול מרפא ולא רק אסטרטגיה להקלה בכאב.
זריקות לטיפול בבעיות אורתופדיות ניתנות כטיפול מקומי במטרה להחזיר את יכולת התפקוד התקינה, מהר ככל האפשר
למי מיועדות הזרקות סטרואידים?
הזרקות סטרואידים מהוות מעין טיפול "עזרה ראשונה" להקלה משמעותית ומהירה בכאב. טיפול זה יעיל עבור ספורטאים העומדים לפני משחק חשוב או תחרות בפרק זמן קרוב יחסית וזקוקים לחזור לתפקוד מיטבי מהר ככל הניתן.
2. הזרקת חומצה היאלורונית (בעבר כונתה "כרבולת של תרנגולת")
קבוצת חומרים נוספת, המהווה גם היא קו טיפול מרכזי, כוללת זריקות המכילות חומצה היאלורונית. בעבר, חומרים אלה הופקו מכרבולת התרנגולת ובשנים האחרונות הם מופקים באופן כימי. זריקות אלה מטפלות באופן ישיר בשחיקת סחוס ומפחיתות את הכאב. מטרת הזריקה היא לעצור את תהליך הרס הסחוס. על כן, במקרים בהם הסחוס כבר שחוק אין מקום ותכלית לזריקה זו. קיימים מחקרים המראים כי במצבים של תהליך ניווני בסחוס, יעילות הזריקה עומדת על 30-60%.
למי מיועדת הזרקת חומצה היאלורונית?
הזרקות חומצה היאלורונית יעילות במצבים בהם קיים סחוס ויש לעצור את תהליך הפירוק שלו. ההזרקות נועדו לטיפול באנשים הסובלים מכאבים תוך מפרקיים בשל שחיקת סחוס בדרגה שאינה מתקדמת. מטרת ההזרקות כאמור, היא לעצור את גרף ההתדרדרות לפני החלפת המפרק.מהם היתרונות בהזרקות חומצה היאלורונית?
זריקה זו מכוונת לעצירת התהליך השחיקתי, ומעצם כך מטפלת בבעיה עצמה וכפועל יוצא גם מביאה להקלה בכאב. הזריקה אינה גורמת לתופעות לוואי. הזרקות חומצה היאלרונית מסייעות לכ-50% מהמטופלים לעכב את הצורך בניתוח להחלפת מפרק.מהם החסרונות?
מדובר בטיפול יקר יחסית, בעל אחוזי הצלחה מוגבלים (כ-50-60%). הזרקות חומצה היאלרונית יעילות לטיפול בשלבים מוקדמים של התהליך השחיקתי.קראו עוד: "ספורט יש לעשות בהנאה אך בצורה נכונה": הכל על פציעות ספורט
3. הזרקת טסיות בריכוז גבוה בפלסמה (PRP)
קבוצת זריקות נוספת היא הזריקות שתכליתן לעודד תהליך רפוי באזור החולה. זריקה מובילה בקבוצה זו היא הזרקת טסיות בריכוז גבוה בפלסמה, או PRP.כיום ידוע, שבמקרים רבים של פציעות הספורט כרוניות הבעיה האמתית אינה דלקת, אלא רפוי לא תקין של מיקרו-טראומה חוזרת ברקמת הגיד/הרצועה/שריר בשל תנועות חוזרות במהלך הפעילות הספורטיבית. למצב זה, מתווספות גם פציעות חריפות ברקמה הרכה, כמו לדוגמה קרע שריר או קרעים חלקיים בגידים, בשרירים ואף במניסקוס.
לאחרונה התפרסמו מאמרים רבים המעודדים הזרקת טסיות לטיפול בפגיעות סחוסיות על רקע תהליך שחקתי. הזריקות יוצרות קרקע פורייה המדרבנת את הגוף לריפוי מהיר ותקין של הרקמה. בניגוד להזרקות סטרואידים, אשר מפחיתות את הכאב הנובע כתוצאה מהפגיעה, הזרקות ה-PRP מעודדות ריפוי של הרקמה באופן תקין. לזריקות החומצה היאלורנית אין מקום בחלק ממחלות אלו (כמו לדוגמה במצבים של פגיעות הגידים, שרירים או כל פגיעה חוץ מפרקית), והחומר היחיד כיום המאפשר זירוז של יצירת רקמה בריאה הוא חומר המופק מהטסיות בדם המטופל.
הטסיות מהוות "בית חרושת" ענק ליצירת פקטורי (גורמים מעודדים) גדילה ורפוי. בדיקות מעבדה ובדיקות רקמות מיקרוסקופיות מדגימות קולטנים (רצפטורים) על רקמת הגיד/רצועה /שריר/סחוס, אשר יודעים לקלוט את אותם פקטורים המופקים על ידי הטסיות.
הרציונל העומד מאחורי הטיפול החדשני הוא הזרקה ממוקדת של ריכוז חומר עשיר בטסיות (platelet rich plasma) בריכוז של פי 7 מהריכוז הרגיל, כך שהחומר המופק מדם החולה מוזרק ישירות לאזור הפגוע ובכך מצליח לעודד ולהאיץ את תהליך הרפוי התקין.
האם זה עובד בפועל?
סוג זה של זריקות מהווה כיום קו ראשון לטיפול כאשר מדובר בספורטאים המקצוענים . הזרקות PRP נפוצות כיום גם כטיפול אופציונאלי במטופלים מן השורה ,במצבים כגון מרפק טניס, דלקת כרונית של גיד אכילס, דורבן ומצבים כרוניים נוספים של "דלקת" כרונית ברקמה רכה.טיפול זה בוודאי מומלץ כאשר האופציה החלופית היא טיפול ניתוחי. כפי שנכתב למעלה, בשנים האחרונות ריבוי מחקרים מעיד על הצלחת הטיפול גם בהזרקה תוך מפרקית לטיפול בשחיקת סחוס.
זריקות PRP מהוות את קו הטיפול הראשון בספורטאים מקצועיים, והן מהוות גם חלופה אופציונלית למטופלים מן השורה
למי נזריק טסיות מרוכזות?
ספורטאים שעברו פציעה אקוטית, קריעה או מתיחה של גיד, שריר או רצועה מטופלים באמצעות הזרקות ה-PRP. בנוסף, ספורטאים הסובלים מפציעה כרונית ברקמה רכה ואף מטופלים הסובלים מתהליך שחיקתי במפרק, אשר מעוניינים למצות את חלופות הטיפול השמרני לפני ביצוע ניתוח, נחשבים למעומדים מתאימים לטיפול באמצעות ה-PRP.מהם היתרונות בהזרקות PRP?
טיפול זה מבוסס על יכולת הריפוי של הטסיות המצויות בגוף האדם ועל כן הוא אינו מלווה בתופעות לוואי. על פי הספרות הרפואית העדכנית טיפול זה נוחל הצלחה רבה.4. הזרקת חומר משולב- חומצה היאלורונית וזריקת טסיות (PRP)
לאחרונה, פותח חומר המשלב את יתרונות שתי הזריקות שצוינו למעלה. חומר זה כולל הן את יתרונות החומצה ההיאלורנית, הידועה כמשפיעה על תהליך הרס ובניית סחוס במפרק, והן את יתרונות הטסיות המרוכזות, המוכרות כמפרישות הורמונים אשר מעודדים ריפוי.לפיתוח זה (המוכר גם כזריקה המסחרית הנקראת רגי'נו-גל) נוסף מרכיב נוסף המשפר את השפעת הזריקה ומאפשר הפיכה של החומר המוזרק לג'ל הנדבק על סחוסי המפרק. מאפיין זה מביא לשיפור בהיצמדות החומר לתאי הסחוס ולשטח המפרקי, ועל ידי מסייע בהגדלת סיכויי ההצלחה של הטיפול.
למי מיועדות הזרקות החומר המשולב?
לאחרונה גובר השימוש בזריקה זו כאפשרות טיפולית למטופלים צעירים (בקבוצת גיל 40-60), פעילים ספורטיבית אשר סובלים מכאבים במפרק על רקע שחיקתי בשלב מוקדם. למרות שמטופלים אלה סובלים מתהליך שחיקתי בסחוס המפרקי, רמת פעילותם, גילם והממצאים אינם מצדיקים החלפת המפרק בשלב זה. על כן במקרים אלה הטיפול המשולב ישפיע על התהליך השחיקתי, יאט אותו ובמקביל גם יביא להפחתה ניכרת של הסימפטומים.מהם היתרונות בהזרקות החומר המשולב?
הזריקה משלבת ומגבירה את יתרונות הזרקת החומצה ההיאלורונית והזרקת הטסיות (PRP) ויוצרת רקמת ג'ל העוטפת את הסחוס המפרקי.הכתבה בשיתוף עם ד"ר ברק סגל, אורתופד ומומחה בכירורגיה אורתופדית, אשר עיקר התמחותו היא בפציעות הספורט. ד"ר ברק סגל משמש כרופא בכיר ביחידה לברך וארתרוסקופיות במערך האורתופדי, בית חולים רמב"ם. יועץ לספורטאים ממגוון תחומי הספורט המקצועי, בתחום פציעות הספורט הן לצורך מניעת פציעות ,הן באבחון והן בשיקום לאחר חזרה מפציעה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.