החלפת מפרק ברך: הדרך לשיפור התוצאות ומיזעור הסיכון לזיהום
כחצי מיליון ניתוחים להחלפת ברך מתבצעים בארצות הברית בכל שנה . למרות שניתוחים אלה נפוצים מאוד ושיעור ההצלחה שלהם עומד על יותר מ- 95%, המנותחים נזקקים להליך שיקומי לא קצר לאחר הניתוח. כמו כן הסיבוך העיקרי מניתוח זה הוא זיהום של השתל המצריך ניתוחים חוזרים. מכשור רפואי מתכלה (Single-Use Instrumentation ) לניתוחי החלפות ברכיים הוא פיתוח חדשני אשר ממזער את סיכוני ההליך ומביא לשיפור התוצאות ולקצור זמן ההחלמה: כל הפרטים
ניתוחי החלפות מפרקי הברך והירך הפכו בעשורים האחרונים לדרכי הטיפול המקובלות בפגיעות מתקדמות של מפרקי הברך והירך, המתפתחות כתוצאה מתהליכים שחקתים, דלקתיים או חבלתיים.
שיעור ההצלחה של ניתוחים אלה והשרידות של המפרקים, גבוה מאוד ועומד על כ-95% בעשור הראשון לאחר הניתוח ו-85% לאחר שני עשורים. העלייה בתוחלת החיים, תוך הרצון לשמירה על אורך חיים פעיל הופך את הניתוחים הללו לשכיחים יותר ויותר. מספר ניתוחי החלפות ברכיים המתבצעים כיום בארצות הברית עומד על כחצי מיליון ניתוחים בשנה וצפוי להגיע לשלושה מיליון ניתוחים בשנת 2030. עובדה זו מחייבת שיפור יעילות של חדרי ניתוח, הכולל קיצור של זמני הניתוח והעלויות, תוך שמירה על איכות ביצועית גבוהה ואחוזי הצלחה גבוהים של פעולה זו.
מהם הסיבוכים שעלולים להתרחש בניתוחי החלפת מפרק?
אחד הסיבוכים הקשים בניתוחי החלפת מפרק הוא זיהום של השתל. תופעה זו פוגעת משמעותית בהצלחת הפעולה, מצריכה ניתוחים מורכבים חוזרים וטיפול אנטיביוטי ממושך.שיעור הזיהומים בניתוחי החלפות מפרק הברך והירך מוערך בכ-1-2% מהמקרים. קיימות דרכים שונות המשמשות למזעור סכנת הזיהומים, בהן ביצוע של בדיקות שונות, לרבות משטחי אף, בדיקות שתן וצואה טרם לניתוח, מתן אנטיביוטיקה טרם לניתוח וזמן קצר אחריו, שימוש בזרימת אוויר נכונה בחדרי ניתוח, קיצור משך הניתוחים ומניעת דימומים.
ציוד מתכלה לניתוחי החלפות ברכיים מוריד את שיעור הזיהומים הכרוכים בניתוח ומשפר את יעילות ההליך
כיצד ניתן למזער זיהומים במהלך ניתוח להחלפת מפרק ברך?
המכשור הסטנדרטי בו נעשה שימוש כיום בניתוחי החלפות ברכיים הוא ציוד מתכתי רב פעמי, אשר עובר תהליכי שטיפה וסטריליזציה לפני כל שימוש חוזר. מדובר במכשור אשר נועד לבצע את חיתוכי העצם והסחוס בצורה הנכונה המכינה את הברך לפני השתלת המפרק המלאכותי. המכשור הנדרש לניתוח נשטף ועובר סטריליזציה לפני כל פעולה חדשה, לפעמים אף מספר פעמים ביום ניתוחים.בשנים האחרונות קיים בשוק המכשור הרפואי ציוד מתכלה לניתוחי החלפות ברכיים (Single-Use Instrumentation), אשר מיוצר על ידי מספר קטן של חברות העוסקות בתחום משתלי החלפות מפרקים. מדובר במערכות שנועדו לשימוש חד פעמי בכל ניתוח ולא נעשה בהן שימוש חוזר. מערכות אלו עשויות מחומרים פלסטיים אשר עוברים סטריליזציה לאחר יצורם ונארזים במארזים סטריליים.
רמת הדיוק של המכשור במערכות אלו שווה לזו הקיימת במערכות הסטנדרטיות. חשוב להדגיש שמדובר במערכות שנועדו לחיתוך העצם והסחוס בלבד, כאשר המשתל המורכב בברך בסופו של דבר זהה לכל משתל סטנדרטי אחר ועשוי ממרכיבים מתכתיים המעוגנים לעצם עם מסב פלסטי בין שני חלקי המתכת .מערכות אלה ניתנות לשימוש חד פעמי בכל ניתוח ולא נעשה בהן שימוש ניתוחי חוזר בסיום כל פעולה.
השימוש במערכות מתכלות מוריד את שעור הזיהומים הקשורים בניתוח זה , מקצר את זמן הניתוח ומשפר את יעילות חדר הניתוח . מחקרים שנעשו בשנים האחרונות העריכו חיסכון של עד כרבע שעה בזמן ניתוח לכל מקרה וחיסכון בעלויות סטריליזציה בשיעור של כ-700 דולר למקרה. מספר מחקרים שנעשו בשנים האחרונות ושפורסמו לאחרונה, אשר סקרו את התוצאות של שימוש במכשור חד פעמי בניתוחי החלפות ברכיים, תומך בצורה מובהקת בתועלת שמכשור זה מפיק מבחינת הורדת שיעור זיהומים וקיצור ימי אשפוז לאחר ניתוח. מאפיינים אלה תורמים משמעותית להצלחת הפעולה.
הכתבה בשיתוף עם ד" איתי פניכל, אורתופד מומחה, בעלים של מרפאת ORTHOACTIVE . ד"ר פניכל מבצע ניתוחי החלפות מפרקים בבית החולים אסותא רמת החייל, והוא המנתח היחיד בארץ כיום שמשתמש במכשור זה. בשנה האחרונה בוצעו על ידו כבר מעל כשבעים ניתוחים להחלפות ברכיים עם מכשור מתכלה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.