דלג לתוכן

הכירו את הבדיקה שמאפשרת לזהות בעיות במעי הדק – ללא כאב

קפסולה אנדוסקופית היא בדיקה חדשנית המסייעת באבחון של מחלות שונות וממצאים פתולוגיים במעי הדק, באמצעות בליעה של גלולה אחת בלבד: על אופן ביצוע הבדיקה ומטרותיה בכתבה הבאה

מאת: ד"ר אורי קופילוב
תאריך פרסום: 06/01/2019
2 דקות קריאה

מערכת העיכול שלנו מורכבת ממספר מדורים: וושט, קיבה, מעי דק ומעי גס. ניתן לאבחן בעיות בוושט, בקיבה ובתחילת המעי הדק בקלות יחסית באמצעות בדיקת הגסטרוסקופיה, ובמעי הגס באמצעות בדיקת הקולונוסקופיה. המעי הדק, שאורכו כ-7 מטר, נותר בגדר נעלם גדול עד לתחילת שנות האלפיים, אז הומצאה בישראל והוכנסה לשימוש טכנולוגיה חדשה -גלולה מצלמת (בדיקת הקפסולה האנדוסקופית).


הקפסולה האנדוסקופית היא גלולה בגודל של כדור תרופה גדול, אשר מורכבת ממשדר אלחוטי, מצלמה וסוללה. כאשר הגלולה נבלעת היא מצלמת סרט במהלך התנועה הטבעית שלה במערכת העיכול. הסרט, משודר למקלט באופן אלחוטי ומועבר בהמשך למחשב לפענוח על ידי רופא. 


הקפסולה האנדוסקופית היא גלולה בגודל של כדור תרופה גדול, המורכבת ממשדר אלחוטי מצלמה וסוללה


מהן מטרות הבדיקה?

מטרת הבדיקה היא לגלות מחלות שונות במעי דק וכן לזהות ממצאים פתולוגיים במעי הדק, כמו מקור לדימום, מחלת קרוהן וגידולים, בדיוק מרבי ובאופן לא פולשני, ללא כאב ובמיעוט סיבוכים.



כיצד היא מסייעת באבחון מחלות דלקתיות של מערכת העיכול?
בקרב כ-30% מהמטופלים המאובחנים כסובלים קרוהן המחלה ממוקמת במעי הדק, מחוץ לטווח ההישג של קולונוסקופיה רגילה. בחולים אלה הקפסולה יכולה לגלות סימני דלקת באופן מדויק יותר מכל אמצעי אחר. מעבר לאבחנה  הקפסולה עוזרת לעקוב אחרי מצב הדלקת אצל מטופלים עם מחלת קרוהן ידועה ומאפשרת לגלות את סימני המחלה, לזהות אובדן תגובה לטיפול ועוד.



כיצד מתבצעת הבדיקה?

במרבית מכוני הגסטרו לא נדרשת הכנה מיוחדת לבדיקת הקפסולה למעי דק, מעבר לשתיית נוזלים צלולים מערב קודם . ביום הבדיקה המטופל בולע קפסולה ומתחבר למכשיר בו נאגרים הנתונים (גודלו של המשדר שווה לגודלה של כף יד והוא נמצא בתוך מנשא גוף המטופל). הגלולה עוברת את מערכת העיכול ונפלטת באופן ספונטני מהגוף (דרך הצואה), אין צורך לחפש את הגלולה. למחרת המטופל מחזיר את מכשיר הקריאה ולאחר מכן המכשיר מתחבר למחשב לצורך הורדת הסרט.


בדיקת הקפסולה האנדוסקופית משמשת לאבחון מחלות או ממצאים פתולוגיים במעי הדק




האם ניתן לבצע את הבדיקה בכל המטופלים?

במטופלים עם חשד להיצרות במעי (כמו לדוגמה מטופלים לאחר ניתוחי בטן, מטופלים אשר סובלים מהצירויות ידועות במעי, אלה הסובלים ממחלת קרוהן ידועה במעי הדק ועוד), קיים סיכוי מעט מוגבר להיתקעות. מסיבה זו לחולים אלה ניתן לבצע בדיקת קפסולה דמה (PATENCY). במהלך בדיקה זו  המטופל בולע קפסולה מתמוססת. במידה והגלולה המתמוססת נפלטת מהגוף בזמן נתון- ניתן לבצע את בדיקת הקפסולה האבחנתית בבטחה.



מהן יתרונותיה של הקפסולה על פני בדיקות אחרות לאבחון מחלות אלה?

הקפסולה מסוגלת להבחין בפרטים עדינים של רירית המעי בהסתכלות ישירה. כמו כן, היא יכולה לאבחן מחלה במעי הדק המרוחק מהמעי גס ברמת דיוק גבוהה יותר, בהשוואה לבדיקת CT או בדיקת MRI. סיבה זו מספקת לקפסולה יתרון מיוחד באבחון של מחלה קלה יחסית, או כאשר פיזור המחלה לא שגרתי.



מהם השימושים העתידיים של הקפסולה?

לטכנולוגית הקפסולה מספר שימושים נוספים כבר כעת. קיימת קפסולה למעי הגס שמסוגלת לאתר פוליפים במעי גס. לאחרונה, פותחה ושוחררה לשוק גם קפסולה מיוחדת למחלת קרוהן שמאפשרת סריקה של המעי הגס והדק יחד באותה בדיקה. קיימת גם קפסולת BRAVO לניטור חומציות בקיבה.בעתיד הלא כל כך רחוק ייתכן שלקפסולה יהיו גם יכולות נטילת ביופסיה, דגימות מעבדה ואולי אפילו התערבות טיפולית.


הכתבה בשיתוף עם ד"ר אורי קופילוב רופא בכיר במכון גסטרו בתל השומר. בוגר התמחות ברפואה פנימית והתמחות בגסטרואנרטולוגיה במרכז רפואי ע"ש חיים שיבא. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אייל גל
ד"ר אייל גל גסטרואנטרולוגיה
מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה - המרכז הרפואי קפלן
פרופ' נתן גלוק
פרופ' נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 55 חוות דעת )
"קיבלתי את מלוא הזמן הנדרש ותשומת הלב, הרגשתי שפרופסור נתן גלוק היה קשוב לצרכים שלי ונתן לי הסבר מפורט על כל השלבים הבאים של המשך הטיפול בי"
ד"ר אהוד מלצר
ד"ר אהוד מלצר גסטרואנטרולוגיה
4.8
( 5 חוות דעת )
"מכוון.רציני .נעים הליכות.והעיקר בריאות.ב"ה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו