כיצד דיאטת יו-יו משפיעה על הלב שלנו?
דבקות במשטר תזונה קפדני יכולה להיות דבר מאתגר. מחקר חדש בדק כיצד שינויים קיצוניים בדפוסי האכילה משפיעים על הבריאות הקרדיו וסקולרית שלנו
לרבים מאתנו, הקפדה על אכילת אגוזים, הימנעות מהמבורגרים וצריכה מוגברת של דגים, הם דפוסי תזונה שיכולים לשרוד ימים בודדים לפני שנחזור לטרוף עוגת גבינה.
למרות שתזונה מאוזנת לאורך זמן מפחיתה את הסיכון לבעיות קרדיווסקולריות, לא ידוע הרבה על ההשפעות של היטלטלות בין שינויים בדפוסי תזונה על הלב שלנו.
מאחר שהרבה אנשים בוחרים לעשות דיאטה ולאחר מכן סוטים ממנה בהדרגה לדפוסי אכילה לא בריאים, חוקרים מאוניברסיטת פרדו, אינדיאנה, ארה"ב, רצו לדעת האם וכיצד תזונת "יו-יו" משפיעה על מחלות קרדיו וסקולריות. ממצאי המחקר שלהם פורסמו לאחרונה בכתב העת Nutrients.
המחקר בחן: כיצד שינויים תכופים בדפוסי האכילה משפיעים על הבריאות הקרדו וסקולרית
שינוי דפוסי אכילה מעת לעת
לצורך המחקר, החוקרים בדקו נתונים משני מחקרים קודמים של אותה קבוצת חוקרים, שעסקו בהתערבויות תזונתיות. המשתתפים במחקרים אלו היו במעקב אחר אחד משני משטרי התזונה הבאים: דיאטה ים תיכונית או דיאטת דש (DASH) להורדת לחץ דם. בעוד בדיאטת DASH ההתמקדות הייתה על השליטה בצריכת הנתרן, התזונה הים תיכונית התמקדה בהעלאת השומנים הבריאים בגוף. שני משטרי התזונה היו עשירים בפירות, ירקות ודגנים מלאים.
המחקרים עקבו אחר דפוסי האכילה של המשתתפים במשך 5 או 6 שבועות. לאחר תקופה זו החוקרים העריכו את הסיכון הקרדיווסקולרי שלהם באמצעות מדידה של פרמטרים, בהם לחץ דם, רמות שומנים, רמות סוכר ורמות אינסולין בדם.
לאחר 5-6 שבועות של דיאטה, המשתתפים חזרו לדפוסי האכילה הסטנדרטיים שלהם למשך 4 שבועות. לאחר הערכה נוספת של מדדי קרדיווסקולריים, התחילו המשתתפים בדיאטת DASH או בדיאטה ים תיכונית למשך 5-6 שבועות נוספים. לבסוף, נערכו בדיקות נוספות בתום התקופה.
קראו עוד: כמה קלוריות אנחנו שורפים במנוחה? תלוי בשעה של היום
רכבת הרים קרדיו-מטבולית
כפי שצפו החוקרים, ניתוח הנתונים הראה כי הסימנים הקרדיווסקולריים השתפרו כאשר המשתתפים דבקו בדיאטה. ואז, ברגע שהם חזרו לדפוסי אכילה פחות בריאים, הביומרקרים חזרו שוב להיות פחות חיוביים. לאחר מכן, כשהחלו שוב הדיאטות הבריאות, הסימנים המטבוליים שוב השתפרו.
המסר העיקרי שעולה מכך הוא שכמה שבועות ספורים של תזונה בריאה יכולים לגרום לשיפורים בסימנים של בריאות קרדיווסקולרית. יחד עם זאת, לא לוקח הרבה זמן עד שהם חוזרים למצב לא בריא שלהם ברגע שמסיימים עם הדיאטה הבריאה.
יש בממצאים אלו משהו שעשוי לעודד אנשים לנסות שוב במקרה שבו נכשלו ונטשו את התזונה הבריאה בפעם הראשונה, ונראה כי הגוף לא יהיה עמיד בפני השפעות בריאותיות של דפוסי דיאטות אלו רק בגלל שמישהו לא צלח אותן בפעם הראשונה.
ישנם מחקרים שכבר הראו שירידה במשקל והשמנה שוב בצורה מחזורית עלולים לגרום לסטרס למערכת הקרדיווסקולרית. עם זאת, אלו לא ראיות חד משמעיות וישנם מדענים התוהים אם לדיאטת יו-יו יש בכלל תופעות שליליות כלשהן.
יש משהו מר-מתוק בממצאי מחקר זה: מצד אחד הם מראים איך כמה שבועות של דיאטה יכולים לייצר שיפורים בסימנים הבריאותיים, מצד שני כבר לאחר שבועות בודדים מהפסקת הדיאטה, היתרונות הללו הולכים לאיבוד. עם זאת, חזרה לדיאטה עשויה להחזיר את היתרונות הבריאותיים באותו פרק זמן קצר. וכמובן שהכי טוב להקפיד על תזונה בריאה לאורך זמן.
מאחר שמחקר זה התמקד בפרקי זמן קצרים, החוקרים טוענים כי כעת יש לערוך מחקר נוסף שיבדוק את ההשלכות ארוכות הטווח של דיאטות יו-יו.