ניתוח החלפת כתף הפוכה: כל השיטות – והיתרונות
מהו ניתוח החלפת כתף הפוכה, כיצד מתבצע ואיזו גישה תאפשר חזרה לפעילות מיד לאחר הניתוח ותצמצם את שיעור הסיבוכים הכרוכים בפעולה הכירורגית? כל המידע בפנים
ניתוח החלפת כתף הפוכה הוא ניתוח שכולל שינוי של מבנה הכתף עבור אלה הסובלים מבעיה חמורה באזור. הניתוח מיועד לאנשים הסובלים מקרעים גדולים בגידי שרוול מסובב אשר אינם ניתנים לתיקון, לאלה הסובלים משחיקת סחוס מתקדמת, וכן לחולים עם שברים מרוסקים בראש עצם הזרוע. ניתוחים אלו מבוצעים לרב בחולים בני 70 ויותר, אך הם עשויים להתבצע גם בחולים צעירים יותר במקרים מיוחדים. הניתוח להחלפת כתף הפוכה מתבצע כדי לאפשר למטופלים המבוגרים לחזור לתפקוד יומיומי ולהפחית את הכאבים המורגשים באזור הכתף עקב הפגיעה.
כיצד מתבצע ניתוח החלפת כתף הפוכה?
במהלך הניתוח משנה הרופא המנתח את מבנה הכתף, כך שהחלק המפרקי הקמור (העגול), מורכב בחלקו הפנימי של המפרק, והחלק המפרקי הקעור מורכב בעצם הזרוע. שינוי זה מאפשר לעצב את הכתף בצורה טובה יותר, ולחזק את שריר הדלטואיד הפעיל (השריר אשר המכסה את מפרק הכתף ואחראי על הרמת הזרוע מן הצד(, כדי לאפשר לו להרים את היד לפנים ולצד בכוחות עצמו.מהן תוצאות הניתוח?
ברוב המקרים, לאחר הניתוח המחלימים מרימים את היד ומתפקדים היטב. אולם, היד אינה חזקה כמו כתף בריאה. הניתוח מסייע בהורדת רמות הכאב ממנו סובלים המטופלים לפני הניתוח. חשוב לציין כי מטרת הניתוח היא לאפשר למטופלים המבוגרים בני ה-70 ומעלה לחזור לפעילות יומיומית ולא לעבודה הכרוכה במאמץ פיזי רב.מהן הגישות הניתוחיות לביצוע ניתוח החלפת כתף הפוכה?
ניתוח בגישה העליונה
גישה זו כוללת פיסוק של שריר הדלטואיד, כדי לאפשר כניסה לאזור שצריך להיות מנותח.ניתוח בגישה קדמית
גישה זו כוללת כניסה אל האזור המנותח בין שרירי הדלטואיד לפקטורליס בקדמת הכתף. גישה זו נחשבת לבטוחה יותר, שכן קיים סיכוי מופחת לפגיעה בעצב אקסילרי שנמצא קרוב לאזור הניתוח בגישה העליונה. כמו כן, בגישה הקדמית אין צורך בקילוף חלקי של שריר הדלטואיד מאחיזתו, כמו שנעשה בגישה העליונה. החיסרון בגישה הקדמית היא שיש צורך בניתוק הגיד הקדמי, (סבסקפולריס) לשם ביצוע הניתוח, ולאחר מכן לחברו מחדש.ניתוח בגישה קדמית תוך שימור גיד הסבסקפלוריס
לאחרונה ניתן לבצע את הניתוח בגישה הקדמית, תוך שימור של גיד הסבסקפלוריס. היתרונות הברורים של גישה זו כוללים הפעלה מידית של החולים לאחר הניתוח (שכן אין עוד צורך להמתין לחיבור הגיד טרם התחלת ההפעלה). בנוסף, ניתוח זה כרוך בשיעור פחות של סיבוכים, כמו חוסר איחוי של הגיד, הקיימים בגישה הרגילה.ניתוח בגישה זו מתאים לרב החולים הזקוקים להחלפה הפוכה אך לא לכולם, והוא אינו מתאים לניתוח המתבצע בשל שבר בכתף. ניתוח בגישה זו נעשה בארץ כיום בלעדית על-ידי ד"ר לאופר הן בבי"ח הילל יפה, והן בניתוחים שמבוצעים במערכת הפרטית.
מה צפוי לי לאחר הניתוח?
לאחר ניתוח שמשמר את הגיד הקדמי - החולה צפוי להשאר בבית החולים יומיים עד שלושה. מיד לאחר הניתוח ניתן להתחיל בטיפול פיזיותרפי, זאת בהתאם לרמת הכאב. היד צפויה להיות במתלה לנוחיות החולה למשך שבוע שבועיים.מותר שימוש ביד לצורך רחצה ואכילה, להתלבש ולהתפשט, וכדומה. חודש מיום הניתוח מותרת חזרה לנהיגה. טיפול פיזיותרפי צפוי להמשך עד 3 חודשים מיום הניתוח.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר לאופר מנהל יחידת הכתף והמרפק בבי"ח הילל יפה ומנתח גם במסגרות פרטיות שונות. כתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.