דלג לתוכן

כל המידע על הקשר בין מחלת הסרטן והפרעות בתפקוד המיני

כ-60% מהחולים בסרטן המעי הגס וסרטן השד, וכ-50-70% מהחולות בסרטן צוואר הרחם והחולים בסרטן הערמונית יסבלו מהפרעות בתפקוד המיני: על הקשר בין הסרטן להתפתחות בעיות בתפקוד המיני והטיפול שיסייע בכתבה הבאה

מאת: ד"ר פנינה דורפמן-אתרוג
תאריך פרסום: 06/02/2019 תאריך עדכון: 30/04/2019
3 דקות קריאה

הפרעות בתפקוד המיני שכיחות בכלל הציבור, הן באנשים בריאים והן באלה החולים במחלות שונות. הפרעות אלה מתבטאות במגוון רחב של ליקויים בעלי השפעה על איכות חייו של הסובל מהן וכן גם על מערכת היחסים הזוגית. 

הפרעות בתפקוד המיני כוללות מספר ליקויים שונים:

חוסר עניין וחוסר הנאה מיחסי המין

אשר נובעים בעיקר מהסתמנות של דיכאון וחרדה


כשל בתגובות הגופניות הנדרשות לשם קיום יחסי מין

גם בליקויים אלה קיימת מעורבות של המרכבים הנפשיים (חרדה ודיכאון) וכן גם של מרכיבים גופניים, כגון הפרעה בעצבוב האברים הגניטליים או הפרעה בזרימת הדם לאברים הגניטליים. בעיות פיזיות אלה הן תוצאה של מחלות גופניות ו/או ניתוחים והקרנות.


 אי יכולת לחוות אורגזמה 

הנובעת בדרך כלל מחרדה או דיכאון.



האם מחלת הסרטן עלולה להוביל להפרעות בתפקוד המיני?

מחלת הסרטן יכולה לגרום להסתמנות של הפרעות בתפקוד מיני, אפילו בשלבי האבחון. הפרעות אלה מתפתחות כתוצאה מדיכאון וחרדה, המובילים לירידה בעניין במין וירידה בהנאה מקיום יחסים.


בשלבי הטיפול יתכנו ירידה בעניין ובהנאה ממין, הן עקב דיכאון ו/או חרדה והן כתוצאה מהצטלקות עקב ניתוחים שונים והיווצרותה של תדמית גוף שלילית. כל אלה יובילו להימנעות אקטיבית מקיום יחסי מין. 

תסמיני החרדה השונים (כמו עליה בדופק או קוצר נשימה) עלולים להופיע בכל מהלך הטיפולים במחלה הממאירה, והם יכולים להוביל להפסקת קיום יחסי מין בשל חשש מאירוע לבבי או נשימתי מסוכן. 

בנשים חולות ומחלימות מסרטן ,החרדה המלווה את המחלה גורמת להפרעה בסיכוך של הנרתיק  וכתוצאה מכך לכאב אגני ניכר, המעצים את תגובת החרדה ואת ההימנעות מקיום יחסי מין. גם גברים המאובחנים ומטופלים בסרטן עלולים לחוש כאב אגני עז כתוצאה מהגידול הלוחץ על צברי עצבים או מניתוחים ו/או הקרנות, ולכן להימנע מקיום יחסי מין.

כמו כן, גם הטיפולים השונים עלולים לגרום להפרעות בתפקוד המיני. לדוגמה, טיפולים הורמונליים המיועדים למניעת התקדמות והישנות של סרטן השד והערמונית, גורמים לירידה בחשק המיני ולפגיעה בהנאה מקיום יחסי מין. 


מחלת הסרטן עלולה להוביל להתפתחות הפרעות בתפקוד המיני עוד בשלב האבחון

מהי השכיחות של הפרעות בתפקוד המיני בקרב חולי הסרטן?

בסרטן של המעי הגס ובסרטן שד, מעריכים את היארעות ההפרעות בתפקוד מיני , בכ- 60% מכלל הלוקים במחלות ממאירות אלה. בקרב החולות בסרטן צוואר הרחם והחולים בסרטן הערמונית, שכיחותן של הפרעות בתפקוד המיני מוערכת בכ-50-70%.


שכיחות ההפרעות בתפקוד המיני בלוקים בסרטן קשורה למספר גורמים, בהם  קיום של סממני חרדה ודיכאון, מיקומם של הגידולים השונים , מצבים שלאחר ניתוחים לכריתת הגידולים הכרוכים לעיתים בפגיעה בכלי -הדם והעצבוב של אברי האגן, מצבים אחרי קרינה ו/או הצטלקויות ניתוחיות הפוגמות באברים שונים (לאו דווקא אברי האגן), אשר גורמים לפגיעה בתדמית הגוף (כלומר לתחושה של דפורמציות קשות העלולות להרתיע את השותף/ה ליחסי המין ולעורר חרדת דחיה). בנוסף עלולים להתעורר קונפליקטים זוגיים במהלך הטיפול במחלת הסרטן שישפיעו על התפקוד המיני וחיי המין. 

קראו עוד: כל המידע על חרדה ודיכאון בחולי סרטן

איך ניתן לאבחן הפרעות בתפקוד המיני בקרב חולי סרטן?

האבחון של הפרעות בתפקוד המיני בחולים הלוקים בסרטן  מתבצע באמצעות שיחה מפורטת ודיווח על התסמינים השונים. רצוי שהמטופלים ידווחו על ההפרעות הללו כחלק מהדיווח על איכות חייהם בעת שיחה עם המטפלים: רופאים, אחיות ועובדות סוציאליות. האחרונים יפנו את החולים הסובלים מבעיות אלה לטיפול המתאים.



מהן דרכי הטיפול?

הטיפול בהפרעות בתפקוד המיני בחולי סרטן ממוקד באיתור ההפרעה או ההפרעות הספציפיות לאותו חולה ומתן של טיפול מתאים להפרעה. 


הטיפול ניתן על ידי פסיכיאטר מומחה באמצעות סיוע קוגניטיבי -תמיכתי וכן גם מתן טיפול תרופתי, לפי האבחון הספציפי. מטרת הטיפול היא להיטיב את איכות חייהם של המטופלים הלוקים בסרטן. 



ד"ר פנינה דורפמן אתרוג רופאה מומחית בפסיכיאטריה, מנהלת שרות הפסיכו-אונקולוגי של מרכז רפואי רבין. ד"ר דורפמן אתרוג היא מומחית פסיכיאטרית מטעם הנהלת בתי המשפט בתיקים אזרחיים.הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איתן נחשוני
ד"ר איתן נחשוני פסיכיאטריה
ד"ר רונן בן יוסף
ד"ר רונן בן יוסף גריאטריה
5.0
( 17 חוות דעת )
"רגישות, סבלנות ומקצועיות"
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול זוגי, טיפול משפחתי

בניהול עדית רונן סתר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו