דלג לתוכן

בעיות שכיחות בכפות הידיים והפתרונות שעשויים לעזור

הן נפוצות, מתפתחות לרוב ללא סיבה ידועה ועלולות להוביל לכאבים והגבלה בתנועה: על הבעיות הנפוצות בכפות הידיים ודרכי הטיפול שעשויות לעזור בכתבה הבאה

מאת: ד"ר מרדכי ויגלר
תאריך פרסום: 21/03/2019 תאריך עדכון: 23/04/2019
4 דקות קריאה
ד"ר מרדכי ויגלר בשיתוף עם ד"ר מרדכי ויגלר i מנהל שירות כירורגיה של הגפה העליונה, מרכז רפואי רבין, בית חולים השרון

בעיות בכפות הידיים נפוצות ועלולות להתרחש בכל גיל, ללא תלות בעיסוק. המצבים השונים מתפתחים לרוב מסיבות אדיופטיות (שאינן ידועות) ועלולים להוביל לכאבים, להגבלה בתנועה ואף לפגיעה בתפקוד. מהי תסמונת אצבע הדק, מי צפוי לסבול יותר מתסמונת התעלה הקרפלית ומה מקורן של ציסטות בכף היד? התשובות בכתבה שלפניכם.


מהן התסמונות השכיחות בכף היד?

אצבע הדק

אצבע הדק הוא מצב בו מתפתח תהליך דלקתי בתעלת A1 פולי, בה מצויים הגידים המכופפים אשר אמונים על תנועת האצבעות. במצבים של אצבע הדק, אזור התעלה עובר שינויים מבניים והופך למעובה וכתוצאה מכך תנועת הגיד בו הופכת חלקה פחות ולעיתים מאופיינת גם בכאב מקומי. הכאב יכול להיות מלווה במעין "הדק" – קליק או קפיצה של האצבע. בנוסף, עלולה להיות גם הגבלה בתנועת האצבע. במצבים קיצוניים יכולה להתרחש נעילה של האצבע, כלומר מצב בו הגיד "נתקע" בתעלה ועל כן תנועת האצבע אינה מתאפשרת. 



מי נמצא בסיכון?

אצבע הדק נפוצה יותר בחולי סוכרת.



כיצד מאבחנים?

אבחון הבעיה מתבצע במרפאה ומתבסס על בדיקה קלינית מקיפה.


במצבים קיצוניים של אצבע הדק, עלולה להתרחש נעילה של האצבע אשר אינה מאפשרת את תנועתה 


מהן דרכי הטיפול ?


קיימות מספר דרכי טיפול, שמרניות וניתוחיות:

זריקות קורטיזון

מדובר בחומר אנטי דלקתי אשר ניתן בזריקה מקומית לאזור בו קיימת אצבע ההדק. התהליך הדלקתי מוביל לעיבוי של הגידים המכופפים ולשינויים מבניים בתעלה, אשר גורמים לכך שבעת מעבר הגיד בתעלה נוצר חיכוך מוגבר. הזריקות עשויות לסייע במיתון 
התהליך הדלקתי,  אך במקרים רבים השפעתן היא זמנית. השפעת הזריקה תורגש לרוב לאחר מספר ימים והטבה מלאה צפויה עד כחודש לאחר מתן הטיפול. 



מהן תופעות הלוואי שעלולות להתפתח כתוצאה מהטיפול?

הקורטיזון עלול להחליש את הגידים באזור האצבע ולגרום לקרע של הגיד המכופף. מעבר לכך, זריקות הקורטיזון עלולות להוביל לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם ועל כן לא מומלץ להשתמש בהן בקרב חולי סוכרת. כמו כן, פעולת ההזרקה עלולה להוביל להתפתחות זיהום מקומי. 



ניתוח לשחרור אצבע הדק

ניתוח לשחרור אצבע הדק הוא אמבולטורי (ללא צורך באשפוז), נמשך דקות ספורות ומתבצע בהרדמה מקומית. 


במהלך הפעולה מתבצע שחרור של התעלה. הרופא המנתח "יבטל" את התעלה לצמיתות כך שלא יתרחש יותר חיכוך בעת תזוזת הגידים. ההחלטה לגבי הניתוח תלויה בדרגת החומרה של אצבע ההדק, בהיסטוריה הרפואית של המטופל ובמחלות הרקע שלו (בחולי סוכרת כאמור, לא מומלץ להשתמש בזריקות קורטיזון ועל כן הפתרון הכירורגי הוא המועדף). 

מהם הסיכונים בניתוח? 

הסיכונים הכרוכים בניתוח נדירים וכוללים זיהום, הגבלה בתנועה וכן נזק לעצבים, והגידים עצמם. 



תסמונת התעלה הקרפלית

תסמונת התעלה הקרפלית היא מצב בו קיים לחץ יתר על העצב המדיאני אשר עובר בתעלה הקרפלית הממוקמת בשורש כף היד. העצב המדיאני אחראי על התחושה בשלוש וחצי אצבעות: האגודל, האצבע, האמה והחלק הימני של הקמיצה.  כמו כן העצב המדיאני מעצבב את שרירי האגודל (השרירים טנאריים). במצבים בהם מופעל לחץ על העצב לאורך זמן עלול להתרחש דלדול של שריר האגודל ופגיעה בתנועת האופוזיציה של אצבע זו. בנוסף, תסמונת התעלה הקרפלית עלולה להוביל לפגיעה בתחושה בשלוש וחצי אצבעות. 



מי נמצא בסיכון?

תסמונת תעלה הקרפלית  שכיחה יותר בקרב אנשים הסובלים מסוכרת ובקרב אלה הסובלים מבעיות בבלוטת התריס, מחלות ראומטולוגיות ועוד. כמו כן, התסמונת נפוצה יותר בנשים, בייחוד בזמן ההריון. 



כיצד מאבחנים?

בשלב הראשון, אבחון התסמונת יתבצע באמצעות אנמנזה (תיאור התסמינים על ידי המטופל). ברוב המקרים, יתוארו תופעות, כמו תחושת נימול, עקצוצים וכאבים בשלוש וחצי האצבעות (למעט האגודל). תסמינים אלה יופיעו לרוב בלילה או בסמוך ליקיצה. בעת האבחון, חשוב לשלול בעיות אחרות שעלולות להתבטא בתסמינים דומים, כמו פריצת דיסק בצוואר. תתבצע גם בדיקת EMG לבחינת
מהירות תגובת העצב. מטרת הבדיקה היא לבחון האם קיימת האטה במהירות ההולכה החשמלית באזור התעלה הקרפלית. 




תסמונת התעלה הקרפלית שכיחה יותר בקרב חולי סוכרת, אלה הסובלים מבעיות בבלוטת התריס, ממחלות ראומטולוגיות ועוד




מהן דרכי הטיפול?

טיפול שמרני

הטיפול השמרני יתבצע בעזרת חבישת סד לילה, מעין מגן קשיח, אשר מפחית את תנועת שורש כף היד ושומר על היד במנח הישר. למעשה, כאשר שורש כף היד נמצא בכיפוף, מופעל לחץ מוגבר על העצב המדיאני המוביל להחמרת התסמינים האופייניים לבעיה. למרות שהטיפול באמצעות הסד עשוי להקל על התופעות הנלוות לתסמונת הוא אינו פותר את הבעיה מיסודה. 



ניתוח לשחרור התעלה הקרפלית

הרצועה הקרפלית היא רצועה רוחבית המצויה בחלק העליון של התעלה (גג התעלה). במהלך הניתוח, יחתוך הרופא המטפל הרצועה הקרפלית במטרה להגדיל את נפח התעלה ולצמצם את הלחץ הקיים בה. 


ניתוח זה מתבצע בהרדמה מקומית. האינדיקציה המוחלטת לביצועו היא קיום חולשה או דלדול של השרירים הטנאריים. אבחון הבעיה מוקדם ככל האפשר וביצוע הניתוח בהקדם, יסייעו במניעת פגיעה בעצב ויצירת נזק בלתי הפיך. 

מהם הסיכונים הכרוכים בניתוח?

הסיכונים הכרוכים בניתוח כוללים זיהום, דימום ופגיעה עצבית. אם הניתוח מתבצע בשלבים מתקדמים, הוא עלול שלא להועיל בפתרון הבעיה. 



ציסטות בכפות הידיים

רוב רובם של הגושים בכפות הידיים הם שפירים, והשכיח ביותר הוא ציסטה. ציסטה היא מעין שקית מלאה בחומר דמוי ג'ל. ציסטות יכולות להופיע בשורש כף היד ובאצבעות כף היד. מקורן הוא בהצטברות נוזל שמקורו בחלל המפרק אשר עובר אל אזור שורש כף היד באמצעות גבעול. הציסטה יכולה לשנות את גודלה בהתאם לכמות נוזל שהיא מכילה. למרות שהיא אינה מערבת סכנה, הציסטה עלולה לגרום לעיתים לכאבים והיא יכולה להוות פגם אסתטי.



מהן דרכי הטיפול?

קיימות שלוש דרכים מרכזיות לטיפול בציסטה:

מעקב

במקרים מסוימים הציסטה יכולה לחלוף באופן טבעי. במצבים אלה מומלץ להיות במעקב על ידי כירורג כף יד כדי לוודא שהיא אינה גדלה.



שאיבה באמצעות מחט 

פעולה זו כוללת שאיבה של הנוזל המצוי בחלל הציסטה והיא אינה מטפלת במקור הבעיה. בשל כך היא מאופיינת בסיכוי גבוה יחסית להישנות הבעיה. השאיבה כרוכה בסיכון להתפתחות של זיהום מקומי. 



טיפול ניתוחי

במהלך הטיפול הניתוחי מתבצעת הסרה של הגבעול המהווה כאמור את שורש הבעיה. הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה מקומית ובשיטה פתוחה. חשוב לציין כי הממצא אשר מוסר בניתוח נשלח לבדיקה פתולוגית לצורך אבחנה ודאית. 



מהם הסיכונים בניתוח?

במקרים מסוימים הבעיה עלולה לחזור גם לאחר הטיפול הניתוחי. כמו כן, קיים סיכוי נדיר יחסית להתפתחות בעיות, כמו זיהום מקומי, דימום, פגיעה עצבית או הגבלה בתנועה. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר מרדכי ויגלר, מנהל שירות כירורגיה של הגפה העליונה, מרכז רפואי רבין, בית חולים השרון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יניב יונאי
ד"ר יניב יונאי אורתופדיה
מומחה בכירורגיה אורתופדית פציעות ספורט וניתוחים ארתרוסקופיים, מנהל את תחום ברך/ספורט במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.
ד"ר צור בן חיים
ד"ר צור בן חיים אורתופדיה
אורתופד, מומחה בהחלפות ברכיים וירכיים, פציעות ברך ושחזור רצועות
ד"ר עומרי ברגר
ד"ר עומרי ברגר אורתופדיה
4.9
( 13 חוות דעת )
"היתה הרגשה שאני בידיים טובות"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר מרדכי ויגלר

שאלות מתוך פורום כירורגיה כף יד

בניהול ד"ר בתיה יפה
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו