ניתוח החלפת מפרק ברך: הגורמים להצלחה - הווה ועתיד
ניתוח החלפת מפרק ברך עבר בשנים האחרונות פיתוחים שונים המסייעים בשיפור הדיוק בזמן הניתוח, בהתאמה טובה יותר של המשתל לאנטומיה של המטופל ובקיצור משך ההחלמה לאחר הניתוח: אילו פיתוחים מסייעים בהצלחת הניתוח, מהו חלקו של המטופל בתהליך ואילו מגמות צפויות בניתוחי העתיד? כל המידע בכתבה
למרות שמו, ניתוח החלפת מפרק ברך אינו כולל החלפה של מפרק הברך, אלא שחלוף של משטחי המפרק הסחוסיים הפגועים במשטחים מלאכותיים. החלפת המשטחים המפרקים פותרת את בעיית הכאב בתנועת מפרק הברך, משפרת טווחי התנועה ומתקנת את סטיית הציר.
ניתוח החלפת מפרק ברך נחשב לאחד מהניתוחים המוצלחים בענף האורתופדיה. ביטול הכאבים הנובעים מתהליך השחיקה הסחוסי ושיקום הניידות לאחר הניתוח מביאים לשיפור ניכר באיכות חייהם של המטופלים. הניתוח מתאים בעיקר למטופלים בעלי פוטנציאל שיקום טוב שתפקודם הכללי נפגע בשל הפגיעה הסחוסית במפרק הברך. פיתוחן של טכניקות ניתוחיות שונות וטכנולוגיות של המשתל הביא לכך שניתוח זה מהווה במקרים רבים פתרון סופי ללא מגבלת זמן. מסיבה זו הוא מוצע גם למטופלים צעירים יותר מאשר בעבר עם התוויות נכונות.
בניתוח החלפת מפרק ברך מוחלפים משטחי המפרק הסחוסיים הפגועים במשתלים מלאכותיים, לשם הקלה בכאב ושיפור התנועה
קיימים שני סוגים עיקריים של ניתוחי החלפת מפרק ברך:
ניתוח החלפה ברך מלאה
מפרק הברך מחולק לשלוש לשכות מפרקיות: הפנימית, החיצונית והפיקתית. במהלך ניתוח זה מבוצע שיחלוף המשטחים המפרקיים הפגועים של שתי לשכות הברך, הפנימית והחיצונית, ולעיתים גם הפיקתית, במשטחים מתכתיים עם חוצץ פלסטי בניהם.
ניתוח החלפת מפרק ברך חלקי
בניתוח זה מבוצעת החלפה של לשכה אחת בלבד במפרק הברך. הניתוח החלקי מיועד למקרים בהם קיימת פגיעה סחוסית חד לשכתית. ניתוח החלפה ברך חלקית, הוא שמרני יותר, מבוצע מבעד לחתך ניתוחי קצר, תוך שימור מרכיבי הלשכה הנגדית התקינה והרצועות הצולבות. מסיבה זו הוא כרוך בהחלמה קלה וקצרה יותר ושיבה מהירה לטווח תנועה ותפקוד טוב יותר.
ניתוח החלפת מפרק ברך חלקי כולל החלפה של לשכה אחת בלבד במפרק הברך
מה הגיל המקסימלי לניתוח החלפת מפרק ברך?
החלטה על ביצוע ניתוח החלפת מפרק ברך מבוססת על הגיל הביולוגי ולא הגיל הכרונולוגי של המטופל. כלומר, על בריאותו הכללית, יכולת תפקוד המוטורי והמנטלי ופוטנציאל ומוטיבציה שיקומית טובים.
ההחלטה על ביצוע הניתוח נקבעת בהתייחס לבריאותו הכללית של המטופל וליכולת התפקוד המוטורי והמנטלי
מהן מגמות הפיתוח העכשוויות בניתוח החלפת מפרק ברך?
במהלך השנים פותחו אמצעים רבים ששיפרו את ההליך הכירורגי עצמו וכן גם את ההחלמה שלאחר הניתוח. שיפורים במכשור העזר הניתוחי, בטכנולוגיה ובמרכבי משתלי הברך, תרמו למזעור החתך הניתוחי, לשיפור הדיוק בביצוע הניתוח, להתאמת המשתל לאנטומיה הספציפית של המנותח, להארכת זמן שרידות המשתל ולקיצור משך ההחלמה.
האמצעים השונים שפותחו במירוץ השנים שיפרו את מהלך הניתוח להחלפת מפרק ברך וכן גם את ההחלמה שלאחר הניתוח
שילוב אמצעי ניווט קדם ניתוחיים ותוך ניתוחיים
שילוב של אמצעי תכנון וניווט קדם ניתוחים ותוך ניתוחיים שיפרו את דיוק הניתוח והתאמתו למטופל הספציפי. בשיטת תכנון הקדם ניתוחי מבוצע תכנון ממוחשב מקדמי של הניתוח, הכנות תבניות חיתוך לניתוח ובחירת גדלי המשתל על-פי צילומי הדמיה, C.T או MRI, של מפרק הברך הספציפי. בנוסף פותחו מערכות ניווט עם מצג מידי שמופעלות ומנחות את המנתח במהלך שלבי הניתוח.
החלפת מפרק ברך בשיטה הקינמטית
הפיתוח האחרון בניתוח להחלפת מפרק ברך הוא החלפת ברך בשיטה הקינמטית, הליך אשר מתבסס על האנטומיה הטבעית של המטופל. מטרת הניתוח היא לנסות ולשחזר את הצירים האנטומיים המקוריים של המטופל ואת מתח רצועות המפרק שקדם לשחיקת הסחוסים ולסטיית הציר. טכניקה זו נובעת מההכרה כי ציר מפרק הברך והמשטחים המפרקיים אינם אנכיים או מקבילים למשטח הקרקע, אלא משתנים בהתאם לאנטומיה של כל מטופל. שיטה זו מסייעת בשחזור התחושה "הטבעית" של הברך המנותחת, והיא עשויה לשפר את התוצאה הניתוחית ולקצר את משך השיקום.פיתוח טכניקות להפחתת הכאב לאחר הניתוח
תרומה נוספת להקלה וקיצור משך השיקום היא ההתפתחות המודעות והטכניקות להפחתת הכאב לאחר הניתוח , שכוללת מתן תרופות משככי כאבים לפני הניתוח והזרקות של משככי כאבים עם משך פעולה ארוך לשכבות האנטומיות השונות של מפרק הברך בזמן הניתוח, והזרקות ישירות לאזורי המעברים העצביים הסמוכים.מה חלקו של המנותח בהצלחת הניתוח?
למרות התפתחות הגישות והטכנולוגיה הניתוחית, שיתוף הפעולה מצד המטופל עדיין מהווה חלק מרכזי מאוד בהצלחת ההליך. המוטיבציה של המנותח והקפדה על פעילות נכונה המבוססת על הנחיות הרופא המנתח והפזיותרפיסט, חיוניות להצלחת הטיפול. במהלך הניתוח מרכיבי מפרק הברך מקובעים היטב על ידי התאמתם המדויקת למשטחי המפרק ושימוש בחומר הדבקה, ועל כן המשתל מגיע ליציבות מקסימלית כבר בתום הניתוח, וניתן להתחיל ולצעוד ולהפעיל את הברך ללא כל חשש ליציבות המפרק. כדי לאפשר החלמה מיטבית חשוב להפעיל את הברך ולצעוד מיד למחרת הניתוח.
מהן המגמות העתידיות בניתוח להחלפת מפרק הברך?
הפיתוחים הטכנולוגיים העכשוויים שיפרו את סיכויי הצלחת הניתוח, קיצרו את משך השיקום ותרמו לשיפור איכות חייו של המטופל בזמן קצר יחסית. יעדי הפיתוח העתידיים כוללים שיפור הדיוק והתאמה אישית של משתל הברך למטופל וכן גם קידום חלופות ביולוגיות לטיפול בפגיעות סחוסיות.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר יוחנן חורב ראש היחידה לכירורגית הברך בביה"ח לניאדו ובביה"ח אסותא. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.