דלג לתוכן

רפואת העתיד: ניתוחי עמוד שדרה רובוטיים

ניתוחי עמוד שדרה נדרשים במצבים בהם יש לקבע חלקים מעמוד השדרה על מנת לטפל בבעיות שונות הפוגעות ביציבותו. הגישה המסורתית הנהוגה בניתוחים אלה מתבצעת תוך שימוש באמצעי הכוונה מוגבלים ועל כן מערבת סיכון לפגיעה ברקמה העצבית או במבנים סמוכים לעמוד השדרה. הגישות החדשות לביצוע ניתוחים אלה משתמשות במערכות הכוונה מדויקות שעשויות למזער את הסיכונים הכרוכים בניתוח: כל הפרטים

מאת: ד"ר נטע רז
תאריך פרסום: 30/04/2019
4 דקות קריאה
חסות
ד"ר נטע רז בשיתוף עם ד"ר נטע רז i סגן מנהל המחלקה האורתופדית ומנהל שירות עמוד השדרה במרכז הרפואי בני ציון

עמוד השדרה הוא החלק המורכב ביותר במערכת השריר-שלד. הוא מצוי בחלקו האחורי של הגוף ונמשך מבסיס הגולגולת ועד לאגן. לעמוד השדרה שלושה תפקידים עיקריים: הוא מהווה את עמוד התמיכה המרכזי של הגוף, מאחסן את מערכת העצבים ומגן עליה (חוט השדרה ושורשי העצבים) ומאפשר תנועתיות.


במצבים שונים נדרש ניתוח לקיבוע של חלקים מעמוד השדרה על מנת לטפל בבעיות הפוגעות ביציבותו, כמו שברים, תהליכים ניווניים, או עיוותים אחרים. קיבוע של עמוד השדרה מבוצע על ידי החדרת משתלים (ברגים) לגופי החוליות וחיבורם זה לזה לשם יצירת סגמנט יציב (מקובע) של עמוד השדרה. 

החדרת הברגים לעמוד השדרה היא תהליך מסוכן, היות ובתוך תעלת השדרה נמצאים חוט השדרה והשורשים העצביים. פגיעה בהם תגרום לחסר נוירולוגי, עד כדי שיתוק. כמו כן, סביב לעמוד השדרה נמצאים מבני הצוואר, החזה והבטן, כגון כלי דם גדולים ושאר האיברים הפנימיים. אלה עלולים להיפגע גם כן במהלך החדרת הברגים לעמוד שדרה. 


מהי הגישה הניתוחית המסורתית לביצוע ניתוחי עמוד שדרה?

בניתוח המסורתי, החדרת ברגים אל גופי החוליה מתבצעת בגישה אחורית (מכיוון אחורי), לאחר הפרדת השרירים וחשיפת החוליות. הברגים מוחדרים תוך הסתמכות על המאפיינים האנטומיים של החוליות, מישוש המסלול על ידי מכשירי מישוש מתכתיים ושימוש בצילומי רנטגן תוך ניתוחיים, כדי לוודא את מסלול הבורג בתוך החוליה ולנסות למנוע פגיעה. 


בגישה המסורתית הברגים מוחדרים תוך הסתמכות על המאפיינים האנטומיים של החוליות ושימוש בצילומי רנטגן תוך ניתוחיים



מהם החסרונות בגישה זו?

אמצעי ההכוונה בהם משתמשים במהלך הניתוח המסורתי מוגבלים ועל כן הניתוח כרוך בסיכון למיקום לא אידיאלי של הברגים, עם אפשרות לפגיעות ברקמה העצבית או במבנים הסמוכים לעמוד השדרה. למרות שאחוזי הפגיעה המתוארים אינם גבוהים, משמעותה של פגיעה מסוג זה היא קשה מאוד. 


בשל כך, התעורר צורך באמצעי הכוונה שיאפשרו מיקום אידאלי של הברגים בעמוד השדרה. אמצעי הכוונה מסוג זה נדרשים לא רק למיקום הברגים, אלא גם לביצוע פעולות מדויקות נוספות במסגרת ניתוחי עמוד השדרה, כגון חיתוכים של חוליות לצורך תיקון מדויק של העיוות.


מהן הגישות החדשניות בניתוחי עמוד שדרה?

בשנים האחרונות, פותחו שתי גישות עיקריות להכוונה מדויקת בניתוחי עמוד שדרה. 



1. מערכות רובוטיות

המערכות הרובוטיות מתבססות על תכנון מוקדם של הניתוח על גבי תוכנת מחשב, המתבסס על הדמיה תלת ממדית של עמוד השדרה. לאחר מכן התכנון מועבר לעמדת מחשב הממוקמת בחדר הניתוח, אשר מפעילה זרוע רובוטית המכוונת את המנתח להכנסה מדויקת של הברגים. 


2. מערכות ניווט (נוויגציה) 

מערכות הניווט מבוססות על ציינים (מרקרים) הממוקמים על גוף החולה ועל מכשירי הניתוח. מערכת אופטית מיוחדת הממוקמת בחדר הניתוח מעל לחולה, מזהה את מיקום החולה ואת מיקום המכשירים וכך יודעת היכן נמצא המכשור ביחס לחולה. כלומר, מערכת זו מאפשרת למקם את המשתלים באופן מדויק בעמוד השדרה, ביחס לגוף החולה. 




מהם היתרונות בשיטות אלה?

במשך מספר שנים התקיים דיון בקרב קהילת מנתחי עמוד השדרה בנוגע לנחיצותן של מערכות אלה. הטיעונים התומכים בשילוב המערכות החדשניות גרסו כי הן מונעות את הסיבוכים האפשריים הכרוכים בניתוח בגישה מסורתית. בנוסף, העובדה שהמערכות מאפשרות מיקום של המשתלים בצורה מיטבית בעמוד השדרה, מאפשרת תפקוד טוב יותר של הברגים בהמשך. נושא נוסף וחשוב הוא ההפחתה בחשיפה של המטופלים והצוות לקרינה במהלך הניתוח, היות והשימוש במערכות ההכוונה מאפשר לוותר על מרבית מצילומי הרנטגן המבוצעים כחלק מהפעולה הכירורגית. 


מנגד, עלו הטענות לגבי תוספת של מורכבות טכנית וכתוצאה מכך זמן ניתוח ארוך יותר ותוספת משמעותית לעלויות (בשני המקרים מדובר במערכות יקרות מאוד).

בתקופה הנוכחית, נראה כי הדיון נוטה לכיוון שימוש במערכות ההכוונה. מרגע שיהפכו לחלק אינטגרלי מניתוחי עמודה השדרה, גם למתנגדים יהיה קשה להמשיך ולא להשתמש בהן. 


איך בוחרים בין שתי השיטות?

לכל אחת מהמערכות יתרונות וחסרונות שונים: המערכת הרובוטית דורשת מהמנתח לבצע תכנון טרום ניתוחי מדוקדק. תכנון זה והמודל התלת ממדי המפורט שמוצג במערכת, מאפשרים למנתח לזהות בעיות בהן לא ניתן להבחין במהלך תכנון רגיל (כמו לדוגמה עיוותים בגופי החוליות הדורשים שימוש בברגים מיוחדים) ולהיערך לטיפול בהן עוד לפני הניתוח. בנוסף, המערכת הרובוטית מאפשרת יישום מדויק ככל הניתן של התכנון המוקדם על גבי החולה. ההסתייגות של חלק מהמנתחים מהשימוש במערכת הרובוטית נעוצה בכך שהיא דורשת מהמנתח להתאים את עצמו לתנאים שונים מבחינת התנהלותו בניתוח, על מנת לאפשר הוצאה לפועל של התכנית המקדימה. 


מנגד, במערכת הניווט לא מבוצע תכנון מוקדם מדוקדק, אלא מדובר במערכת הנותנת למנתח מידע בזמן אמת לגבי מיקומו ביחס לעמוד השדרה של החולה. מחד, העובדה שלא בוצע תכנון מוקדם עלולה לגרום להפתעות מסוימות במהלך הניתוח ומאידך, מערכת זו גמישה יותר מבחינת ההתנהלות בניתוח, ועל כן מזכירה יותר למרבית המנתחים את צורת העבודה המקורית שנוהגה בניתוח המסורתי. 


הוויכוח המקצועי לגבי השיטה העדיפה, שימוש במערכת רובוטית או במערכת ניווט, עודנו נמשך במרץ בחוגים המקצועיים, אך הדור הנוכחי של המערכות כבר מנסה לשלב בין היתרונות של שתי הגישות השונות. על כן דיון זה יהפוך בעתיד הקרוב למיותר, עם הגעתן של מערכות משולבות רובטיקה וניווט. 

המערכות המובילה כיום בעולם בתחום הרובוטיקה בניתוחי עמוד שדרה הן מערכות מתוצרת חברת מזור, חברה ישראלית המפתחת ומייצרת בישראל ומוכרת את הטכנולוגיות השונות בכל רחבי העולם. 

המערכות של חברת מזור נמצאות בשימוש במספר בתי חולים בישראל ביחידות עמוד השדרה, בהן גם יחידת עמוד השדרה שבמחלקה האורתופדית בבית החולים בני ציון בחיפה. המערכת הוכנסה לפעילות במחלקה זו לפני כחמש שנים ומאז בוצעו בעזרתה ניתוחים מורכבים רבים. צוות יחידת עמוד השדרה, בבית החולים בני ציון המונה את ד"ר נטע רז, סגן מנהל המחלקה האורתופדית ומנהל שירות עמוד השדרה, ד"ר האני מולא, נוירוכירורג בכיר, וד"ר ארסן שפיגלמן, אורתופד בכיר, מבצע את הניתוחים השונים באמצעות שימוש במערכת הרובוטית. מטופלים המעוניינים לעבור ניתוח בעזרת המערכת הרובוטית יכולים לתאם פגישת הערכה במרפאת עמוד השדרה בבית החולים בני ציון, או באחת מיחידות האחרות בבתי החולים המציעות את שירות זה. 



הכתבה בחסות ד"ר נטע רז, סגן מנהל המחלקה האורתופדית ומנהל שירות עמוד השדרה במרכז הרפואי בני ציון, חיפה. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יניב יונאי
ד"ר יניב יונאי אורתופדיה
מומחה בכירורגיה אורתופדית פציעות ספורט וניתוחים ארתרוסקופיים, מנהל את תחום ברך/ספורט במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.
 יגאל קלי
יגאל קלי שיאצו
4.7
( 3 חוות דעת )
"יגאל הוא מטפל חכם ורגיש. מכיר את תחום השיאצו והטיפול ברפואה הסינית לעומק. הוא עבד איתי על תחום ספציפי ואני מרגישה שיפור גדול אחרי מספר טיפולים. ממליצה על יגאל בחום."
ד"ר ירון ברין
ד"ר ירון ברין אורתופדיה
4.9
( 15 חוות דעת )
"אני אמליץ לכל אחד עם בעיות של החלפת ירך לפנות אליו. כי טיפול ויחס שקיבלתי היה יותר ממעולה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר נטע רז

שאלות מתוך פורום ניתוחי עמוד שדרה ובעיות גב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו