דלג לתוכן

סרטן חלל הפה: הניתוח שעשוי לסייע בריפוי ולמנוע פגיעה תפקודית

סרטן חלל הפה הוא הסרטן השישי השכיח ביותר מכלל הגידולים הממאירים. ברוב המקרים הגידול הממאיר מתפתח בלשון ומוביל להופעת פצע על גביה שאינו נרפא לאחר טיפול מקומי. הניתוח להסרת הגידול הממאיר אמנם יעיל לרוב בריפוי המחלה, אך הוא עלול להוביל לפגיעה תפקודית בלשון שמצריכה לעיתים ניתוח לשחזור: על גורמי הסיכון להתפתחות המחלה, האבחון והניתוח לכריתת הגידול ולשחזור הלשון בכתבה הבאה

מאת: פרופ' טומס שפיצר
תאריך פרסום: 12/05/2019 תאריך עדכון: 03/02/2021
3 דקות קריאה
כתבת אודיו
פרופ' טומס שפיצר בשיתוף עם פרופ' טומס שפיצר i סגן מנהל המערך לאף אוזן וגרון ניתוחי ראש וצוואר ומנהל היחידה לשחזורי ראש וצוואר במרכז רבין, בית חולים בילינסון והשרון

סרטן חלל הפה הוא המחלה הממאירה השישית בשכיחותה מכלל הגידולים הסרטניים. מקורו  בתאי האפיתל המרכיבים את השכבה השטחית של ריריות חלל הפה. הגידול הממאיר יכול להופיע באזורים שונים בחלל הפה, בהם הלשון, החיך, החניכיים, רצפת הפה והצדדים הפנימיים של השפתיים והלחיים. ברוב המקרים הגידול הממאיר יתפתח על גבי הלשון ורצפת הפה.

סרטן חלל הפה נפוץ יותר בגברים והסיכוי ללקות בו עולה בגילאים מבוגרים יותר, מהעשור החמישי ועד לעשור השביעי לחיים. עם זאת, בשנים האחרונות נצפתה עלייה בשכיחותו של סרטן חלל הפה בצעירים, מסיבות שאינן ידועות. כך לדוגמה, אם בשנות השבעים אחוז הצעירים שלקו במחלה הממאירה היה נמוך יחסית ועמד על כ-4% מסך כל מקרי המחלה, כיום כ-18-20% מהחולים בסרטן חלל הפה הם צעירים. 


מהם הגורמים להתפתחות סרטן חלל הפה?

הגורם הראשון והעיקרי הוא עישון. כמו כן, גם שתיית אלכוהול עלולה להוביל להתפתחות המחלה המאירה. מעבר לכך, קיימות השערות שונות הגורסות כי טראומה מכאנית באזור הפה, כלומר חיכוך מוגבר בין שן פגועה לבין הלשון, עלול להוביל לשינויים היסטולוגים ברקמה וכתוצאה מכך להתפתחות של גידול סרטני בלשון. יש לציין כי הקשר בין הטראומה המכאנית להתפתחות המחלה הממאירה לא הוכח עוד. 



אילו תסמינים עלולים יעידו על התפתחות המחלה הממאירה?

התסמין המרכזי המהווה לרוב סימן להתפתחות גידול ממאיר בחלל הפה הוא הופעת כיב או פצע על גבי הלשון או אזורים אחרים בחלל הפה. במקרים בהם הפצע אינו נרפא לאחר טיפול מקומי ושמירה על היגיינה של הפה יש לפנות לבדיקה אצל רופא ובמידת הצורך ביצוע של ביופסיה. 





הגורם העיקרי להתפתחות סרטן חלל הפה הוא עישון 


כיצד מאבחנים?

האבחנה מתבצעת באמצעות לקיחת דגימה (ביופסיה) מהפצעון שהתפתח באזור חלל הפה. לאחר אלחוש מקומי, מוסרת חתיכה קטנה מהממצא אשר נשלחת לבדיקה פתולוגית. 


מהן דרכי הטיפול בכל אחד מהגידולים הנפוצים בחלל הפה?

הטיפול הראשוני והמועדף בגידולים של חלל הפה הוא ניתוח להסרת הגידול. במהלכו מבצעים כריתה של הממצא עם גבולות בריאים של כ-10 מ"מ. היות וחלק ניכר מהגידולים בחלל הפה עלולים לשלוח גרורות לצוואר, כמעט בכל המקרים יתבצע גם ניתוח לכריתת בלוטות הלימפה באזור (דיסקציה צווארית) במטרה לנקות את בלוטות הלימפה שעלולות להיות נגועות בממצא הראשוני. 



מהם הסיכונים הכרוכים בניתוח לכריתת גידול בחלל הפה?

הסכנה המרכזית בניתוחים אלה, בייחוד במקרים בהם הגידול הממאיר מתפתח על גבי הלשון, היא פגיעה פונקציונלית באחד מאיברי חלל הפה. כדי למנוע אותה במקרים רבים מתבצע ניתוח לשחזור החסר שנוצר כתוצאה מהכריתה. 




 במקרים בהם כריתת הגידול הממאיר הביאה לפגיעה פונקציונלית בלשון יתבצע ניתוח לשחזור 





מהו ניתוח לשחזור הלשון?

הליך שחזור הלשון מתבצע באותו מעמד של כריתת הממצא הממאיר. במהלך הפעולה, לאחר הסרת הגידול עם גבולות נקיים, מעריך הרופא המנתח את החסר שנוצר כתוצאה מהכריתה. אם נראה כי עלולה להתפתח פגיעה פונקציונלית בלשון, יתבצע ניתוח שחזור. 


ניתוח השחזור מתבצע באמצעות נטילת רקמה מאיבר אחר בגוף וחיבורה לאזור שנכרת. מדובר בניתוח חדשני המאפשר לרוב שחזור מוצלח לאחר כריתת הגידול. במהלך הניתוח, נלקחות רקמת עור ושומן מאזורים שונים בגוף, כמו לדוגמה מהאמה, עם כלי הדם המזינים את רקמות אלה. הרקמה מעוצבת לפי החסר שקיים בלשון לאחר הכריתה, וכלי הדם המזינים את הרקמה מחוברים אל כלי הדם באזור הצוואר. 

מהם הסיכונים בניתוח זה?

מעבר לעובדה שניתוח לכריתת הגידול המשלב שחזור הוא ארוך ומורכב יותר, קיים סיכוי נדיר יחסית לכשלון ההשתלה ואי קליטת הרקמה באזור. 



מהו מהלך ההחלמה לאחר ניתוח הכריתה והשחזור?

מהלך ההחלמה לאחר ניתוח כריתה ושחזור ארוך יחסית. במשך כעשרה ימים לאחר הניתוח יש צורך בהזנה באמצעות זונדה. לעיתים יתבצע  גם פיום קנה כדי יצירת מעקף מחלל הפה ולאפשר נשימה. 


חשוב לציין כי גילוי של הגידול הסרטני בשלבים מאוחרים מפחית משמעותית את סיכויי ההחלמה, זאת בשל עלייה ניכרת בסיכוי להתפתחות גרורות באזור בלוטות הלימפה הצואריות. . אבחון מוקדם של הגידול הממאיר בחלל הפה מעלה משמעותית את סיכויי הריפוי מהמחלה הממאירה ואת הסיכויים להצלחת תהליך השחזור ומניעת פגיעה פונקציונלית. 


הכתבה בשיתוף עם פרופ' טומס שפיצר,  סגן מנהל המערך לאף אוזן וגרון ניתוחי ראש וצוואר ומנהל היחידה לשחזורי ראש וצוואר במרכז רבין, בית חולים בילינסון והשרון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אלדד פובזנר
ד"ר אלדד פובזנר כירורגיה
5.0
( 22 חוות דעת )
"רופא אנושי,סבלני,קשוב ,מעודכן."
ד"ר עיסאם ראבי
ד"ר עיסאם ראבי כירורגיה
4.8
( 9 חוות דעת )
"ד״ר עיסאם, רופא מקצועי בתחומו(לפי דעתי) לכן הגעתי אליו וכל שיעשה ומסביר אני סומכת עליו, אמליץ למקורבי עליו במידה ויזדקקו. יישר כוח לד״ר עיסאם מומחה לכלי דם."
ד"ר שי מנחם
ד"ר שי מנחם אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' טומס שפיצר

שאלות מתוך פורום סרטן ריאות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו