5 סכנות מפתיעות שלא ידעתם על עישון
כולנו יודעים שעישון אינו הרגל בריא אבל כיצד הוא מסכן מערכות שונות בגוף, וגם - מה קורה לגוף כשמפסיקים לעשן, מרגע ההפסקה ובמשך 15 שנה? הפרטים בכתבה
לעישון יש השפעות רבות על הגוף וחלקן עלולות להוביל למצבים בריאותיים מורכבים ומסכני חיים. למעשה, לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), עישון סיגריות מעלה את הסיכון למוות מכל סיבה שהיא, ולא רק מסיבות הקשורות לטבק.
עשן הסיגריות שאתם שואפים לריאות מכיל כ-350 חומרים המוגדרים כמסוכנים וכ-70 חומרים מסרטנים. העשן אמנם מגיע לריאות, אבל הוא משפיע על כל מערכות הגוף. לפי משרד הבריאות, בכל שנה מתים כ-6 מיליון בני אדם, שהם 11% ממקרי המוות של גברים ו-7% ממקרי המוות של נשים בעולם. במילים אחרות – עישון גורם לתמותה של 1 מכל 10 מקרי מוות בעולם בממוצע.
בכתבה זו נחשוף בפניכם 5 מצבים מסוכנים ופחות מוכרים שעישון עלול להוביל אליהם, כמו גם מה בעצם קורה לגוף כשמפסיקים לעשן: מהרגע שמפסיקים ובמשך 15 שנה מיום ההפסקה.
1. בעיות פוריות
עישון עלול לפגום במערכת הרבייה של האישה ולהקשות על ההתעברות. ההשערה היא שהטבק ושאר הכימיקליים המצויים בסיגריות ככל הנראה פוגמים ברמות של ההורמונים בגוף.
בגברים, אגב, ככל שהם מעשנים יותר סיגריות ובמשך זמן ארוך יותר, כך גדל הסיכון לבעיות בזקפה. בנוסף, עישון עלול לפגום גם באיכות הזרע של הגבר ובשל כך, להפחית את הפוריות שלו.
2. החלשת המערכת החיסונית
עישון סיגריות עלול להחליש את המערכת החיסונית של הגוף ובכך לגרום לאנשים מעשנים להיות יותר פגיעים למחלות שונות. בנוסף, העישון עלול גם לגרום לזיהומים נוספים. מחקר משנת 2010 שפורסם בכתב העת Journal of Autoimmunity עולה כי עישון סיגריות מוביל לגדילה בייצור של ציטוקינים פרו-דלקתיים (חומרים מעודדי דלקת) וירידה בציטוקינים אנטי-דלקתיים (חומרים נוגדי דלקת).
עשן הסיגריות עלול להחליש את המערכת החיסונית ולהפוך אנשים מעשנים לפגיעים יותר למחלות שונות
3. בעיות ראייה
עישון עלול לגרום לבעיות בראייה, הכוללות הגדלת הסיכון לקטרקט ולניוון מקולרי עקב גיל, מחלה הגורמת לירידה חדה בראייה. בעיות ראייה נוספות שעלולות להיגרם כתוצאה מעישון הן תסמונת העין היבשה - מחסור בהפרשות המלחלחות את העין; גלאוקומה - פגיעה בעצב הראייה שיכולה להוביל לעיוורון; רטינופתיה סוכרתית – פגיעה בכלי הדם הקטנים של רשתית העין.
4. מחלות חניכיים
אנשים מעשנים נמצאים בסיכון כפול לחלות במחלות חניכיים, והסיכון כמובן מושפע מכמות הסיגריות שאדם מעשן ביום. מחלת חניכיים בדרך כלל מתאפיינת בחניכיים נפוחות ורגישות, דימום מהחניכיים בעת צחצוח, שיניים רגישות ובמקרים מורכבים יותר אף באובדן שיניים.
בנוסף, עישון סיגריות עלול להשפיע לרעה על היכולות של חוש הטעם וחוש הריח אצל מעשנים, כמו גם לגרום לכתמים צהובים או חומים על השיניים.
קראו עוד: מהי המחלה שנגרמת על ידי עישון ואתם לא יודעים עליה?
5.התקרחות וקמטים
עישון עלול להשפיע על השיער והעור של מעשנים. אדם מעשן עלול לחוות הזדקנות מוקדמת של העור והופעת קמטים. גם הסיכון לסרטן העור באזור העישון, ובעיקר על השפתיים, עולה.
עישון אף עלול לגרום לריח עשן סיגריות בעור ובשיער, כמו גם לתרום לנשירת שיער והקרחה. ממחקר שפורסם בשנת 2003 בכתב העת Dermatology עולה כי ככל הנראה עשן הסיגריות משפיע על כלי דם קטנים בקרקפת וגורם לנזק בזקיקי השיער.
מה קורה לגוף כשמפסיקים לעשן?
עדיין לא השתכנעתם שהגיע הזמן להפסיק לעשן? הנה הדברים הטובים שעשויים לקרות לכם מרגע שתפסיקו לעשן, שלב אחר שלב:
• לאחר 20 דק' עד 12 שעות: קצב הלב והפחמן הדו-חמצי בדם נוטים לרדת לרמות נורמליות.
• לאחר שנה: הסיכון להתקף לב נוטה לרדת באופן משמעותי, וכך גם לחץ הדם. השיעול ובעיות הנשימה אמורים להתחיל להשתפר.
• לאחר שנתיים עד 5 שנים: לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), הסיכון לשבץ נוטה לצנוח לרמה של אדם שלא מעשן.
• לאחר 5 עד 15 שנה: בדרך כלל הסיכון לסרטן הפה, סרטן הגרון, סרטן הושט וסרטן שלפוחית השתן יורד בחצי.
• לאחר 10 שנים: לרוב, הסיכון לסרטן הריאות ולסרטן שלפוחית השתן יורד לחצי מהסיכון של אדם מעשן.
• לאחר 15 שנה: הסיכון למחלות לב בדרך-כלל יורד לרמה של אדם שלא עישן מעולם.