האם אוכמניות הן המפתח לשמירה על בריאות הלב?
הן טעימות ומזינות, יכולות לשדרג כל קינוח ולהפוך את ארוחת הבוקר שלכם לאקזוטית במיוחד, אבל האם ידעתם שאוכמניות יכולות גם להפחית את הסיכוי להתפתחות מחלות לב? על פי מחקר חדש, צריכה של כוס אוכמניות ביום עשויה לצמצם את הסיכוי להתפתחות מחלות לב וכלי דם בקרב קבוצת סיכון אשר סובלת מהתסמונת המטבולית
חוקרים מאוניברסיטת מזרח אנגליה חברו לחוקרים מאוניברסיטת הרווארד כדי לענות על השאלה, האם צריכה יומיומית של אוכמניות עשויה למתן את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם בקרב הסובלים מהתסמונת המטבולית?
התסמונת המטבולית היא צבר של גורמי סיכון, בהם השמנה בטנית, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של סוכר בדם, כולסטרול וטריגליצרידים. גורמי סיכון אלה מעלים את הסיכוי ללקות במחלות לב, כלי דם וסוכרת סוג 2. התסמונת המטבולית משפיעה כיום על כשליש מהאוכלוסייה המבוגרת בארצות הברית ומומחים שונים אף מתייחסים אליה כאל מגפה עולמית.
אוכמניות ואנתוציאנין
מחקרים קודמים הראו כי צריכת אוכמניות סייעה בהפחתת הסיכוי ללקות בסוכרת סוג 2 ומחלות קרדיו וסקולריות. הסיבה האפשרית לכך, נעוצה באנתוציאנין – פיגמנט אדום סגול ממשפחת הפלבונואידים הקיים באוכמניות ומעניק להן את צבען הייחודי. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון האם צריכת אוכמניות על ידי אנשים הסובלים מהתסמונת המטבולית עשויה לצמצם את הסיכוי להתפתחות המצבים הנ"ל גם בקרב קבוצת סיכון זו.
המחקר בחן האם אוכמניות עשויות להפחית את הסיכון למחלות קרדיו וסקולריות בקרב אלה הסובלים מהתסמונת המטבולית
לצורך כך, החוקרים בחנו 115 נבדקים בגילאי 50-75, כולם בעלי משקל עודף וסובלים מהתסמונת. המחקר ארך שישה חודשים שבמהלכם חולקו המשתתפים לשלוש קבוצות:
1. קבוצה אחת צרכה כוס אחת (150 גרם) של אבקת אוכמניות מיובשות בהקפאה.
2. קבוצה שניה צרכה חצי כוס , (75 גרם) של אבקת האוכמניות .
3. הקבוצה השלישית שימשה כקבוצת ביקורת וצרכה אבקה שנראית כמו אבקת האוכמניות אך מכילה בעיקר דקסטרוז, מלטודקסטרין ופרוקטוז.
בתחילת ובסוף המחקר החוקרים בחנו סממנים שונים, בהם עמידות לאינסולין, רמות שומנים בדם ותפקוד כלי הדם. ממצאי המחקר, שפורסמו בכתב העת האמריקאי לתזונה קלינית, חשפו כי כוס אחת של אוכמניות ליום הובילה לשיפור משמעותי בתפקוד כלי הדם וגמישות העורקים. שיפור זה הפחית את הסיכוי ללקות במחלות קרדיו וסקולריות ב-12-15%. מעניין לדעת כי יתרונות צריכת האוכמניות נראו רק בקרב הקבוצה שצרכה כוס מלאה בפרי הסגלגל ליום ולא בקרב הקבוצה שצרכה חצי כוס ליום.
קראו עוד: דובדבנים: כל היתרונות הבריאותיים בפירות האדמדמים
החוקרים ניסו להסביר את הממצאים המפתיעים ושיערו כי ייתכן ובקרב אוכלוסיות המצויות בסיכון גבוה, צריכת האוכמניות היומית צריכה להיות גבוהה יותר מזו שנדרשת באוכלוסייה הכללית כדי לצמצם את הסיכוי להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
למרות שמחקר זה היה הראשון שבחן את השפעתן של האוכמניות על הבריאות הקרדיו וסקולרית של אלה הסובלים מהתסמונת המטבולית, חשוב לציין כי מדובר במחקר מצומצם יחסית שכלל 115 נבדקים בלבד. ככל הנראה, אוכמניות, כמו גם מזונות נוספים המכילים אנתוציאנין, בהם פטל שחור ואדום, כרוב סגול, שזיפים ועוד, עשויים להיות תוספת מוצלחת ובריאה לדיאטה, אך דרוש מחקר רחב היקף כדי להוכיח את היתרונות הקליניים המצויים בהם.