כיצד משפיעה תזונה עשירה במלח על גידולים סרטניים?
ממחקר חדש עולה כי תזונה עשירה במלח עשויה להפחית צמיחה של גידולים סרטניים באמצעות שינוי תפקודם של תאי חיסון מסוימים. פרטים נוספים בכתבה
בשנים האחרונות, יותר ויותר מחקרים מצביעים על ההשפעות הדלקתיות שיש לצריכה מוגברת של מלח. כך למשל, טרשת נפוצה ומחלות מעי דלקתיות הם דוגמה למצבים אוטואימוניים שבהם צריכה גבוהה של מלח עשויה לגרום לגירוי יתר ולהחרפת התגובה החיסונית.
עם זאת, במקרה של סרטן, השפעה על מצב דלקתי עשויה דווקא להוות יתרון במאבק נגד גידולים. לאחרונה, אימונותרפיה נעשתה לאחד הטיפולים שעשויים להועיל במקרים של סרטן.
מחקר בלגי חדש, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Frontiers in Immunology, שנעשה על תאים מתורבתים ושני מודלים שונים של עכברים, בחן את ההשפעות של צריכה מוגברת של מלח על צמיחה של גידולים.
קראו עוד: משמירה על העור ועד למניעת סרטן: 6 יתרונות בריאותיים באבטיח
עיכוב תאים המונעים את יעילות המערכת החיסונית
הניסוי נעשה על תאים חיים בסביבה עשירה בנתרן. החוקרים מצאו כי כמות מוגברת של מלח עשויה לעכב את תפקודם של תאים חיסונים מסוימים הקרויים תאים מדכאים ממקור מיאלואידי (MDSCs), גם בעכברים וגם בתאים אנושיים שנלקחו ממטופלים עם סרטן.
תאי MDSCs הם תאים המדכאים תאים חיסוניים אחרים, ובמחקר זה, סביבה עשירה במלח הצליחה לעצור כמעט לגמרי את פעילותם. לטענת החוקרים, מחקרי עבר כבר הראו שתאי MDSCs הם המפתח למניעת היעילות של המערכת החיסונית בתקיפת גידולים.
החוקרים מצאו: צריכת מלח עשויה לעכב את תפקודם של תאים מסוימים המונעים מהמערכת החיסונית להילחם בגידולים ממאירים
צריכת מוגברת של מלח עבדה בשני המודלים
במחקר, מיצוי מוחלט של תאי MDSCs תוך שמירה על סביבת מלח גבוהה, הפכה את השפעות העיכוב על צמיחת הגידול, מה שמאשש את הרעיון שתאים אלו חיוניים לטיפולי אימונותרפיה בסרטן.
כמו כן, מודלים של עכברים עם מלנומה, אשר ניזונו מתזונה עשירה במלח, הראו עיכוב משמעותי בצמיחת הגידולים בהשוואה לקבוצת הבקרה. עיכוב בצמיחת הגידול החל להיראות כבר ביום ה-11 לניסוי, מה שהוביל לשינויים משמעותיים בגודל הגידול בין שתי הקבוצות ביום ה-13.
לאחר מכן, החוקרים ביצעו את אותו הניסוי על מודל אחר של עכברים, הסובלים מסרטן ריאות, וגם במודל זה, צריכה מוגברת של מלח עיכבה באופן משמעותי את הגידולים. החוקרים טוענים כי ממצאים אלו משמעותיים, וכן מפתיע לראות השפעה כזו על גידולים רק באמצעות הגברת צריכת המלח בתזונה.
אין במחקר זה המלצה רפואית כלשהי ואין לצרוך כמויות גבוהות של מלח לצורך טיפול בסרטן.