דלג לתוכן

בשורה לחולי סוכרת: האם אימוני כוח משפרים את מדדי המחלה?

בשנים האחרונות הפכה הסוכרת לאחת המחלות הקטלניות בעולם המערבי עם מעל מיליון מקרי מוות ישיר ומיליוני מקרים שבהם רמות סוכר גבוהות בדם החמירו מחלות רקע אחרות. מחקר חדש שמגיע מברזיל יכול להביא לשיפור משמעותי בקרב חולים הנאבקים לשמור על רמת סוכר תקינה בדם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/07/2019 תאריך עדכון: 10/10/2019
3 דקות קריאה

אם המאה ה-20 הייתה מאופיינת בעושר תזונתי שלווה בצריכת כמות גדולה של מזונות עתירי סוכר ומודעות נמוכה לנזקים שעלולים להיגרם לנו מתזונה זו, הרי שלפחות מהמחצית השנייה של שנות ה-2000 אנחנו מודעים הרבה יותר. אחת הסיבות למודעות זו, אם לא הסיבה העיקרית, היא העלייה בכמות החולים בסוכרת ברחבי העולם. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי לפחות 1.6 מיליון בני אדם מתו כתוצאה מסוכרת בשנת 2016 ועוד מיליוני אנשים נוספים סבלו משורה של בעיות בריאותיות ומוות שהגיע באופן עקיף מרמות סוכר גבוהות בדם.

סוכרת היא מחלה כרונית המתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם.  מקורה של המחלה קשור בהורמון האינסולין: אינסולין הוא הורמון המיוצר בלבלב ומאפשר חדירה של הסוכר (גלוקוז) מזרם הדם אל תאי הגוף השונים, שם נדרש הגלוקוז לשם הפקת אנרגיה לצורך התפקוד התאי. בקרב חולי סוכרת קיים חוסר באינסולין, או פגם בפעילותו של ההורמון, או תנגודת גבוהה של הרקמות אליו. כל אלה מובילים לריכוז גבוה מן התקין של סוכר בדם. 

סוכרת סוג 2 היא הצורה הנפוצה ביותר של המחלה. בקרב חולים הסובלים מסוג זה של סוכרת, קיים כשל בקולטנים לאינסולין המצויים על גבי תאי הגוף וכן גם ייצור בלתי מספק של ההורמון בלבלב. למרות שקיימים גורמים שונים שעלולים להוביל להתפתחות סוכרת סוג 2,  אורח חיים לא בריא הכולל תזונה לקויה, השמנה והיעדר פעילות גופנית, מהווה סיבה מרכזית להתפתחות המחלה. מחקרים שונים אף מצאו כי שמירה על אורח חיים בריא ומיתון גורמי סיכון אלה, עשויים לדחות את הופעת הסוכרת ואף למנוע אותה לחלוטין. 

חוקרים מאוניברסיטת שמפיינס בסאו פאולו, ברזיל, ביקשו גם הם לבחון את השפעותיו של אורח חיים בריא על רמות הסוכר בדם באמצעות מחקר שבוצע בעכברי מעבדה. מטרת המחקר הייתה לבחון כיצד  אימוני כוח משפיעים על תפקוד הכבד של העכברים וכפועל יוצא גם על רמות הסוכר בדם.


קראו עוד: האם דיאטת צום עומדת להחליף את התרופות לסוכרת?


מה הקשר בין הכבד לבין רמות הסוכר בדם ?

הכבד, מקיים תפקידים רבים בגוף, בהם גם ייצור ואחסון של גלוקוז וויסות רמות הסוכר בדם. במצב תקין, הכבד מייצר גלוקוז רק כאשר הגוף מצוי בצום. למרות זאת במקרים בהם קיים כשל בקולטני התאים לאינסולין, הכבד משחרר גלוקוז אל זרם הדם גם כאשר אנו אוכלים ואפילו אחרי צריכת פחמימות. בכך "תורם" הכבד בהעלאת רמות הסוכר בדם. 

במהלך המחקר העכברים חולקו לשלוש קבוצות:

- קבוצה שקיבלה תזונה מאוזנת ולא ביצעה פעילות גופנית 

- קבוצה שקיבלה תפריט עשיר בשומן למשך 14 שבועות ולא עסקה בפעילות גופנית 

- קבוצה נוספת, שקיבלה אף היא תפריט עשיר בשומן  אבל עברה אימוני כוח יומיים במשך שבועיים. 

תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת journal of endocrinology  חשפו כי בקרב הקבוצה השלישית שעברה אימוני כוח נצפה השיפור משמעותי ברמות הסוכר בדם, זאת למרות שעכברים שהיו חלק מקבוצה זו עדיין הוגדרו כבעלי עודף משקל. מנגד בקרב עכברי הקבוצה השנייה, שלא עסקו כלל בפעילות גופנית והוזנו באמצעות תפריט עתיר שומן, רמות הסוכר בדם נותרו גבוהות. 


כך פעילות גופנית עשויה לשפר את תפקוד הכבד

כדי להבין את המנגנון העומד מאחורי הקשר שבין אימוני כוח לשיפור תפקוד הכבד וכתוצאה מכך איזון רמות הסוכר בדם, החוקרים נתנו לעכברי הקבוצה השנייה והשלישית, פירובט – התרכובת העיקרית המשמשת לייצור גלוקוז בכבד. התוצאות הראו כי קבוצת העכברים שביצעה אימוני כוח, ייצרה פחות גלקוז מאשר הקבוצה שהוזנה באמצעות תפריט עתיר שומנים ולא ביצעה כלל פעילות גופנית, זאת למרות שהעכברים בשתי הקבוצות קיבלו את אותה הכמות של תרכובת הפירובט. ממצא זה עשוי להצביע על כך שאימוני כוח גורמים לשינוי מטבולי אשר מוביל לרגישות מוגברת של הכבד לאינסולין המיוצר וכתוצאה מכך להפקה של כמות נמוכה יותר של גלוקוז. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דנה הרצברג
ד"ר דנה הרצברג אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוגית בכירה ביחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בבית החולים "וולפסון"
ד"ר טליה דיקר כהן
ד"ר טליה דיקר כהן אנדוקרינולוגיה
אחראית מרפאת אנדוקרינולוגיית מושתלים במרכז הרפואי רבין
ד"ר יואב איזנברג
ד"ר יואב איזנברג אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר בשרותי בריאות כללית, תל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו