נחשבים לאנשים מאושרים? כנראה שתזכו גם לחיים בריאים יותר
מחקרים רבים הצביעו על הקשר שבין שמחת חיים ואופטימיות לבין אריכות ימים, אך האם השקפת עולם חיובית הופכת גם את השנים לבריאות יותר? מחקר חדש עם תוצאות מפתיעות
אושר ושמחה נמצאו במחקרים רבים כמפתח לאריכות ימים, אך האם השקפת עולם חיובית תורמת גם לבריאות טובה יותר?מחקר חדש שפורסם בכתב העת Jama Network Open, טען שאנשים שמחים לא רק מאריכים שנים, אלא זוכים גם בבריאות טובה יותר. במחקר נותחו נתונים אשר נאספו בבריטניה מכ-10,000 נבדקים, בין השנים 2002-2013. משתתפי המחקר נשאלו על התפיסה שלהם לגבי מצבם הבריאותי ועל מידת ההנאה והסיפוק שלהם מהחיים. לאחר מכן, החוקרים עקבו אחר מצבם הבריאותי, כדי לבחון את מידת ההתאמה בין הערכות המשתתפים למציאות. תוצאות המחקר הראו כי אנשים בעלי השקפת עולם חיובית יותר לא רק האריכו שנים, אלא נטו גם להיות בריאים יותר.
קראו עוד: כך בני הזוג יכולים להשפיע על בריאותכם
איך שמחת חיים משפיעה על הבריאות שלנו?
המחקר לא מצא הסבר ברור לקשר בין שמחת החיים לבין מצב הבריאות והוא אינו יכול להצביע על יחס של סיבה ותוצאה. עם זאת, החוקרים העלו מספר השערות שעשויות להסביר את הקשר בין שני הפרמטרים: אחת ההשערות גורסת כי מחשבות שליליות יכולות ליצור תגובת דחק (סטרס) המשפיעה על מערכת העצבים ומביאה לשחיקה פיזית. ישנן עדויות לכך שהיעדר מצבי לחץ מסיר עול משמעותי מהגוף.
השערה נוספת, אשר מהווה הסבר אפשרי לקשר בין שמחת חיים לבריאות הפיזית, היא שאנשים שמחים יותר נוטים לנהל אורך חיים בריא יותר ולשמור על עצמם, זאת בהשוואה לאנשים שאינם בעלי השקפת עולם חיובית, שכן הם מרגישים שיש להם בשביל מה לחיות.
המחקר החדש מצא כי אנשים בעלי השקפת עולם חיובית נטו להיות בריאים יותר
כמה טובים יותר הם חיים של האנשים השמחים?
על פי המחקר, גברים בני 50, שדיווחו כי הם מסופקים מחייהם באופן מוחלט, צפויים לחיות 30 שנים יותר ללא כל נכות ו-21 שנים מבלי לסבול ממחלות כרוניות, זאת לעומת 20 ו-11 שנים ללא נכות ומחלות כרוניות בהתאמה, באנשים שדיווחו כי הם אינם מסופקים מחייהם. בדומה לכך, גם נשים בנות 50 שדיווחו כי הן שבעות רצון מחייהן, צפויות לחיות יותר מ-31 שנים נטולות נכות ו-22 שנים מבלי לסבול ממחלות כרוניות. לעומתן, נשים שאינן מרוצות מהחיים ושרויות בדיכאון, צפויות לחיות כ- 21 שנים ללא נכות וכ-12 שנים מבלי ללקות במחלות כרוניות. בנוסף, תוחלת החיים הצפויה של נשים וגברים אופטימיים היא בהתאמה כ-6 ו-4 שנים יותר מזו של אנשים פסימיים.
היתרון הבריאותי אשר נקשר להשקפת העולם החיובית המשיך להתקיים גם כאשר המשתתפים במחקר הזדקנו והוא נכח עד לעשור השמיני לחייהם.
קראו עוד: עושר גורם לאושר? מחקר חדש קובע שכן
תחשוב טוב, יהיה טוב: כיצד ניתן לשנות את השקפת העולם ולשפר את הבריאות?
ניתן לשנות את השקפת העולם ואת אופן ההתמודדות עם לחצים באמצעות שימוש בשיטות טיפול שונות, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ופסיכותרפיה. עם זאת, יש לזכור שקל יותר ליצור הרגלים חיוביים מראש מאשר לשנות דפוסי מחשבה שליליים ופסימיים אליהם כבר התרגלנו במשך שנים. על כן, ככל שנאמץ צורת הסתכלות חיובית מוקדם יותר במהלך החיים – כך השינוי יהיה מהיר יותר.
חשוב לציין כי שינוי תפיסתי הוא אינו הגורם היחיד שעשוי לתרום לחיים ארוכים ובריאים, שכן גם גורמים תורשתיים מהווים חלק משמעותי במשוואה. כיום, לא ידוע האם הגנים האחראים לחיים ארוכים ובראים הם גם אלו אשר תורמים לתפיסת העולם החיובית, אבל בנתיים אנחנו יכולים לנסות לדגול באופטימיות ואולי אף להנחיל השקפה זו גם לילדים שלנו, כדי לשפר את הסיכויים שלנו ושל הדורות הבאים לבריאות יציבה ואריכות ימים .