האבחון והטיפול בסרטן השד: 5 מיתוסים - והאמת
האם רוב הגושים בשד הם ממאירים, מהם סיכויי מסרטן השד בשלבים מוקדמים ומהי חומרת הפגיעה האסתטית לאחר ניתוח לכריתה חלקית? 5 מיתוסים על אודות סרטן השד – והאמת
סרטן השד נחשב למחלה הממאירה השכיחה ביותר בנשים בעולם המערבי ככלל ובישראל בפרט, כאשר בזירה המקומית מאובחנות בכל שנה כ-4000 חולות חדשות. למרות שמדובר במחלה נפוצה מאוד, גילוי מוקדם שלה וטיפול מתאים, מוביל ברוב המקרים להחלמה מלאה ולרוב אינו גורם להשלכה ניכרת על איכות חייה של המטופלת בהמשך. עם זאת, במשך השנים השתרשו הנחות שונות הקשורות בטיפול בסרטן השד ובסיכויי ההחלמה מהמחלה, אשר זורעות בהלה בקרב הציבור שלא לצורך. כדי לעשות סדר בעובדות ולהפיג את החשש, אספנו עבורכם 5 מיתוסים נפוצים על אודות סרטן השד, תהליך האבחון והטיפול הכירורגי והאונקולוגי במחלה – ואת האמת לגביהם.
1. רוב הגושים המתגלים בבדיקה ידנית מתבררים בסוף כשפירים
נכון
ברוב המקרים גידולים המתפתחים בשד אינם ממאירים. למרות זאת, כל גידול חריג אשר מזוהה בבדיקה ידנית מחייב בירור. אם התגלה גוש חשוד בשד, יש להמשיך בביצוע הבדיקות המקובלות, לרבות בדיקת ממוגרפיה, אולטרה סאונד וביופסיה. אסטרטגיית האבחון תיקבע בהתאם למידת החשד. עם קבלת תוצאות הבדיקות ואבחון הגידול תיבחר אסטרטגיית הטיפול. אם התגלה גוש ממאיר בשד, טרם להחלטה על אופן הטיפול חשוב לפנות לרופא מומחה נוסף כדי לקבל חוות דעת שניה. במקרים בהם הטיפול יכלול כריתה מלאה של השד (דבר שאינו שכיח) ניתן לשחזר את השד הכרות באותו מעמד.
2. המתנה של מספר שבועות לצורך ביצוע הבדיקות השונות לאבחון מלא של המחלה מסכנת חיים
לא נכון
לצורך אבחון המחלה יש צורך בביצוע של מספר בדיקות שונות שיכולות להימשך מספר שבועות. חשוב לציין, כי ההמתנה לתוצאות הבדיקות אינה מהווה סכנת חיים. עם זאת במצבים בהם קיים גוש בשד חשוב שלא להזניח ולפנות לרופא מומחה לשם אבחון הגידול.
3. אם סרטן השד מתגלה בשלבים המוקדמים להתפתחות הגידול, במקרים רבים ניתן להביא את המטופלת להחלמה מלאה
נכון
גילוי המחלה בשלבים מוקדמים להתפתחותה, בהם הגידול בשד קטן משני ס"מ, יוביל לביצוע ניתוח מינורי אשר ברוב המקרים לא יגרום לעיוות בצורת השד. לאחר הניתוח, יתבצע טיפול אונקולוגי המותאם לאופי הגידול ולמאפייניו, לגיל החולה ולפרמטרים נוספים, כמו מיקום הגידול. ברוב המקרים תושג החלמה מלאה. כדי שהגידול יתגלה בשלבים המוקדמים, חשוב לבצע בדיקות סקר בשגרה, כמו לדוגמה בדיקת ממוגרפיה, בדיקת שד ידנית או אולטרסאונד שד, בהתאם להמלצותיו של כירורג שד.
4. ברוב המקרים, הטיפול הכירורגי בסרטן השד אינו מחייב כריתה מלאה ולרוב צורת השד כמעט ואינה נפגעת
נכון
כיום, רוב הניתוחים להסרת גידול בשד כוללים כריתה מינימלית של הגוש, של שוליים בריאים וכן גם הוצאה של בלוטת הזקיף מבית השחי. הסיכוי להתפתחות סיבוכים, כמו עיוות בשד או הגבלה בפעילות היד, לאחר הניתוח נמוך מאוד.
כמו כן, לאחר ניתוח לכריתה חלקית המראה האסתטי של השד אינו צפוי להיפגע באופן דרמטי ועל כן במקרים רבים אין צורך בהליך שחזור של השד. לאחר כריתה חלקית של השד יהיה צורך בטיפול בקרינה לשד. הטיפול בקרינה אינו משפיע כמעט בכלל על הגוף עצמו. עם זאת, הטיפול הקרינתי עלול להוביל בשינויים במרקם או בצבע השד אך על פי רוב הפגיעה הקרינתית קלה יחסית. גם כאשר פונים לרופא אונקולוג להמשך טיפול ומעקב לאחר הטיפול הכירורגי, חשוב לפנות לחוות דעת שניה טרם להחלטה על אסטרטגיית הטיפול.
קראו עוד: סרטן השד: תמיד צריך לבצע כריתה?
5. הניתוח להסרת הגידול הוא ניתוח ארוך ומורכב
לא נכון
הניתוח להסרת הגידול הוא ניתוח קצר יחסית ולעיתים ניתן לבצעו בהרדמה מקומית. לאחר הניתוח המטופלת משוחררת לביתה באותו היום. מדובר בניתוח שאינו צפוי לגרום לכאבים עזים, זאת עקב היות השד עני בעצבוב למעט באזור הפטמה. הסיבוכים הכרוכים בניתוח, לרבות זיהום או נמק הם נדירים מאוד.
לסיכום, למרות שסרטן השד נתפס בעיני הציבור כמחלה מאיימת, ברוב המקרים גילוי מוקדם וטיפול מתאים יובילו להחלמה מלאה ללא כל נכות שתפגע בפעילות היומיומית.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' שלמה ללצ'וק, מומחה בכירורגיה כללית, בעל התמקצעות מיוחדת בתחום כירורגית שד. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.