דלקת כרונית של הערמונית: מה גורם לה ואיך ניתן לטפל?
מדוע מתפתחת דלקת כרונית של הערמונית, אילו תסמינים יעוררו חשד וכיצד ניתן להקל על התסמינים ללא שימוש בתרופות? התשובות בכתבה
היא נחשבת לאחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב גברים בעשור השני והשלישי לחיים וברוב המקרים קשה מאוד לזהות את הגורם לה, דבר שעלול להוות אתגר משמעותי במהלך טיפול; דלקת כרונית של הערמונית, או פרוסטיטיס כרונית, היא הפרעה בתפקוד הבלוטה הנובעת מנפיחות או זיהום מקומי. הערמונית היא בלוטת מין זכרית אשר מקיימת תפקיד מפתח בתהליך ייצור נוזל הזרע. הדלקת מובילה למגוון של תסמינים באזור הבטן התחתונה, איבר המין והאשכים. ללא טיפול, המחלה עלולה לגרום להפרעות במתן שתן, בתפקוד המיני ואף לפגוע באיכות החיים.
מדוע מתפתחת דלקת כרונית של הערמונית?
במקרים מסוימים, פרוסטיטיס כרונית מתפתחת עקב זיהום חיידקי. עם זאת, לרוב מקורה של הדלקת אינו בזיהום, אלא בבצקת אשר מתפתחת מסיבות לא ידועות וגורמת להצטברות של הפרשות בערמונית ולהתפתחות התסמינים האופייניים. כמו כן, בחלק ממקרי הדלקת קיים גם מרכיב תורשתי. המחלה עלולה להתפרץ במצבים שונים, כמו לאחר דלקת חריפה (אקוטית) של הערמונית, הפסקות ארוכות בפעילות המינית ותחלואה במחלות מין בעבר.
התסמינים שעלולים להעיד על הדלקת כוללים:
• כאבים באזור האגן, הפירינאום, איבר המין, האשכים והבטן התחתונה
• תכיפות במתן שתן המלווה בתחושת שריפה בעת השתנה
• כאבים בקיום יחסי מין ותחושת שריפה בעת פליטת זרע
• ירידה בכמות נוזל הזרע המיוצר ושינוי במרקמו
• כאבי גב תחתון
במצבים של דלקת כרונית, חומרת התסמינים אינה קבועה והיא יכולה להשתנות מיום ליום. עם זאת, אם התפתחו תסמינים חמורים בפתאומיות יש לפנות לגורם רפואי כדי לשלול מצב של דלקת חריפה בערמונית. לאורך זמן וללא טיפול, הדלקת הכרונית עלולה להוביל להתפתחות של הפרעות בתפקוד המיני, לאין אונות ולקשיים במתן שתן.
איך ניתן לטפל?
ברוב המקרים, הדלקת תאובחן באמצעות בדיקה קלינית שתתבצע על ידי רופא אורולוג. אם המקור לדלקת הוא חיידקי, יינתן טיפול אנטיביוטי לזמן ממושך. עם זאת טיפול זה עלול שלא להועיל במיתון התסמינים.
עיסוי ופיזיותרפיה של הערמונית
עיסוי של הערמונית הוא טיפול הנשען על עקרונות הרפואה הקונבנציונלית, אך מתבסס על גישה טבעית. מטרת העיסוי היא לפנות את הערמונית מהפרשות ישנות, לשפר את זרימת הדם לאזור ולאפשר לבלוטה לחזור ולתפקד בצורה תקינה. כאמור, נוזל הערמונית מהווה חלק מנוזל הזרע ובמצב תקין מטרתו היא להגן על תאי הזרע. הדלקת גורמת להסמכתו של הנוזל וכתוצאה מכך לקושי בהפרשתו מהבלוטה.
מהו מהלך הטיפול?
בשלב הראשון, יתבצע עיסוי של הערמונית לשם סילוק עודפי נוזל הערמונית שהצטבר דרך צינור השופכה ולהקלה על תסמיני הדלקת. בשלב השני מתבצעת פיזיותרפיה של הערמונית באמצעות מכשיר שאינו פולשני המבוסס על אנרגיית אולטרסאונד ומסייע בחיזוק קופסית הערמונית ובשיפור תפקוד הבלוטה. הטיפול כולל גם מתן תרופה בהזרקה תוך שרירית אשר מסייעת בשחרור כלי הדם האזוריים ובשיפור זרימת הדם העורקי לערמונית. כדי להשיג הטבה משמעותית במצב, ברוב המקרים תידרש סדרת טיפולים שיתבצעו פעמיים בשבוע. למרות שהטיפול אינו מלווה לרוב בכאב, הוא עלול לגרום לאי נוחות קלה.
הכתבה בחסות ד"ר רומן גרינברג, מומחה לאורולוגיה, עובד כרופא אורולוג הן בבית חולים השרון והן בקליניקה פרטית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.