עומדים בפני סיום הטיפולים האונקולוגיים? הכירו את המרכז שעשוי לסייע בחזרה לשגרת חיים
למרות שהבשורה על סיום הטיפולים האונקולוגיים וניצחון הסרטן מלאה באופטימיות, עבור המחלימים האונקולוגים גם החזרה לחיים שלפני המחלה רצופה באתגרים: מרכז ההחלמה האונקולוגי אינטגרטיבי הוא מרכז רב תחומי ראשון מסוגו אשר מציע תהליכי ריפוי שונים, נפשיים, פיזיים ורוחניים, במטרה לסייע למחלימים האונקולוגים לחזור לשגרה לאחר הטיפולים
בכל שנה מאובחנים בישראל 29,500 חולי סרטן חדשים ועל פי הנתונים רובם ישרדו את המחלה. למעשה, שיעור המחלימים מסרטן בזירה המקומית הוא מהגבוהים בעולם ושיעור התמותה ירד בשני העשורים האחרונים בכ-25%. אך מה קורה לכל אותם מחלימים רגע לאחר סיום הטיפולים? למרות שהצפייה החברתית היא כי הם יחזרו בקלות לשגרה שהייתה קיימת לפני המחלה, עבור חלקם מדובר במשימה מורכבת יותר.
החולה האונקולוגי מצוי במשבר נפשי מתמשך מרגע אבחון המחלה הממאירה. למעשה, גם לאחר סיום הטיפול האונקולוגי, הפחד מפני חזרת המחלה מלווה את המחלים ללא הפסקה ומוביל לטראומה רגשית ניכרת. מחקרים רבים הראו קשר בין טראומה רגשית שאינה מטופלת לבין התפתחות של מחלת הסרטן והישנותה. מרכז ההחלמה לחולים אונקולוגיים מציע תכנית ייחודית רב תחומית אשר מסייעת בהתמודדות עם האתגרים שיכולים להתפתח לאחר סיום הטיפולים וכך עשויה לתרום לחזרה לשגרה אחרי המחלה.
מהם האתגרים שעלולים להתעורר עם סיום הטיפול האונקולוגי?
לאחר סיום הטיפולים וקבלת הבשורה על ניצחון הסרטן, המציאות נראית אופטימית מתמיד. עם זאת, החזרה לשגרת החיים טומנת בחובה אתגרים שונים, נפשיים, פיזיולוגיים וחברתיים.
אתגרים נפשיים
"האתגר הנפשי הגדול ביותר אשר עומד בפני המחלימים האונקולוגיים הוא החשש הגדול מפני הישנות המחלה, שעלול לגרום לתחושת חוסר אונים ולאי וודאות מפני העתיד לבוא" מסביר שאולי פז-יניב, מנכ"ל מרכז ההחלמה האונקולוגי, ומוסיף: "תקופת הטיפולים עלולה אף להוביל להתפתחות של הפרעה פוסט טראומטית שתתבטא בתסמינים שונים, בהם מחשבות טורדניות, סיוטי לילה, הסתגרות חברתית, הימנעות ממצבים שונים ועוד".
אתגרים פיזיולוגיים
"אחת מתופעות הלוואי השכיחות ביותר לאחר הטיפולים האונקולוגיים היא חולשה כללית. הטיפולים פוגעים במערכת האנרגטית של הגוף ועלולים אף לגרום לתחושת חוסר חיוניות, לירידה בתיאבון ולפגיעה בחשק המיני. בנוסף, בקרב חולים אונקולוגיים קיימת נטייה להתפתחות מחלות זיהומיות שונות, זאת בשל השפעת הטיפולים על המערכת החיסונית".
אתגרים חברתיים
ציפיות החברה מהמחלים יוצרות פעמים רבות מכבש לחצים, והן מקשות על החזרה לשגרה לאחר הטיפולים האונקולוגיים. "בני המשפחה והסביבה הקרובה, מצפים מהמחלים לחזור לתפקוד מלא ובסביבת העבודה סבורים כי המחלים ימשיך לבצע את תפקידו ולמלא אחר המשימות שנדרשו ממנו טרם לתקופת הטיפולים" טוען פז-יניב. "מנגד, המחלים חווה חולשה נפשית ופיזית המקשה על החזרה לשגרה. אי העמידה בציפיות המעגל המשפחתי, החברתי והמקצועי מובילה לתחושת כישלון ואכזבה".
"מעבר לכך, פעמים רבות המחלה פוגעת בכושר ההשתכרות של החולה ויוצרת משבר כלכלי פעיל בשל עלויות הטיפולים הגבוהות, היעדרות מימי עבודה רבים ועוד. לעיתים, המחלה עצמה מובילה לאבדן כושר עבודה ולקושי כלכלי משמעותי. על פי דוח מחקרי של המוסד לביטוח לאומי שפורסם בשנת 2015, קיימת ירידה בשיעור החוזרים למעגל העבודה לאחר ההחלמה מהמחלה. גורמים אלה יחד, 'תורמים' לירידה בערך העצמי, לתחושת כישלון ולמסוגלות נמוכה, ובכך מגבירים את המועקה הנפשית".
מהו הליך ההחלמה האינטגרטיבי לאחר הטיפולים האונקולוגיים וכיצד מסייע בהתמודדות עם האתגרים השונים?
"הליך ההחלמה האינטגרטיבי הוא תכנית רב תחומית, תהליכית ומעמיקה אשר מטפלת בכל רבדי האדם – הפיזיים, הנפשיים והרוחניים, ולפיכך גם בכל רבדי המחלה" משיבה מיכל שרגא-סלונים, מנהלת המערך האונקולוגי-אינטגרטיבי. "במסגרת התכנית מתבצעים מגוון טיפולים המותאמים למחלימים, בהם דיקור בשיטות שונות, טיפולי רפלקסולוגיה וטיפולי צ'יקונג ויוגה. טיפולים אלה נועדו כדי לשחרר את החסימה האנרגטית ולהקל על התסמינים הגופניים שהתפתחו לאחר הטיפול האונקולוגי. בנוסף, הטיפול הרב תחומי מסייע גם בהתמודדות של הקשיים הרגשיים שחווה המחלים האונקולוגי באמצעות שיטות שונות של פסיכותרפיה, דינמיקה קבוצתית ושיחות אישיות. מטרת הטיפולים המנטליים היא ליצור שינוי חשיבתי אצל המחלים".
"התכנית הייחודית כוללת תהליכי ריפוי שונים, שנועדו כדי להפחית את רמות הלחץ והחרדה וכך לסייע למחלים לרתום את גופו ונפשו לתהליך ההחלמה" מוסיף פז-יניב. "התכנית פותחת בפני המחלים האונקולוגי צוהר לעולם חדש, ומעניקה לו את הכוח 'לבחור בחיים' ולבצע את העבודה הפנימית הנדרשת לבריאותו".
הכתבה בחסות מרכז הלב מדיקל קר למטופלים אונקולוגיים המציע תכנית טיפול נפשית ופיזית למחלימים מסרטן . הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.