דלג לתוכן

צמים? צום לסירוגין מועיל לאנשים בריאים

מחקר חדש מראה כי דיאטת ADF, צום לסירוגין, עשויה להועיל כמו דיאטה של ספירת קלוריות ולהביא לירידה במשקל, כמו גם לתרום למגוון תהליכים פיזיולוגיים. הפרטים בפנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/10/2019
2 דקות קריאה

דיאטת ADF) Alternate Day Fasting), היא תזונה שבה צמים בימים מסוימים, ובימים האחרים אוכלים ללא כל הגבלות. זו למעשה דיאטה שבה אין צורך לספור את הקלוריות ולחשב את הארוחות. 

מחקר חדש של אוניברסיטת גראץ, אוסטריה, בחן האם דיאטה ADF יכולה להיות תחליף מעשי לשיטות אחרות, כגון דיאטת IF (דיאטה אחרת של צום לסירוגין) או דיאטה עם הגבלות קלוריות.

החוקרים מצאו מספר יתרונות בריאותיים הנלווים לירידה במשקל במשתתפים שעשו דיאטת ADF. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת Cell Metabolism. 


אילוסטרציה: אישה מחזיקה בידיה סנדוויץ' ועל פיה איקס אדום המסמל צום



דיאטת ADF בטווח הקצר והארוך
במחקר אקראי מבוקר, החוקרים חלקו 60 משתתפים באופן אקראי לדיאטת ADF או לקבוצת בקרה במשך 4 שבועות. בקבוצת הבקרה המשתתפים יכלו לאכול מה ומתי שהם רצו, בקבוצת ה-ADF המשתתפים החליפו לסירוגין בין צום של 36 שעות ללא קלוריות, ובין 12 שעות של אכילה לא מוגבלת.

החוקרים עקבו אחר רמות הגלוקוז של קבוצת ה-ADF כדי לוודא שהמשתתפים אכן לא אכלו בתקופת הצום. המשתתפים אף ניהלו יומן במהלך ימי הצום.

בנוסף, החוקרים בחנו קבוצה נוספת של 30 משתתפים שהיו בדיאטת ADF מוקפדת במשך 6 חודשים ומעלה, במטרה להעריך את בטיחות הדיאטה גם בטווח הארוך. כל המשתתפים הגיעו עם משקל תקין ובמצב בריאותי כללי טוב.

הפיצוי הקלורי לא משתווה לאובדן
בקבוצת ה-ADF רבים מהמשתתפים פיצו על אובדן הקלוריות בזמן שהיה מותר להם לאכול, אך הם לא הצליחו להשלים את כולן, כך שהם הורידו בממוצע כ-3.5 קילו ממשקלם בארבעת השבועות של הניסוי.


בנוסף, התגלו גם יתרונות בריאותיים:

• המשתתפים בקבוצת ה-ADF הפחיתו ברמות של המולקולה sICAM-1, מולקולה הקשורה לדלקתיות ולמחלות הקשורות לגיל. 

• המשתתפים הראו ירידה ברמות של הורמון בלוטת התריס תריודוטירונין, וזה ללא שהם חוו בעיות כלשהן בתפקוד הבלוטה. מחקרי עבר מצאו קשר בין ירידה ברמות הורמון זה ובין אריכות ימים.

• המשתתפים הראו איזון ברמות של גופי קטון, הן בשעות הצום והן בזמני האכילה. רמות של גופי קטון נוטות לצאת מאיזון במצבי רעב ועקב בעיות רפואיות מסוימות. רמות מאוזנות מופיעות במצב בריאותי תקין. 

מחקרי עבר הראו שאנשים שעושים דיאטת ADF זמן ממושך עלולים לסבול מתזונה לקויה ומליקויים בתפקוד המערכת החיסונית. עם זאת, במחקר זה לא נמצאו בעיות במערכת החיסונית במשתתפים שהיו בדיאטת ADF במשך 6 חודשים ומעלה. 

יישומים עתידיים
לטענת החוקרים, משטר אכילה זה למשך כמה חודשים עשוי לעזור לאנשים הסובלים מהשמנת יתר לרדת במשקל, כמו גם לעזור במצבים רפואיים מסוימים, כמו במקרה של דלקתיות. עם זאת, יש צורך במחקרים נוספים לפני שדיאטת ADF תיושם באופן יומיומי.

החוקרים עדיין לא יודעים להסביר לגמרי למה הגבלות קלוריות וצומות גורמים להשפעות בריאותיות כה רבות, אך בעוד שמחקר זה חשף יתרונות שיש בדיאטת ADF, החוקרים אינם ממהרים להמליץ על דיאטה זו לכל אחד, ויש לקחת בחשבון בעיות או מגבלות בריאותיות מסוימות. זאת ועוד, במצבים מסוימים דיאטת ADF אף עלולה להיות מסוכנת, כך למשל במקרה של זיהום ויראלי. בכל מקרה של התחלה בדיאטה חדשה, יש להתייעץ עם רופא או דיאטנית, ובטח לפני התחלה של דיאטת ADF.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניקוי רעלים ותזונה טבעית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו