איך נבחרת אסטרטגיית הטיפול בסרטן ריאות?
מהו הבסיס לבחירת הטיפול המתאים לחולים בסרטן ריאות ומהם סוגי הטיפולים הקיימים היום? התשובות בכתבה
כ-2,000 ישראלים מאובחנים בכל שנה כחולים בסרטן הריאות. הטיפול במחלה הממאירה מגוון וכולל ניתוח, הקרנות, טיפולים כימותרפיים וכן גם טיפולים ממוקדים. כיצד נבחרת אסטרטגיית הטיפול בסרטן הריאות והאם שינויים בגידול עצמו משפיעים על הטיפול שיינתן? צפו בפרופ' עופר מרימסקי מסביר.
מהם הגורמים אשר משפיעים על אסטרטגיית הטיפול בסרטן הריאות?
במאה ה-21, אסטרטגיית הטיפול בסרטן ריאות נבחרת לפי מספר גורמים, בהם מחלות הרקע מהן סובל החולה, המצב הגופני הכללי והסימפטומים השונים. אופן הטיפול תלוי גם במחלה עצמה: קיימים מספר סוגים של סרטן ריאות, לרבות סרטן ריאות מסוג של תאים קטנים וסרטן ריאות מסוג של תאים לא קטנים. סוג המחלה יהווה את הבסיס לאבחנה בין סוגי הטיפולים, כאשר מעבר לסוג המחלה, יש להתייחס גם לשלב המחלה ומידת הפיזור שלה בגוף: אם המחלה ממוקמת הטיפול יהיה מקומי, באמצעות ניתוח או טיפול קרינתי, או שילוב של ניתוח, קרינה וכימותרפיה; אם המחלה מפושטת, הטיפול יהיה סיסטמי, ללא כירורגיה וקרינה, אלא טיפול שניתן לכל הגוף.
השלב הבא, המודרני, של קביעת אסטרטגיית הטיפול, מבוסס על הביולוגיה של הגידול, כלומר אילו שינויים גנטיים ו/או מולקולריים, חלים בתוכו. שינויים אלו מאפשרים להתאים תרופה מתאימה למחלה. כאן נעשית ההבחנה בין טיפולים כימותרפיים, טיפולים אימונותרפיים או טיפולים ביולוגיים, המכוונים נגד מטרות ביולוגיות בתוך הגידול.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' עופר מרימסקי, מומחה לאונקולוגיה, סגן מנהל המערך האונקולוגי, מנהל היחידה לאונקולוגיה של שלד ורקמה רכה ומנהל מרפאת מעקב אונקולוגית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.