דלג לתוכן

מתכננים להתחסן נגד שפעת? כדאי שתקראו את זה

למי מומלץ להתחסן בהקדם, למה לצפות לאחר החיסון, מתי צפויות לחלוף תופעות הלוואי ואילו סיבוכים עלולים להתפתח בשל מחלת השפעת? מה שחשוב לדעת – רגע לפני ההתחסנות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/11/2019
3 דקות קריאה


שפעת היא מחלה נפוצה ועל פי נתוני משרד הבריאות בכל שנה צפויים לחלות בה 20-30% מהילדים וכ-5-10% מהמבוגרים בישראל. חיסון השפעת מעניק הגנה טובה כנגד המחלה למשך חורף אחד. החיסון מיוצר בכל שנה בתרכיב חדש המכיל את שלושת זני הווירוס שצפויים להיות שכיחים יותר. 

למרות שהחיסון עשוי להיות יעיל מאוד בהתמודדות עם מחלת החורף הנפוצה ואף לחסוך לכם, או לילדכם, מספר ימים במיטה, רבים אינם מתחסנים עקב תופעות הלוואי שעלולות להתפתח. על פי מחקר שבוצע ב-2015, כ-43% מהאוכלוסייה האמריקאית מאמינים כי חיסון השפעת עלול לגרום להתפתחות המחלה. האם זה אכן נכון, מהם היתרונות בחיסון, אילו תופעות לוואי עלולות להתפתח ואיפה ניתן להתחסן? כל המידע החיוני בכתבה שלפניכם.

האם חיסון שפעת עלול לגרום לשפעת?
רבים מאמינים כי חיסון השפעת, אשר מכיל את ווירוסים מחוללי המחלה, עלול לגרום להתפתחותה. הלכה למעשה, מדובר בהנחה שגויה. הצורה הנפוצה ביותר לייצור החיסון היא באמצעות תהליך המבוסס על ביצים אליהן מוזרקים נגיפי השפעת. החיסונים מכילים נגיפי שפעת מומתים או מוחלשים. בישראל החיסון מכיל נגיף מומת, ניתן בזריקה ומיועד לכל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים.

כניסת הנגיפים המוחלשים או אלו המומתים אל הגוף, גורמת למערכת החיסון לפתח נוגדנים כנגדם. במצב זה, אם אדם בא במגע נוסף עם מחוללי המחלה, המערכת החיסונית מזהה אותם ומיד מייצרת נוגדנים אשר תוקפים את הנגיפים במהירות וכך מונעת מכם לחלות. 
למרות שקיימות תפיסות שגויות לגבי תופעות הלוואי שעלולות להתפתח כתוצאה מקבלת החיסון, הוא אינו גורם להתפתחות המחלה. תופעות הלוואי הנפוצות שיכולות להתפתח לאחת קבלת החיסון הן:

- כאבי ראש 

- חום נמוך

- כאבי שרירים

- נפיחות או אדמומיות באזור ההזרקה.

על פי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC), סימפטומים אלו נוטים להופיע זמן קצר לאחר קבלת הזריקה והם יחלפו מספר ימים לאחר מכן. מחקרים שונים בחנו את השפעת זריקת השפעת בהשוואה לזריקה המכילה מלח ומים בלבד, ומצאו כי התסמינים שהתפתחו בקרב הנבדקים היו דומים וכללו חום נמוך, שיעול ונזלת. הסימפטום השונה היחיד שהופיע בקרב הקבוצה שקיבלה את חיסון השפעת היה אדמומיות וכאב באזור ההזרקה.

 

קראו עוד: 7 סיבות לכאבי ראש בחורף - והפתרונות שיעזרו

אם החיסון יעיל, מדוע אנשים חולים בשפעת גם לאחר קבלתו?
קיימות מספר סיבות להתפתחות המחלה לאחר קבלת החיסון: לעיתים, אנשים חושבים שהגורם לתסמינים השונים הוא שפעת אך למעשה מדובר בזיהום ויראלי או בקטריאלי אחר. תסמיני שפעת רבים דומים לאלו המתפתחים במצבים של התקררות, מחלה נפוצה נוספת בעונת החורף. 


סיבה אחרת להתפתחות המחלה למרות קבלת החיסון היא כי התחסנות הגוף אינה מתרחשת באופן מידי, אלא לאחר כשבועיים ממועד מתן החיסון. במהלך זמן זה קיימת אפשרות להידבקות בנגיף השפעת (Influenza Virus) ולהתפתחות המחלה. הסבר אחר להתפתחות המחלה למרות קבלת החיסון הוא הידבקות בזנים אחרים של נגיף השפעת. כפי שהוזכר לעיל, החיסון נגד שפעת מייצג את תחזית החוקרים לגבי זני הנגיף שיהיו שכיחים ביותר באותה השנה. עם זאת, אדם יכול לבוא במגע עם זן של נגיף השפעת שנגדו הוא אינו מחוסן ולפתח את המחלה. 



משפחה שוכבת במיטה וסובלת מתסמינים המעידים על שפעת




מהם היתרונות בחיסון?
היתרון המרכזי בחיסון כנגד שפעת הוא כמובן מניעת התפתחות המחלה אצל אותו האדם. כפועל יוצא, החיסון גורם גם למניעת התסמינים הקשורים לשפעת, בהם חום גבוה, צמרמורות, שיעול, כאבי שרירים, עייפות וחולשה. יתרון נוסף קשור גם "בהתחסנות העדר", כלומר ההתחסנות מסייעת גם בירידה בכלל מקרי השפעת המתפתחים באוכלוסייה באותה העונה כי הנגיף אינו מועבר מאדם לאדם. 

על פי נתוני ה-CDC לשנים 2016-2017 בארצות הברית, חיסון השפעת מנע מכ-5.3 מיליון איש לחלות במחלה, הפחית את הביקורים לרופא בשל שפעת בכ-2.6 מיליון והפחית את שיעור האשפוזים עקב שפעת בכ-85,000. המרכזים לבקרת מחלות ולמניעתן מציינים בנוסף כי בין השנים 2012-2015, קבלת החיסון נגד שפעת הפחיתה את הסבירות למוות בילדים כתוצאה מהמחלה. 

מהם הסיבוכים שעלולים להתפתח כתוצאה מהמחלה?

למרות שכל אדם החולה בשפעת עלול לפתח סיבוכים, אלו שכיחים יותר בקרב אוכלוסיות מסוימות, בהן:

- מבוגרים

- אלו הסובלים ממחלות לב

- אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת, כמו נשאי HIV

- נשים בהריון

- אלו הסובלים ממחלת ריאות כרונית

- ילדים

על פי ארגון הבריאות העולמי (ה-WHO) בכל שנה מתים משפעת 290-650 אלף בני אדם. כ-3 מיליון נוספים עלולים לסבול מסיבוכי שפעת שונים. הסיבוכים העיקריים שעלולים להיגרם בשל המחלה הם דלקת ריאות, דלקת אוזניים ודלקות סינוסים. מצבים שכיחים יותר שמתפתחים בשל המחלה הם דלקת המוח, המחרה במחלת ריאות כרונית, דלקת שריר הלב ועוד. 

איפה ניתן להתחסן?
חיסון השפעת ניתן מרפאות קופות החולים, לקראת כל חורף ועד לסיום עונת המחלה, לרוב בחודש מרץ. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מאיר קרופסקי
ד"ר מאיר קרופסקי ריאות
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד״ר קרופסקי, הרשים אותי מאד כמומחה בתחומו, עם ידע רפואי נרחב ביותר. במקביל ״ולמרות״ מומחיותו, הוא צנוע, אנושי, ואמפטי ביותר. שלא נזדקק לו ולדומיו, אך אם וכאשר נזדקק, הוא כתובת ראויה ומומלצת ביותר."
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 51 חוות דעת )
"ד"ר יעיש היא רופאה בחסד עליון ואני מודה על היום שהחלטתי להיות מטופלת שלה."
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו