מצמצמים את הסיכונים ואת תופעות הלוואי: טיפולים מקומיים (פוקאליים) בסרטן הערמונית
אחד מכל תשעה גברים בישראל ואחד מכל שישה גברים בארצות-הברית יסבול מסרטן הערמונית בשלב כלשהו בחייו. למרות שמדובר במחלה ממאירה המתפתחת באיטיות ולעיתים דורשת מעקב פעיל בלבד, לעיתים יהיה צורך בטיפול של ממש. טיפולים מקומיים בסרטן הערמונית מסייעים בהרס של התאים הממאירים, תוך מזעור הפגיעה באזורים הבריאים בבלוטה וצמצום תופעות הלוואי כתוצאה מהטיפול: הפרטים בכתבה
הערמונית היא בלוטת מין זכרית הממוקמת במוצא שלפוחית השתן ובתוכה עוברת השופכה. התפתחות של תאים ממאירים בערמונית היא מצב שכיח מאוד, וברוב המקרים מדובר בסרטן המתפתח באיטיות והגידול נותר שנים רבות ללא כל שינוי. עם זאת, הדבר אינו נכון עבור כל החולים וגם אלו הסובלים מסרטן ערמונית ברמת אלימות נמוכה צריכים להיות במעקב. בקרב כ- 90% מהחולים תתגלה מחלה ממוקמת, כלומר מצב בו הגידול מוגבל לערמונית בלבד. בקרב 10% הנותרים יתגלו מקרים מפושטים של המחלה.
איך ניתן לקבוע את חומרת המחלה הממוקמת?
סרטן ערמונית מקומי מסווג על פי רמת האלימות של המחלה. רמת האלימות נקבעת על פי שלושה פרמטרים: הדרגה הקלינית (נקבעת על פי מישוש בבדיקה רקטלית), רמת ה-PSA (חלבון המיוצר על ידי תאי הערמונית) ומדד הגליסון (מדד היסטולוגי להערכת ממאירות סרטן הערמונית אשר מתקבל רק בביופסיה).
סרטן ערמונית בעל רמת אלימות נמוכה יתאפיין בדרגה קלינית נמוכה, רמות PSA נמוכות מ-10 וציון שש במדד הגליסון; סרטן ברמת אלימות בינונית יקבע במצבים שבהם רמת ה-PSA היא בטווח שבין 10-20 וציון מדד הגליסון הוא שבע; רמת אלימות גבוהה תתאפיין ברמות PSA הגבוהות מעשרים ובמדד גליסון בין 8-10 או בבדיקה הקלינית כפורץ מהערמונית.
מהם הטיפולים המסורתיים בסרטן הערמונית?
הטיפול בסרטן הערמונית נקבע בהתאם לשלב המחלה: אם מדובר בסרטן בדרגת אלימות נמוכה, ממנו סובלים כחצי מהחולים, הטיפול יכלול לרוב מעקב פעיל. במקרים שבהם זוהתה התקדמות במחלה במהלך תקופת המעקב יהיה צורך בטיפול.
אם אובחנה מחלה בדרגת ממאירות בינונית או גבוהה, הטיפולים המקובלים יתבצעו לרוב לכלל הערמונית והם כוללים ניתוח לכריתת הערמונית, מתן טיפול בקרינה שעשוי להיות משולב גם עם טיפול הורמונלי אשר גורם לירידה ברמות הטסטוסטרון.
למרות שטיפולים אלה יעילים מאוד בכל הנוגע לסיכויי הצלחתם והריפוי מהמחלה, הם עלולים לגרום להתפתחות של תופעות לוואי קשות, בהן בעיות בשליטה על מתן שתן ובעיות בתפקוד המיני. בשל כך, מטופלים רבים מעוניינים להימנע משיטות טיפול אלה. כיום, בזכות אמצעי ההדמיה המתקדמים ושיטות הביופסיה החדשניות, ניתן לקבוע את המיקום המדויק של התאים הממאירים בערמונית – דבר אשר מאפשר מתן של טיפולים ממוקדים המשפיעים על אזורים ספציפיים בבלוטה בלבד.
מהם הטיפולים המקומיים בסרטן הערמונית?
בניגוד למחלות ממאירות אחרות, כמו סרטן השד או סרטן הכליה, בהן ניתן לבצע כריתה חלקית של הגידול עם שוליים בריאים, כריתה חלקית של הערמונית בעייתית מאוד ועלולה להוביל לתופעות זהות לאלו שיתפתחו במקרים של כריתה מלאה. על כן, נעשה מחקר רב על אודות שימוש באנרגיות שונות באופן ממוקם כדי להביא להרס (אבלציה) של התאים הממאירים באזורים מסוימים בערמונית.
למרות שמדובר בטיפולים חדשניים, הם מתבצעים באופן קליני בארץ ובעולם ואף אושרו על ידי ה-FDA. בישראל, הטיפולים המקומיים בוצעו בכ-300 חולי סרטן הערמונית בשנים האחרונות עם הצלחות דומות לאלו הקיימות בעולם.
כל אחד מהטיפולים המקומיים משתמש באנרגיה שונה לשם הרס של התאים הממאירים. ההחלטה לגבי אסטרטגיית הטיפול תלויה בגורמים שונים, לרבות מיקום הגידול בערמונית, גודלו, רמת האלימות שלו, גודל הבלוטה כולה וכן גם העדפות המטופל. בשל כך, חשוב לבחור ברופא אורולוג בקיא ומנוסה בכל טכניקות הטיפול, אשר יוכל לאפשר סוגי טיפול שונים ולהתאים את שיטת הטיפול למאפייני הגידול ולמטופל. חשוב לציין כי כל הטיפולים הפוקאליים מחייבים ביצוע של ביופסיית פיוז'ן לאבחון המיקום המדויק של הגידול.
קראו עוד: מהי השיטה שיכולה לסייע באבחון מדויק של סרטן הערמונית?
HIFU - HIGH INTENSITY FOCUSED ULTRASOUND
טיפול זה עושה שימוש בגלי קול אשר גורמים לחימום באזור הפיקוס (טמפ' של 65 מעלות ומעלה). החום הגבוה הוא זה שמוביל להרס של התאים הממאירים בערמונית, אך השפעתו ממוקדת מאוד ועל כן הוא אינו פוגע בתאים הבריאים אשר מצויים בסמוך לגידול.
קריותרפיה
שיטה זו משתמשת באנרגיית קור לשם הקפאת תאי הגידול והרס שלהם. במהלך הפעולה, מחדיר הרופא המטפל מחטים מיוחדות דרך הפרינאום, דרכן מועבר גז ארגון אשר גורם למות התאים הממאירים, תוך שמירה על סביב התאים הבריאה.
Nano Knife
השיטה כוללת שימוש באנרגיה חשמלית גבוהה מאוד. בדומה לטיפול הקריותרפיה, גם טיפול זה כולל החדרה של מחטים דרך הפירנאום דרכם מועברת אנרגיה חשמלית המובילה ליצירת חורים זעירים בתאים הממאירים ולהרס שלהם. טיפול זה אינו מערב אנרגיה תרמית ועל כן הוא מוביל לנזק המינורי ביותר לסביבה הבריאה באזור הערמונית. עם זאת, חשוב לציין כי שיטה זו מתאימה למיעוט המקרים.
מהו מהלך ההחלמה לאחר הטיפולים הפוקאליים?
הטיפול מתבצע בחדר ניתוח ואורך כשעתיים. לאחר הטיפול הפוקאלי יש צורך באשפוז למשך לילה אחד. בנוסף, יהיה צורך בהחדרת קטטר למשך 5-7 ימים. הטיפולים עלולים לגרום לקושי במתן שתן ו/או לדימומים, אך תופעות אלו צפיות לחלוף לאחר כחודש ממועד ביצוע הפעולה. ברוב המקריםי הטיפולים הפוקלים אינם פוגעים בתפקוד המיני ואורח חיי המטופלים לא נפגם.
באילו מצבים ניתן לבצע את הטיפולים המקומיים?
הטיפולים הפוקאליים מתאימים לחולים הסובלים מסרטן הערמונית ממוקד בעל דרגת אלימות נמוכה ובינונית, כאשר הגידול נראה ב-MRI.
מהם סיכויי ההצלחה?
ככלל סיכויי הצלחתם של הטיפולים המקומיים עומדים על כ-80% והסיכון לפגיעה משמעותית באיכות החיים כתוצאה מהם קטן מאוד. יש לציין כי הצלחת הטיפול אינה נקבעת בהתייחס לשיעור התמותה מהמחלה, אלא בהתייחס לסיכויי חזרת הגידול. על פי מחקרים שונים, רק כ- 10% מהמטופלים יזדקקו לטיפול לכלל הערמונית לאחר חמש שנים ממועד ביצוע הטיפול המקומי.
הכתבה בחסות פרופ' דוד מרגל, מומחה בכירורגיה אורולוגית, חוקר אשר יזם ומוביל את התכנית לאבחון וטיפול ממוקד בסרטן הערמונית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.