האם תוספי תזונה שונים אכן מסייעים לירידה במשקל?
מכדורים ועד למדבקות הרזייה, הרשת עמוסה באינספור "פתרונות" המבטיחים ירידה קלה ומהירה במשקל. האם אכן מדובר בשיטות יעילות ובטוחות ומה ההבדל בין תוספי התזונה השונים לבין תרופות מרשם לירידה במשקל? התשובות בכתבה שלפניכם
רבים מאתנו מחפשים אחר פתרונות מהירים ויעילים לירידה במשקל. כדי להפחית במשקל הגוף, או במילים פשוטות להרזות, יש צורך במאזן אנרגיה שלילי המושג על ידי צמצום הצריכה הקלורית והגברת ההוצאה האנרגטית. עם זאת, הגורמים הרבים "הפועלים" כנגד מטרה זו, בהם הגנטיקה, אורח החיים היושבני, המזון והמשקאות המתועשים עתירי הקלוריות, ומצבי הסטרס והלחץ המוגברים המאפיינים את העולם המערבי, הופכים את האתגר למורכב מאין כמוהו.
האם תוספי תזונה השונים לירידה במשקל יעילים ובטוחים לשימוש?
שוק תוספי התזונה רווי באינספור מוצרים המשווקים כמעין "פתרון קסם" להשלת הקילוגרמים העודפים. עם זאת, מוצרים אלה אינם בעלי התוויה רפואית, והם אינם מפוקחים רפואית או מאושרים על ידי משרד הבריאות. יתרה מזאת, לא ניתן לדעת אלו מרכיבים קיימים בתוך תוספי התזונה, מהו מנגנון הפעולה שלהם, ומה האפקט שלהם - אם בכלל. יעילותם לא הוכחה מחקרית, וניתן להניח שהאפקט של התוספים הוא בעיקר פסיכולוגי). גם בטיחות השימוש ברבים מהתוספים לא נבחנה והם עלולים לגרום לתגובה בין תרופתית ולהתפתחות של תופעות לוואי שונות.בניגוד למוצרים אלה, אושרו בעשורים האחרונים מספר תרופות מרשם לטיפול בהשמנה על ידי ה-FDA ומשרד הבריאות הישראלי. תרופות אלה מיועדות לאנשים בעלי BMI 30 ומעלה ללא גורמי סיכון , או לבעלי BMI
27 ומעלה עם גורם סיכון אחד או יותר (לרבות יתר לחץ דם, טרום סוכרת, סוכרת, היפרליפידמיה), והן הוכחו במחקרים קליניים כיעילות ובטוחות לשימוש.
תרופות לטיפול בהשמנה: איך זה עובד?
תרופות המרשם המאושרות לטיפול בהשמנה משפיעות על מנגנונים פיזיולוגיים שונים בגוף: חלקן משפיעות על מרכז הרעב והשובע במוח, בעוד שאחרות פועלות על פירוק השומן במערכת העיכול.הטיפול בהשמנה באמצעות תרופות אלה מתבצע תחת פיקוח רופא מומחה, אשר מבצע התאמה אישית של התרופות לכל מטופל, זאת לאחר בחינת ההיסטוריה הרפואית שלו, התייחסות למחלות הרקע השונות ונטילת תרופות קבועות בשגרה.. טרם מתן הטיפול, הרופא המטפל יבחן מהו המנגנון הפיזיולוגי אשר הוביל להשמנה ואילו מאפיינים התנהגותיים ורגשיים עלולים לתרום לבעיה.
קראו עוד: אחת ולתמיד: מה באמת גורם לנו להשמין?
מהם היתרונות בטיפול התרופתי בהשמנה?
בניגוד לתוכניות הרזיה ותוספי תזונה השונים, תוכנית הטיפול התרופתית היא אינטגרטיבית ומקיפה, ומשלבת מכלול של כלים ואפשרויות המותאמים למטופל באופן אישי. תוכנית הטיפול חייבת לכלול מעקב רפואי וגם מעקב תזונתי באמצעות צוות מקצועי, לצורך בקרה קבועה על התהליך וניטור בעיות שונות בזמן אמת, דבר המגביר את בטיחות השימוש בתרופה.
הליווי והמעקב מסייעים משמעותית בהסתגלות לתרופה והתאמתה לשגרת החיים, וכוללים טיפול ומניעת תופעות לוואי, שינויי מינונים של תרופה בהתאם לקצב הירידה במשקל, החלפת טיפול תרופתי בהתאם לצורך ושילוב מספר תרופות במהלך הטיפול - כל זאת ועוד על מנת למקסם את קצב הירידה במשקל בצורה האופטימלית לכל מטופל.
חשוב להבין שטיפול בהשמנה אינו תהליך של "זבנג וגמרנו". הליווי והמעקב התזונתי, המשולב עם הטיפול התרופתי, עובד עם המטופל על שינוי הדרגתי בהרגלי התזונה תוך שמירה על רצף טיפולי, על מנת להשיג אורח חיים בריא ולשמור על המשקל לאורך זמן.
הכתבה בחסות ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, מתמקצע בטיפול בהשמנת יתר בשיטות רפואיות שונות. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.