מי מוסמך לטפל בהשמנה?
היא הוגדרה על ידי ארגוני בריאות שונים כמחלה של ממש וארגון הבריאות העולמי אף קבע שמדובר במגפת העולם המערבי. השמנה היא מצב נפוץ מאוד שללא טיפול עלול לגרום להתפתחות מחלות נלוות ואף לתמותה מוקדמת. מי מוסמך לטפל בהשמנה, מהו תהליך הטיפול הנכון לירידה במשקל ומה תפקידו של כל גורם מקצועי בתהליך? התשובות בכתבה שלפניכם
שיעור הסובלים מהשמנה נמצא בעלייה מתמדת, וארגון הבריאות העולמי אף הכריז על השמנת יתר כמגפת העולם המערבי. על פי דו"ח חדש שהתפרסם לאחרונה על-ידי ארגון ה- OECD, יותר ממחצית מהאוכלוסייה ב- 34 ממדינות ה- OECD סובלת מעודף משקל וכמעט 25% סובלים מהשמנת יתר. בישראל, מעל ל- 50% מהאוכלוסייה סובלת מעודף משקל ומהשמנה.
עודף משקל והשמנת יתר, כבר מזמן אינם מהווים בעיה אסתטית בלבד והם נמצאו במחקרים שונים כגורמי נזק בריאותי. מסיבה זו, השמנה מוגדרת כיום כמחלה, אשר עלולה לגרום לסיבוכים רבים ולהתפתחות מחלות נלוות, בהן סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם ואף מחלות ממאירות מסוימות. מעבר לכך, השמנה עלולה להוביל לבעיות פסיכולוגיות שונות, בהן הערכה עצמית נמוכה ואף דיכאון.
מחקרים מראים כי אנשים החיים עם השמנה יחלו מוקדם יותר במהלך חייהם, לכן קיימת חשיבות רבה לטיפול בהשמנה כבר בשלבים המוקדמים, בטרם התפתחות מחלות נלוות, ולפנות לגורמים רפואיים רלוונטיים לצורך קבלת טיפול מתאים.
מי הם אנשי המקצוע שמוסמכים לטפל בהשמנה, ומה תפקידם בתהליך?
בדומה לכל מחלה, מי שמוסמך לטפל בהשמנה הוא רופא מנוסה, המתמקצע בטיפול בהשמנה, מכיר את מנעד דרכי הטיפול בה ואת התרופות הקיימות.רופא המתמחה בטיפול בהשמנה יודע לבצע אבחנה קלינית ולהתאים טיפול אישי וממוקד לכל מטופל.הפיקוח, הליווי והמעקב הרפואי חיוניים לצורך בקרה קבועה על התהליך וניטור בעיות שונות בזמן אמת. רופא המתמחה בטיפול בהשמנה יסייע בהסתגלות לתרופה ובהתאמתה לשגרת חייו של המטופל, תוך התמודדות עם תופעות לוואי אפשריות שעלולות להתפתח כתוצאה מנטילת התרופות, יבצע שינויים במינון התרופה בהתאם לקצב הירידה במשקל, יחליף את התרופה במידת הצורך ואף ישלב מספר תרופות במהלך הטיפול - כל זאת לטובת ייעול מקסימלי של קצב הירידה במשקל, תוך מיצוי כל אפשרויות הטיפול הקיימות ושמירה על בריאותו של המטופל כערך עליון.
עם זאת, הטיפול התרופתי לבדו אינו מספק, וכדי להגיע לתוצאות מרביות ולשמר אותן לאורך זמן יש צורך בתוכנית טיפול מקיפה על ידי צוות רב מקצועי ומיומן, הכולל גם ייעוץ של דיאטנ/ית קליני/ת ומטפל רגשי במידת הצורך.
דיאטנ/ית קליני/ת מסייע/ת בהתאמת התזונה לצרכיו האישיים של המטופל ככלי משלים לטיפול התרופתי, תוך התייחסות למאפיינים פיזיולוגיים, רגשיים והתנהגותיים של המטופל. כאשר משולב עם הטיפול התרופתי, השינוי התזונתי נועד לספק למטופל כלים שיסייעו לו להסתגל לתרופות וכן להקנות לו הרגלים בריאים שיאפשרו ירידה מאוזנת במשקל ויתרמו לשימור תוצאות הטיפול לאורך זמן. למעשה, לא מדובר בעוד דיאטה, אלא בגישה המבוססת על התנהלות על פי מנגנוני השובע והרעב הטבעיים.
קראו עוד: אחת ולתמיד: מה גורם לנו להשמין?
מהו מהלך הטיפול ולמי הוא מתאים?
כאמור, עם תחילת הטיפול מתבצעת אבחנה רפואית מקצועית והתאמה אישית של טיפול תרופתי. , תוך התייחסות למאפייני רקע כגון ההיסטוריה הרפואית של המטופל, תרופות הנלקחות בשגרה, מחלות רקע ועוד. על פי קריטריונים מוגדרים, הטיפול התרופתי יינתן למטופלים בעלי ציון BMI גבוה מ-27 עם גורם סיכון אחד לפחות, כמו סוכרת סוג 2 ויתר לחץ דם , או לאלו בעלי ציון BMI של 30 ומעלה ללא גורם סיכון. חלק מהתרופות מיועדות לטיפול מגיל 18 ומעלה וחלקן מגיל 16 ומעלה.תוכנית הטיפול נשענת על אסטרטגיית טיפול המותאמת אישית למטופל, לאורח חייו, למצבו הפיזי והרגשי ועוד. מדובר בתכנית רב מקצועית הכוללת ייעוץ רפואי וליווי תזונתי. לאורך כל תהליך הירידה במשקל, יתבצעו פגישות תקופתיות עם הרופא המטפל וצוות הדיאטנים הקליניים כדי לספק מענה לבעיות או לשאלות העולות בזמן הטיפול בזמן אמת, ולסייע בהקניית הרגלי תזונה בריאים שישלימו את הטיפול התרופתי ויסייעו בשימור הירידה במשקל לאורך זמן.