שילוב רפואה משלימה במהלך הטיפול האונקולוגי: מה חשוב לדעת כדי לאפשר טיפול בטוח ויעיל?
הרפואה המשלימה הולכת וצוברת תאוצה ומשולבת במקרים רבים בטיפול הקונבנציונלי. אחד התחומים המרכזיים בהם מתבצע שילוב של טיפולים משלימים עם אלו הפורמליים הוא הרפואה האונקולוגית. מהם הטיפולים האלטרנטיביים אשר עשויים לתרום לחולים האונקולוגיים ומדוע יש צורך במעורבות של הרופא האונקולוג בתכנון הטיפול המשולב? התשובות בכתבה שלפניכם
רפואה אלטרנטיבית, או רפואה אינטגרטיבית משולבת, כוללת מגוון טכניקות ותוספים מתחום הרפואה המשלימה אשר משולבים בטיפול הרפואי הקונבנציונלי.
בהגדרתה ההיסטורית, הרפואה המשלימה איגדה מגוון רחב של תחומים שלא נלמדו בין כותלי בתי הספר לרפואה. עם התפתחות המחקר והוכחת יעילותם של חלק מהטיפולים הללו בשיפור מצבם של חולים במחלות שונות, תחום זה הלך וצבר תאוצה וכיום הוא משולב פעמים רבות במערך הטיפול הקונבנציונלי כחלק מגישת רפואה מותאמת אישית.
אחד התחומים המרכזיים בהם משולבת הרפואה האינטגרטיבית הוא האונקולוגיה. מטרתם של הטיפולים המשלימים היא לשפר את איכות החיים של המטופלים בזמן הטיפול האונקולוגי ואחריו. עם זאת, קיימת בעייתיות רבה בנושא, זאת בשל העובדה שמוצרי הרפואה המשלימה אינם נמצאים תחת רגולציה קפדנית. על כן, טרם לקבלת החלטה על ביצוע של טיפולים שונים יש צורך בייעוץ מושכל של מומחים בתחום הקונבנציונלי והאלטרנטיבי גם יחד, כדי להימנע מטיפולים או ממוצרים שונים שיעילותם אינה מוכחת.
ניתן לחלק את הטיפולים האלטרנטיביים לשלושה תחומים עיקריים:
1. טכניקות
תחום הרפואה המשלימה כולל טכניקות שונות המשמשות לטיפול בגוף ובנפש, בהן דיקור, מדיטציה ועוד. מדובר בטיפולים המתבצעים באופן עצמאי לאחר לימוד והדרכה על-ידי איש מקצוע, או שניתנים על-ידי מומחה בתחום.טיפולים אלה הוכחו כמסייעים בהתמודדות עם תופעות הלוואי ותורמים לשיפור איכות החיים וההתאוששות לאחר סדרת טיפולי כימותרפיה או טיפולים אונקולוגיים אחרים.
כך לדוגמה, מחקרים שונים הוכיחו את ההשפעה החיובית של דיקור על מיתון גלי חום שהתפתחו בשל הפסקת מחזור מוקדמת לאחר טיפולי כימותרפיה. בנוסף, הדיקור נמצא גם כמשפר את הפרשת הרוק לאחר טיפול קרינתי או ניתוחי בגידולי ראש צוואר.
מחקר מקומי שבוצע בקריה הרפואית רמב"ם מצא כי מגוון טכניקות אלטרנטיביות סייעו בשיפור תסמיני חרדה, דיכאון ותשישות במטופלים במהלך טיפולי כימותרפיה.
2. תזונה ופעילות גופנית
מעבר להמלצות כלליות לשמירה על תזונה בריאה, הרפואה המשלימה מציעה דגשים תזונתיים מיוחדים לחולים האונקולוגיים, כמו הפחתת צריכת סוכרים וניסיון לשנות את המאזן החומצי בגוף. על סמך מחקרי מעבדה, שינויים תזונתיים אלו עשויים להקשות על תאי הגידול להתקיים וכך לסייע בהגברת יעילות הטיפול האונקולוגי. הוכחת תרומתן של ההמלצות התזונתיות השונות במחקרי אוכלוסייה רחבים קשה לביצוע ועל כן הן נותרו ללא ביסוס קליני מספיק.
3. תוספים וטיפולים תרופתיים משלימים
קיים מגוון רחב של תוספים משלימים בשוק, אך יעילותם ובטיחותם של חלק מהמוצרים לא הוכחה. על כן, יש צורך בייעוץ והכוונה נכונים לפני מתן התוספים, כדי לבחור באלו שיעילותם הוכחה מחקרית ונמצאו בטוחים בכל הנוגע לתופעות הלוואי ואי פגיעה ביעילות הטיפול המקובל. לעיתים, בשלבים מסוימים בטיפול האונקולוגי, שימוש לא מושכל בתוספים יכול להפחית את יעילותם. דוגמה לכך היא שימוש בוויטמינים נוגדי חמצון בזמן כימותרפיה מניעתית בסרטן השד (מחקר שפורסם לאחרונה).לעומת זאת, מיצוי של צמח הדבקון הלבן לדוגמה, הניתן באמצעות זריקות תת עוריות, לאורך תקופת הטיפולים הוא הוכח כבטוח לשילוב עם טיפול אונקולוגי רגיל וכמפחית את תופעות הלוואי. מחקר נוסף שבוצע לפני מספר שנים הראה כי מתן של זריקות ממיצוי הצמח לחולי סרטן לבלב, ללא כל טיפל נוסף, סייע בהארכת תוחלת החיים של הנבדקים בהשוואה לקבוצת הביקורת. בשנה הקרובה מתוכנן מחקר פאזה ראשון במרכז הרפואי העמק הבודק את בטיחות המוצר במתן דרך הוריד במינונים גבוהים.
מה חשוב לדעת לפני ששוקלים שילוב של טיפולים אלטרנטיביים עם הטיפולים האונקולוגיים?
בראש ובראשונה חשוב לבחון את בטיחות המוצר עצמו, כמו גם לוודא כי הוא אינו פוגם ביעילות הטיפול הקונבנציונלי. לשם תכנון אסטרטגיית טיפול מקיפה המשלבת בין טיפולים משני העולמות, חשוב לפנות לרופא אונקולוג בעל ידע והבנה בתחום הרפואה המשלימה. תפקידו של הרופא המומחה הוא לוודא כי התרופות והתוספים אינם פוגמים ביעילות הטיפולים האונקולוגיים ולהמליץ לחולה על מוצרים שונים שיעילותם הוכחה. במקרה הצורך, יפנה האונקולוג למומחים בתחום הרפואה המשלימה כדי לבחון דרכים נוספות לשיפור איכות החיים של החולה האונקולוגי. היעדר הידע בתחום הרפואה המשלימה מביא מומחים רבים להימנע משילוב הטיפולים המשלימים, אך מדובר בשיטות שעשויות להקל על תופעות הלוואי כתוצאה מהטיפול האונקולוגי ולעיתים אף להגביר את יעילותו.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' גיל בר סלע, מנהל המערך לאונקולוגיה והמטולוגיה במרכז הרפואי העמק. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.