הזרקות תחת שיקוף לטיפול בכאבים כרוניים: באילו מצבים הן עשויות להועיל?
כאבים כרוניים מוגדרים ככאבים שנמשכים שלושה חודשים או יותר ללא כל הקלה. הכאב המתמשך פוגע בתפקוד ועלול גם להוביל לפגיעה ניכרת באיכות החיים. מה הטיפול הראשוני בכאבים כרוניים, באילו מקרים זריקות מקומיות עשויות להועיל, כיצד מתבצעת הפעולה ומתי צפויה להיות מורגשת הקלה בכאב? התשובות בכתבה שלפניכם
כאב מוגדר כחוויה תחושתית בלתי נעימה הנגרמת בשל נזק לרקמות השונות. לכאב יכולות להתלוות גם תחושות רגשיות, כמו לחץ, חרדה, מחשבות שליליות לגבי העתיד ועוד. לרוב, כאב מהווה מעין מנגנון הגנה של הגוף אשר מתריע על סכנה אמתית או פוטנציאלית לרקמה.
TB studio | Shutterstock
כאבים נחלקים לשני סוגים מרכזיים:
- כאב אקוטי
כאב שהמקור לו ידוע וניתן להוכיחו, כמו לדוגמה חתך, כאב אשר מופיע לאחר ניתוח, שבר, טראומה וכדומה. במצבים אלה הגוף מתריע על הבעיה באמצעות הכאב, והאחרון מוביל למזעור התנועה של האיבר הפגוע כדי למנוע החמרה במצב. כאב אקוטי מצריך לרוב מנוחה ובאופן טבעי הרקמה תחלים בהדרגה עד לחזרה תפקודית מלאה. שכיח מאוד כי לכאב אקוטי יתלוו גם סימנים אוטונומיים שונים, כמו עלייה בלחץ הדם, הזעה, ולעיתים אף התעלפות (אם הכאב חד מאוד).
- כאב כרוני
כאב כרוני נקבע על פי משכו, כאשר ההגדרה המוסכמת היא כאבים שנמשכים שלושה חודשים או יותר, ללא הקלה. סוגים מסוימים של כאב מוגדרים ככאבים כרוניים, בהם מיגרנות, כאבי מפרקים והשכיחים ביותר- כאבי גב. כאב כרוני אמנם לא נראה פעמים רבות כלפי חוץ אך המצב הממושך עלול להוביל לתחושות רגשיות קשות, בהן דיכאון, תחושת ייאוש ועוד.
איך ניתן לטפל בכאבים כרוניים?
הטיפול הראשוני בכאבים כרוניים יכלול לרוב שימוש במשככי כאבים הניתנים באופן סיסטמי, כמו נוגדי דלקת לא סטרואידים ואופיאטים. מעבר לכך, פעילות אקטיבית, כמו פעילות גופנית מתונה וטיפולי פיזיותרפיה במקרה הצורך, יכולה לסייע גם היא בהקלה על הכאב.למרות שהטיפול המערכתי עשוי להועיל במיתון תחושת הכאב, הוא אינו חף מחסרונות, כמו סכנת התמכרות לתרופות השונות; סיבוכים שונים שעלולים להתפתח בשל השימוש בחלק מהתרופות, כמו נזק לכליות או למערכת העיכול, עליה בסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות ועוד. בנוסף, נטילת תרופות באופן יומיומי דורשת פעולה אקטיבית מהמטופל, דבר שיכול להוביל לקושי בהתמדה בטיפול.
זריקות מקומיות לנקודות הכאב משמשות גם הן כאמצעי טיפול במגוון רחב של בעיות במערכת השריר- שלד או ברקמות הרכות הנובעות בעיקר מסיבות עצביות. ההזרקה המקומית חוסמת את העצב אשר מעצבב את האזור הכאוב וכך תורמת להקלה בתחושה. ברוב המקרים יתבצעו הזרקות של סטרואידים אשר מפחיתים את חומרת הדלקת ומסייעים במיתון הכאבים האזוריים.
לאילו אזורים ניתן להזריק?
השימוש השכיח ביותר בזריקות מקומיות הוא לטיפול בכאבי גב תחתון המקרנים לגפיים התחתונות, לרוב בשל בלט דיסק או פריצת דיסק. מצבים אלה גורמים ללחץ על עצבים מקומיים ועל כן הכאב יורגש גם באזורים מרוחקים. כאב המקרין לאזורים מרוחקים יכול להתפתח גם בשל פגיעה במבנים אנטומיים נוספים, כמו גידים או שרירים. בנוסף, ניתן לבצע הזרקות סטרואידים מקומיות גם לכתף, לאזור הצוואר ולמפרקים שונים.חשוב לציין כי לפני ההחלטה על הטיפול תתבצע בדיקה גופנית מקיפה הכוללת לחיצה על טריגרים (נקודות כאב), כדי לבחון האם המקור לכאב הוא עצבי. לאחר זיהוי המקור לכאב יוחלט על אופן הטיפול.
כיצד מתבצעת הפעולה?
הטיפול מתבצע לרוב במרפאת הכאב בהרדמה מקומית תחת צילום רנטגן בקרינה מופחתת. באשר לכאבי גב תחתון, לפני הזרקת הסטרואידים המקומית תתבצע הזרקת יוד כדי לוודא שהמחט נמצאת בחלל האפידורלי (החלל אשר מצוי מסביב לדורה). עם התקרבות המחט לאזור הפגוע יכולה להתפתח תחושת כאב, ובזמן הזרקת היוד ולאחר מכן הסטרואידים תורגש לעיתים גם הקרנה לגפיים התחתונות אשר נובעת בשל עליית הלחץ באזור ההזרקה. הזרקות סטרואידים יכולות להתבצע גם תחת הכוונת אולטרסאונד ואז אין סכנה לקרינה או צורך לשימוש ביוד.ישנן שתי גישות לטיפול באמצעות סטרואידים הניתנים בזריקה: זריקות עוקבות אחת לכל שלושה שבועות או ביצוע זריקות חוזרות רק כאשר מתפתחת שוב תחושת כאב.
האם צפויות להתפתח תופעות לוואי?
ברוב המקרים הזרקת הסטרואידים לא תגרום להתפתחות של תופעות לוואי משמעותיות. במקרים בהם הטיפול מתבצע תחת שיקוף רנטגן יש לוודא לפני שלא קיימת רגישות ליוד. בנוסף, בקרב חולי סוכרת או אלו הסובלים מיתר לחץ דם ואינם מאוזנים, עלולה להתרחש עלייה במדדים כשבוע לאחר הטיפול שתצריך מעקב קפדני.מתי הכאב צפוי לחלוף?
הזמן עד להשגת הקלה בכאב משתנה מאדם לאדם: בחלק מהמטופלים השפעת הסטרואידים תהיה מידית, בעוד שבאחרים הקלה בכאב תורגש לאחר תקופת זמן קצרה.חשוב לציין כי במטופלים אשר נוטלים תרופות לדילול הדם יש צורך ביעוץ מקדים עם הרופא המטפל שישקול את החלפת התרופה הניטלת או הפסקת הטיפול כדי למנוע מצבים מסכני חיים. נשים בהריון לא יכולות לבצע את הטיפול .
הכתבה בשיתוף עם ד"ר יפעת סנדלר, מומחית ברפואת כאב במדיקל השרון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.