בטווח הקצר ובטווח הארוך: כך התזונה משפיעה על בריאותנו
מצב הרוח שלכם עולה ויכולות הריכוז שלכם משתפרות לאחר האוכל? אוכלים מעט אבל בכל זאת משמינים? פרופ' אילנה בלום לובל, רופאה מומחית לאנדוקרינולוגיה, מסבירה איך משפיעה התזונה על הגוף שלנו בטווח הקצר ובטווח הארוך
התזונה שלנו נועדה לספק את חומרי הגלם החיוניים לבריאות שלנו. ולמרות שהיא משפיעה על כלל המערכות הפיזיות, אין תזונה אחת אחידה שטובה ומתאימה לכולם. עם זאת, ישנן שיטות תזונה שטובות יותר באופן כללי כמו תזונה ים תיכונית, המבוססת על ירקות, פירות, שמן זית ובשר רזה.
Rawpixel.com | Shutterstock
מהן ההשפעות של התזונה לטווח הקצר?
תזונה משפיעה בטווח הקצר על מצב הרוח ועל היכולות הקוגניטיביות שלנו. כך למשל, לאחר צריכת פחמימות פשוטות לרוב תורגש תחושת רוגע, עלייה במצב הרוח ושיפור ביכולת הריכוז. אכילת פחמימות גורמת לעלייה של רמת הסרוטונין במוח, חומר זה משרה רוגע ומשפר תפקודים קוגניטיביים.
עם זאת, בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר או מתנגודת לאינסולין, לאחר אכילת פחמימות פשוטות יושג דווקא האפקט ההפוך ומיד לאחר הארוחה הם עלולים לסבול מתחושת עייפות. הסיבה לכך נובעת מהפרשה מוגברת של אינסולין. האינסולין גורם להרחבת כלי הדם באזור הבטן, דבר אשר גורם לירידה באספקת הדם למוח ומכאן תחושת העייפות.
חלבונים, לעומת זאת, מורידים את רמת הסרוטונין במוח ויכולים לגרום להעצמת תחושות מתח וכעס. באנשים אחרים צריכת חלבונים דווקא עשויה להשרות מצב רוח טוב ופעלתנות, וזאת בגלל העלייה ברמת הקטכולאמינים במוח – חומר אשר משרה מצב רוח טוב.
מהן ההשפעות של התזונה לטווח הארוך?
תזונה לקויה ולא מאוזנת אינה מספקת את כלל הרכיבים החיוניים לתפקוד של הגוף ועלולה לגרום לבעיות בריאותיות ולמחלות בטווח הארוך. כך למשל, תזונה המושתת בעיקר על פחמימות פשוטות גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין ועלולה להוביל לתנגודת לאינסולין עם כל המחלות הנלוות לה, בהן השמנה, אגירת נוזלים, עלייה בלחץ הדם, סיכון להתפתחות של גידולים ממאירים מסוימים ועוד. התנגודת לאינסולין פוגעת גם במאזן ההורמונלי ועל כן היא יכולה לגרום לפגיעה בתפקוד המיני: בנשים הפרעה זו תורמת להיווצרות תסמונת השחלה הפוליציסטית. הביטויים הקליניים של התסמונת הם השמנה, שיעור יתר מחזור לא סדיר, פגיעה בפוריות ועוד. בגברים, השמנת יתר עלולה לפגוע בתשוקה המינית ולגרום לירידה בכוח הגברה.מעבר לכך, תזונות המושתתות על מרכיב אחד עלולות להוביל לחוסרים תזונתיים משמעותיים. כך לדוגמה אנשים שאינם צורכים מוצרי חלב עלולים לסבול מחוסר בוויטמין D ומחוסר בסידן.
תזונה עתירה בשומן, כמו דיאטת אטקינס המפורסמת, שהייתה מבוססת בתחילה כמעט ורק על אכילת שומנים, עלולה לגרום לחמצת מטבולית, לדלדול עצם ולפגיעה בתפקוד הלב וכלי הדם.
אנשים הצורכים בשר מעובד בכמויות גדולות נמצאו במחקרים שונים בסיכון להתפתחות של מחלות ממאירות במערכת העיכול. דיאטה היפו-קלורית קיצונית, כלומר דיאטה המכילה כמות קלוריות מעטה מאוד, עלולה לפגוע בין היתר בתפקוד השרירים ותפקוד מערכות שונות, בהן המוח והלב.
איך ניתן מהי התזונה הנכונה עבורי?
עבור אנשים בריאים דיאטה עשירה במגוון אבות מזון מסייעת בשמירה על הבריאות לטווח הארוך. אולם בשל ההשפעה האישית של התזונה, חשוב קודם כל לשלול רגישויות ספציפיות כמו רגישות ללקטוז או גלוטן. לאנשים שאינם סובלים מרגישות כלשהי, דיאטה ים תיכונית היא המומלצת ביותר כיום.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' אילנה בלום לובל, מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.