דלג לתוכן
פרופ' יעקב משיח פרופ' יעקב משיח

מגרדים בלי הפסקה? הכירו את הסקביאס

סקביאס היא מחלת עור שגורמת לגרד עז בעור, המתחזק בעיקר בלילה ומלווה בפריחה. ד"ר יעקב משיח, מומחה לעור ומין, מנהל מרפאת עור ילדים בי"ח דנה איכילוב, מערך העור המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, מסביר איך נגרמת המחלה, מה התסמינים ואיך ניתן לטפל בה

מאת: ד"ר יעקב משיח
תאריך פרסום: 26/05/2020
2 דקות קריאה
פרופ' יעקב משיח בשיתוף עם פרופ' יעקב משיח i מנהל מרפאת עור ילדים בי"ח דנה איכילוב
התור הראשון הפנוי: 21/11/24, 09:20

סקביאס, או בעברית גרדת, היא מחלת עור שהסימן העיקרי שלה הוא הגרד. מדובר במחלה מדבקת מאוד, שהגורם לה הוא סרקופטס סקביי - קרציון קטן מאוד אשר חופר מחילות לאורכו של העור וממשיך להתרבות באמצעות הטלת ביצים. 

לרוב ההדבקה נגרמת ממגע של עור בעור, לעיתים המחלה מועברת לאחר מגע אינטימי. צורה נוספת של הדבקה היא באמצעות מגע בחפצים שהיו בשימוש של מישהו עם סקביאס. ניתן להידבק בסקביאס גם ממגע עם בעלי חיים. סקביאס היא מחלה שכיחה מאוד ולרוב תופיע באזורים בהם יש ריכוז אוכלוסייה גבוה עם מגע רב, כמו צבא, בתי ספר, בתי אבות ועוד. 

אדם מתגרד בידו כי סובל מסקביאס
sasha2109 | Shutterstock


התסמינים שמעלים חשד לסקביאס

הסימן הראשון הוא גרד חזק מאוד המתעצם פעמים רבות בלילה. אך לא כל גרד חזק הוא בהכרח סקביאס. במקרה של סקביאס הגרד מלווה בפריחה בעור המאופיינת בקשריות (רקמות קטנות ומעוגלות) אדומות, שלעיתים מופיעות בצורת פסים בגלל המחילות שהקרציון יצר. לעיתים הסימנים אינם מופיעים מיד לאחר ההדבקה, אלא רק מספר שבועות לאחר מכן.

ישנם אזורים בגוף בהם הסקביאס נוטה להתפתח: במבוגרים אלו האזורים שבין אצבעות הידיים, בתי השחי, החלק הפנימי של האמות, באזור הטבור, על העכוזים ועוד; בילדים הפריחה והגרד נוטים להופיע על כפות הידיים, על הרגליים ובראש. 

לאנשים בעלי מערכת חיסון חלשה יש סיכוי גבוה יותר להידבק בסקביאס ולפתח מחלה חריפה יותר. סקביאס אינה מחלה המסכנת חיים, אך אנשים הסובלים מדיכוי חיסוני יכולים לפתח צורה מפושטת מאוד של המחלה, בה כל הגוף מעורב בצורה קשה מאוד. מצב זה, שבו כמעט כל הגוף מעורב,  נקרא סקביאס נורווגי. 

כיצד מאבחנים סקביאס?

אנמנזה, בדיקה גופנית, לקיחת משטח מהעור ובחינת הדגימה תחת מיקרוסקופ - אלו הן הדרכים לאבחון סקביאס. מבחינת האנמנזה, תלונות על גרד קשה מאוד לצד פריחה דלה יחסית, יעזרו באבחון. דבר נוסף התורם לאבחון הוא זיהוי של אדם הנמצא בסביבת המטופל וסובל גם הוא מגרד. 

איך מטפלים בסקביאס?

סקביאס היא מחלה הקיימת עוד מתקופת הרומאים, אז נהגו לטפל בה באמצעות טבילה במעיינות מים חמים שהיה בהן סולפור (גופרית). לסולפור יש יכולות להרגיע את העור ולהרוג את הסקביאס. עד היום נהוג להשתמש במשחות אשר מכילות סולפור. 

בנוסף, ניתן להשתמש בתכשירים המכילים פרמטרין – חומר קוטל טפילים יש למרוח את התכשיר על כל הגוף, במבוגרים עד הצוואר, ולהשאירו במשך שמונה עד 12 שעות על הגוף. בבוקר יש להוריד את החומר ולחזור על הטיפול לאחר כשבוע ימים. סקביאס בילדים מצריך מריחה של החומר גם על הקרקפת והפנים.

לאחר שהחומר הוסר בבוקר, יש לכבס את כל הבגדים והמצעים בחום גבוה, או לשים אותם בשקית ניילון אטומה במשך מספר ימים ולחשוף אותה לאור השמש. 

בנוסף, מומלץ לטפל גם בכל בני הבית שבסביבת המטופל, כדי למנוע את הידבקותם או לטפל באילו שנדבקו וטרם התגלו אצלם תסמינים.

אפשרות טיפול נוספת היא באמצעות חומר שנקרא איברמקטין, המטפל בזיהומים הנגרמים מטפילים. התרופה ניתנת גם במשחות וגם דרך הפה. 

במרבית המקרים ההקלה בתסמינים תהיה מידית, והגרד יפסק לגמרי לאחר התחדשות העור. עם זאת, חשוב לדעת שבמקרים מסוימים הגרד יכול להימשך גם אחרי התחלת הטיפול, עקב שאריות הטפיל או הפרשותיו הנותרות בתוך העור, אך הדבר אינו מעיד שהטיפול לא הצליח.


הכתבה בשיתוף עם ד"ר יעקב משיח, מומחה לעור ומין, מנהל מרפאת עור ילדים בי"ח דנה איכילוב, מערך העור המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שרון פינצי
ד"ר שרון פינצי עור ומין
5.0
( 32 חוות דעת )
"אמינה , מקצוענית עם תוצאות נפלאות . והרגשתי שאני בידיים נכונות וטובות.♥️🌷"
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מקצוען , אדיב"
ד"ר יהונתן קפלן
ד"ר יהונתן קפלן עור ומין
4.8
( 103 חוות דעת )
"הרגשתי שהבעיה מטופלת במהירות הראויה, שיש מעקב צמוד על המקרה, המועדים, וכל הצרכים. הרגשה של טיפול יעיל ומקצועי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' יעקב משיח

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו