דלג לתוכן

ניתוח פתוח או לפרוסקופי? השיטות לתיקון בקעים (הרניות), היתרונות והחסרונות

למרות שבקע אינו מהווה לרוב סכנת חיים, הוא עלול לגרום לכאבים ולאי נוחות, להקשות על התפקוד היומיומי ולהוות פגם אסתטי ניכר. קיימות שתי שיטות מרכזיות לתיקון בקעים, כל אחת מהן בעלת יתרונות וחסרונות. על המצבים בהם יהיה צורך בניתוח לתיקון בקע, סוגי הניתוחים והמצבים בהם תיבחר כל שיטה בכתבה שלפניכם

מאת: ד"ר ניסים גרון
תאריך פרסום: 07/06/2020
3 דקות קריאה


בקע (הרניה) הוא פגם במעטפת הפנימית של דופן הבטן – רקמה אשר אמונה על "החזקת" האיברים השונים המצויים בחלל הבטן במקומם. כתוצאה מהפגם, איברים שונים, כמו המעיים או רקמת שומן בולטים החוצה מחלל הבטן. הבקע יכול לגרום לכאבים, לנפיחות ולאי נוחות יומיומית. לעיתים יכולה להיווצר כליאה של הבקע – מצב בו האיבר שיצא מעבר לפגם אינו יכול לחזור למקומו הטבעי בחלל הבטן וכתוצאה מכך עלול להתפתח נמק. 


מטופל שסובל מבקע (הרניה) בפגישה אצל הרופא המנתח לתכנון הניתוח
 Shutterstock | Chinnapong 



מהם סוגי הבקעים הקיימים?

בקע, יכול להיות מצב מולד, או להתפתח עם השנים בשל היחלשות הרקמות. הבקעים השכיחים ביותר הם בקע מפשעתי או טבורי. בנוסף, בקעים יכולים להתפתח גם בצלקת ניתוחית כתוצאה מהחלמה לא תקינה של הפצע הניתוחי. בקע בצלקת הניתוחית יהיה לרוב גדול יותר ויהווה הפרעה תפקודית וקוסמטית משמעותית. 

בקעים מתפתחים לרוב באיטיות ובשלבים הראשונים לא יופיעו תסמינים שיעוררו חשד. עם זאת, קיימים מספר סימנים שיכולים להוות עדות לפגם בדופן הבטן, בהם כאב מקומי באזור הבקע, בעיקר אחרי פעילות ספורטיבית, עמידה ממושכת או הרמת משקל; נפיחות מקומית לרוב בזמן מאמץ, ועוד. 

באילו מצבים יש צורך לטפל בבקע?

ככלל, במקרים בהם התפתחו תסמינים שונים, מומלץ לפנות לכירורג בעל ניסיון באבחון וטיפול בבקעים, כדי לבחון את הצורך בניתוח, כמו גם את המועד בו עליו להתבצע. יש לציין כי בקע אינו צפוי לחלוף מעצמו והוא יכול להישאר סטטי או לגדול עם הזמן ככל שהלחץ התוך בטני עולה. אם הופיעו תסמינים חריפים וחדים מאוד, יש לפנות מיד לאבחון וטיפול רפואי, זאת בשל סכנה לכליאה של הבקע והתפתחות נמק של המעי – סיבוך שיצריך לרוב טיפולים מורכבים יותר. 


איך מטפלים בבקעים?

בשלב הראשון, הרופא המומחה יבצע בדיקה פיזית כדי להגיע לאבחנה סופית. אם קיים ספק בנוגע לנוכחות הבקע, תתבצע גם בדיקת אולטרסאונד של דופן הבטן. 

כפי שצוין לעיל, הטיפול בבקע הוא ניתוחי בלבד. קיימות שתי גישות לתיקון הפגם: גישה פתוחה וגישה לפרוסקופית. ההחלטה על הגישה הניתוחית נקבעת לפי מיקום הבקע, גודלו, ניסיון המנתח והעדפת המטופל.

השיטה הפתוחה
במהלך הניתוח, מבצעים חתך באזור הבקע שגודלו נקבע בהתייחס למיקום הפגם וגודלו. לאחר מכן יחזיר הרופא המנתח את תוכן הבקע למיקומו בחלל הבטן וישתמש ברשת כירורגית לייצובו. למרות שמדובר בשיטה יעילה מאוד, היא כרוכה בכאבים חמורים יותר בתקופת ההחלמה ובשיעור גבוה יותר של סיבוכים, בהם דימום או זיהום בצלקת הניתוחית.

עם זאת, בשנים האחרונות פותחו גישות מתקדמות לתיקון הפגם בשיטה הפתוחה אשר כוללות הפרדה של השרירים מדופן הבטן כדי לאפשר סגירה טובה יותר של הבקע, תוך הפעלת לחץ מתון יותר על דופן בטן והצלקת הניתוחית ובכך לבצע תיקון חזק יותר ולפחית את שיעור ההשנות של הבקע. שיטה זו תיבחר במצבים של בקעים גדולים ומורכבים בדופן הבטן בהם נדרש ניתוח נרחב או במקרים בהם הייתה טראומה בעבר באזור הבטן. יש לציין כי מדובר בניתוחים מורכבים ונרחבים יותר המתבצעים על-ידי כירורגיים מומחים בניתוחי בקע. 

השיטה הלפרוסקופית
ניתוח לפרוסקופי הוא ניתוח זעיר פולשני המתבצע בעזרת מצלמה. במהלך הפעולה, מבצע הרופא המנתח מספר חתכים קטנים באזור הבקע, דרכם מחדיר הוא מצלמה וכלי ניתוח. עם החזרת תוכן הבקע אל מיקומו הטבעי בחלל הבטן, ישתמש הרופא המטפל ברשת כירורגית לשם סגירת הבקע. הניתוח הלפרוסקופי הוא בעל יתרונות רבים עבור המטופל: ביצוע הניתוח בשיטה זו ימתן לרוב את הכאב לאחר הניתוח והחזרה לפעילות יומיומית תהיה מהירה יותר. בנוסף הצלקת הניתוחית תהיה קטנה ואסתטית יותר. 

הניתוח הלפרוסקופי נחשב לחלופה טובה במיוחד במטופלים שעברו בעבר ניתוח פתוח לתיקון של בקע מפשעתי, זאת בשל העובדה שהוא אינו מחייב גישה דרך רקמת הצלקת ולכן מפחית את הסיכוי לסיבוכים. עם זאת, יש לציין כי הניתוח הלפרוסקופי מתבצע תחת הרדמה כללית בלבד, בעוד שניתוח פתוח ניתן בחלק מהמקרים לביצוע תחת הרדמה ספינלית. מעבר לכך, השיטה הלפרוסקופית דורשת מיומנות גבוהה יותר מצד הרופא המנתח. יש סוגים שונים של רשתות המשמשות לביצוע התיקון בניתוח הלפרוסקופי. קיימות רשתות המונעות הדבקיות של המעיים וכך תורמות במניעת סיבוכים, כמו חסימת מעיים או כאבים. במקרים בהם קיימת צלקת רחבה באזור המפשעה או כאשר קוטר הבקע רחב מאוד, ניתוח לפרוסקופי עלול להיות מורכב ועל כן עדיף לבצע את התיקון בשיטה הפתוחה. 


מהם הסיבוכים האפשריים?

הסיבוכים שעלולים להתפתח כתוצאה מניתוח בקע מתחלקים לסיבוכים כלליים וסיבוכים ספציפיים הקשורים בסוג הבקע שנוצר. באשר לסיבוכים כלליים ניתן למנות התפתחות של כאבים כרוניים, שטפי דם, נפיחויות וזיהום בפצע הניתוחי. 

ניתוח לתיקון בקע מפשעתי עלול להוביל לפגיעה בצינור הזרע או באספקת הדם לאשך, אך מדובר בסיבוכים נדירים מאוד. במבוגרים, הפעולה הכירורגית יכולה לגרום לאצירת שתן, בייחוד אם התבצע ניתוח פתוח תחת הרדמה ספינלית. במקרים בהם בוצע ניתוח לתיקון בקע גדול בדופן הבטן עלולה להתפתח סרומה (הצטברות של נוזל בחלל הניתוחי המצריכה ניקוז שלו). 

מה לגבי תקופת ההחלמה?

לרוב, לאחר ניתוח לתיקון בקע ניתן להשתחרר מבית החולים מספר שעות לאחר ביצוע הפעולה או למחרת היום. מומלצת תקופת החלמה של כשבוע הכוללת מאמץ מופחת. בנוסף, יש להימנע  מהרמת משאות כבדים במשך שישה שבועות לכל הפחות, כדי לאפשר החלמה טובה של הבקע ולמתן את הסיכון להתפתחות של פגם חוזר. 


האם יש סיכוי לחזרת הבקע? 

הסיכויים לחזרת הבקע תלויים במיקומו,  בטכניקה הניתוחית במיומנות הרופא המנתח. בקרב כ-3-4% מהמטופלים שסבלו מבקע מפשעתי תתרחש הישנות. בנוגע לבקעים בדופן הבטן, סיכויי חזרת הבקע תלויים בגודל הבקע שהיה קיים לפני התיקון, בטכניקה הניתוחית בה בוצע הניתוח ובמיומנות ובניסיון של המנתח.


הכתבה בשיתוף עם ד"ר נסים גרון, מנהל המרכז הבריאטרי במרכז הרפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה ורופא בכיר במחלקה הכירורגית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
פרופ' אביגדור זליקובסקי
פרופ' אביגדור זליקובסקי כירורגיה
4.9
( 18 חוות דעת )
"הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
ד"ר שי מנחם
ד"ר שי מנחם אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו