דברים שחשוב לדעת על מערכת הלימפה
מה הם התפקידים החשובים ביותר של מערכת הלימפה, כיצד היא בנויה, איך היא מגיבה כשגורם זר מאיים לחולל מחלה בגופנו? זאת ועוד בכתבה שלפניכם
מערכת הלימפה היא חלק חיוני וחשוב מהמערכת החיסונית של הגוף. ביחד עם הטחול, בלוטת התימוס, מח העצם, השקדים, התוספתן ואיברים נוספים, עוזרת מערכת הלימפה להתמודד עם גופים זרים שעלולים לחולל מחלות.
Image Point Fr | Shutterstock
אנטומיה
מערכת הלימפה כוללת כ-600 קשרי לימפה (בלוטות לימפה) ורשת רחבה של כלי לימפה, אשר עוברים כמעט בכל רקמות הגוף כדי לאפשר את תנועתו של נוזל בשם הנוזל הלימפטי.הנוזל הלימפטי נמצא במחזור גוף האדם בדומה לדם. בניגוד למחזור הדם, הנוזל הלימפטי אינו נשאב אלא נסחט מכלי הלימפה כאשר אנחנו משתמשים בשרירי הגוף. בדומה לכלי הדם, כלי הלימפה כוללים שסתומים המונעים זרימה הפוכה של הנוזל. תנועת הנוזל נשלטת על ידי קירות כלי הלימפה והשסתומים.
הנוזל מתנקז לכלי לימפה גדולים יותר עד שהוא מתנקז לשתי התעלות המרכזיות של מערכת הלימפה. שם עובר הנוזל סינון ועובר אל מערכת הדם.
כלי הלימפה המסתעפים באזורים השונים בגוף נקראים קשריות לימפה. לרוב הם מכונים בלוטות לימפה, אך אין מדובר באמת בבלוטות והן אינן נחשבות לחלק מהמערכת האנדוקרינית. בבלוטות הלימפה מאוכסנים תאי דם לבנים (לימפוציטים), אשר עוזרים בזיהוי של מחוללי מחלה כגון חיידקים, ווירוסים.
תפקידיה של מערכת הלימפה
למערכת הלימפה יש שלושה תפקידים עיקריים :
1. כחלק מהמערכת החיסונית של הגוף, היא מסייעת לגוף להתגונן מפני חיידקים וגורמי מחלה אחרים ע"י ייצור ואכסון תאים של מערכת החיסון (לימפוציטים) בבלוטות.
2. לשמור על מאזן הנוזל הבין-תאי בגוף – ניקוז נוזלים מהרקמות בחזרה אל מערכת הדם, לאחר שעברו סינון במערכת הלימפה, כדי למנוע הצטברות נוזלים ברקמות שעלולה להוביל לבצקות.
3. לספוג שומנים וחומרים מסיסי שומן ממערכת העיכול באמצעות נימי דם המצויים בקרום המעי הדק, והעברתם אל מחזור הדם.
תגובת מערכת הלימפה
מערכת הלימפה מייצרת לימפוציטים, שכאשר הם מגיעים לקשריות הלימפה הם עוברים סינון. במגע עם גורם זר הלימפוציטים מתחילים להיות פעילים ומתחילים לייצר נוגדנים שיגנו על הגוף.בלוטות לימפה נפוחות הן בדרך-כלל תסמין שנובע מתגובתה של מערכת הלימפה לזיהום. כך למשל, אדם עם דלקת בגרון יכול להרגיש כי בלוטות הלימפה מוגדלות בצוואר. ניתן להרגיש בלוטות לימפה נפוחות גם בלסת, בבית השחי ובמפשעה. עם זאת, לבלוטות לימפה מוגדולת יכולות להיות גם סיבות אחרות כגון הפרעות במערכת החיסון, תרופות, אלרגיות, סרטן ועוד.
למרות שמערכת הלימפה אחראית בין היתר לסייע בהתגוננות מפני פתוגנים כגון חיידקים ווירוסים, לעיתים היא אינה מצליחה בכך ומחוללי מחלה מצליחים להיכנס לגוף. במקרה זה, מערכת הלימפה מאפשרת למערכת החיסון להגיב. אך אם גם מערכת החיסון אינה מגיבה כראוי ואינה מצליחה להילחם בפתוגן, סביר להניח שתחולל מחלה בגוף, לעיתים אף מחלה קטלנית ומסכנת חיים .
2. Molecular Biology of the Cell. 4th edition. Alberts B, Johnson A, Lewis J, et al. New York: Garland Science; 2002.