איך להיפטר מיבלות?
מציקות ולא אסתטיות –לעיתים יבלות לא נעלמות מעצמן ויש צורך בטיפול כדי להסיר אותן. מה הן הדרכים היעילות להעלמתן? לפניכם 3 טיפולים
לרוב, יבלות אינן מזיקות ונוטות להיעלם מעצמן. אלא שלעיתים הן קשות לריפוי מתקשות להיעלם ועם הזמן הן עלולות להציק, להכאיב ולהוות מטרד אסתטי.
damiangretka | Shutterstock
מה זה יבלת?
יבלת בדרך-כלל נוצרת כאשר תאי עור גדלים מהר מהרגיל עקב זיהום של נגיף הפפילומה האנושי (HPV). ישנם סוגים רבים של נגיפי HPV, אך אלו שגורמים ליבלות לרוב אינם קשורים למחלת הסרטן.המראה של יבלת הוא בדרך-כלל מעין משטח מוגבה ומעט מחוספס, חלקן יכולות להיות גם חלקות, כמו אלו שנוטות להופיע על הפנים. במרכז היבלת ייתכנו גם נקודות כהות – אלו הם נימים המספקים דם ליבלת. מאחר שיבלות גדלות על שכבת העור החיצונית, האפידרמיס, במרבית המקרים הן ניתנות להסרה באמצעות טיפולים שאינם פולשניים .
הטיפול ביבלות
המידע שקיים היום על יבלות מצביע על כך שמרביתן נעלמות מעצמן לאחר מספר שבועות או חודשים. עם זאת, לעיתים הן עלולות להיעלם רק לאחר מספר שנים ובזמן זה להוות מטרד אסתטי ואף לכאוב, בעיקר אם הן מופיעות בכפות הרגליים .
כיום קיימים טיפולים שונים המאפשרים להיפטר מהן בצורה יעילה ומהירה יחסית. להלן כמה מן הטיפולים:
משחות מקומיות
התכשיר המקובל כיום הוא משחה המכילה ריכוז גבוה של חומצה הגורמת להמסה של שכבת העור הקשיחה שנוצרה מהיבלת. את המשחה יש למרוח על היבלת מספר פעמים ביום ולמשך מספר שבועות.
שימוש בחומצה סליצילית הוא טיפול נפוץ מאוד ולרוב האופציה הראשונה שתוצע למטופלים. במקרים מסוימים יוצעו חומצות אחרות לטיפול.
מדובר בטיפול זול יחסית וכמעט ללא תופעות לוואי. במחקרים שהשוו טיפול פלצבו לטיפול בחומצה סליצילית, החומצה נמצאה יעילה מאוד לטיפול ביבלות .
חנקן נוזלי
בטיפול זה, אשר נקרא גם קריותרפיה, נהוג לרסס חנקן נוזלי על היבלת ועל סביבתה הקרובה. הקור הקיצוני של החנקן שורף את העור ומשמיד את תאי העור בשכבת האפידרמיס. כדי להיפטר כליל מהיבלת, נדרשים לרוב מספר טיפולים בהפרש של שבוע עד כמה שבועות. במקרים רבים יש צורך בטיפול משלים של מריחת חומצה סליצילית, אשר מעודדת את העור להתקלף. טיפול זה עלול לגרום לכאב, לאדמומיות ולשלפוחיות באזור . ישנם מחקרים המעידים על כך שחנקן נוזלי לטיפול ראשוני ביבלות נפוצות הוא היעיל ביותר מכל הטיפולים .
לייזר
במקרים של יבלות גדולות או במקרים בהם היבלות לא ניתנות לריפוי בעזרת הטיפולים המקובלים, ניתן לנסות להסיר יבלות גם באמצעות מכשיר לייזר.
בטיפול זה נשלחות קרני לייזר אשר יוצרות תגובת חום וצריבה של כלי דם זעירים ביבלת. בסופו של דבר רקמות העור באזור מתות והיבלת נופלת.
בהתאם לכמות, לגודל ולמיקום היבלות יוחלט אם יש צורך בהרדמה מקומית, אולם ישנם מקרים בהם אין צורך בהרדמה כלל. בדרך כלל טיפול זה נחשב לבטוח ואינו כרוך בצלקות .
המידע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.