דלג לתוכן

איך העולם היה נראה ללא חיסון נגד חצבת?

הכמיהה הגדולה והציפייה לחיסון נגד קורונה שיגאל את האנושות מהמשבר אליו נקלעה, היא הזדמנות להיזכר איך נראה העולם לפני שהומצאו כמה מהחיסונים המשמעותיים בחיינו. הנה משהו שכדאי ללמוד על חצבת ועל המצאת החיסון נגד הווירוס

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/07/2020
3 דקות קריאה


לפני שחיסון נגד חצבת פותח בשנות ה-60, מיליוני אנשים מתו מהווירוס מדי שנה. נשמע מוכר? מזכיר את התפשטות וירוס הקורונה? החדשות הטובות הן שמרגע שהחיסון לחצבת הומצא, נעשה בו שימוש נרחב והוא צמצם משמעותית את המספר הזה. כיום נגיף החצבת נמצא בעלייה מחודשת במדינות רבות והחשש הוא שעלייה זו נובעת מהפצת מידע שגוי על אודות חיסון החצבת ועל חיסונים אחרים. למה חשוב לקחת חיסונים ולמה העולם מחכה בציפייה גדולה להמצאת חיסון נגד קורונה? ההסבר בכתבה.

ילד קטן מקבל חיסון נגד חצבת
 adriaticfoto | Shutterstock

כמה מסוכנת מחלת החצבת?

תסמיניה הראשוניים של מחלת החצבת יכולים להידמות לשפעת. התסמינים כוללים, בין היתר, חום גבוה, שיעול ונזלת. בתוך מספר ימים מופיעה פריחת החצבת המורכבת מנגעים מורמים אדומים וקטנים, אשר מתפשטים הדרגתית מקו השיער עד לכפות הרגליים.

הידבקות בחצבת יכולה להוביל למגוון סיבוכים, חלקם מיידים וחלקם ארוכי-טווח. סיבוכים אלו כוללים (1) :

• סיבוכים מידיים - שלשולים ודלקות אוזניים.

• סיבוכים חמורים - לידות מוקדמות, דלקת של רקמת המוח, דלקת ריאות ואובדן שמיעה.

• סיבוכים ארוכי טווח - לקויות קוגנטיביות או התפתחותיות אצל תינוקות וילדים קטנים.

• סיבוכים נוירולוגיים כמו דלקת טרשתית תת-חריפה של כלל המוח.

ההערכה היא כי עד 3 מכל 1000 ילדים (2) עם חצבת ימותו מסיבוכים בדרכי הנשימה והמוח.


חיסון נגד וירוס החצבת

וירוס החצבת הוא מדבק מאוד. בנוסף, אדם עלול להיות נשא של הנגיף במשך כ-10 עד 12 יום (3) מרגע ההדבקה עד שיופיעו תסמינים. וירוס החצבת יכול לעבור במגע, אך הוא גם נישא באוויר ויכול לשהות בו למשך מספר שעות. על כן, חיסון נגד חצבת חשוב בהורדת מספר ההדבקות, כמו גם בהורדת שיעור הסיבוכים ומקרי המוות. החיסון נגד וירוס החצבת ניתן בתכשיר משולב יחד עם החיסון נגד חזרת ואדמת (MMR) או כחיסון MMRV, שמציע הגנה נוספת גם מפני אבעבועות רוח. בשנים 2000-2018 נרשמה ירידה של 73% במקרי המוות בחצבת ברחבי העולם בעקבות החיסון. 

חיסון החצבת נחשב לחיסון בטוח (4) . כמו בכל חיסון אחר, קיים סיכון קטן מאוד לתגובה אלרגית 

אצל אנשים מסוימים. ההערכה היא שפחות מ-1 מכל מיליון מנות של חיסון נגד חצבת עלולות לגרום לתגובה אלרגית קשה לחיסון MMR. 
(5)

מי לא צריך לקבל את החיסון?

• ילדים מתחת לגיל 12 חודשים. 

• נשים בהריון.

• אנשים עם מחלות או זיהומים פעילים קשים, כגון שחפת.

• אנשים שעברו עירוי של מוצרי דם לאחרונה.

• אנשים עם בעיות במערכת החיסון הקשורות לטיפולי סרטן, חולי איידס ועוד.

• אנשים הסובלים מאלרגיה חמורה לג'לטין (עשוי להעלות את הסיכון לתגובה אלרגית).

מיתוסים על חצבת

מיתוסים סביב חיסוני החצבת מתפשטים ברחבי האינטרנט, מה שמעלה חשש להתחסנות בקרב אנשים רבים, ומהווה סכנה גדולה להתפשטות מחודשת של הנגיף. להלן כמה מהטענות הנפוצות ביותר שהועלו בנוגע לוירוס החצבת והחיסון כנגדו:

טענה 1: החצבת אינה מהווה בעיה במדינות מפותחות, כמו ארצות הברית. טענה זו היא שקרית. אמנם נכון שחצבת נפוצה יותר במדינות מתפתחות בגלל חוסר בנגישות לחיסונים, אולם שיעורי ההדבקה בחצבת עלו בארצות הברית בעשרים השנים האחרונות. בשנת 2019, היו בארה״ב את המספר הגדול ביותר של מקרי חצבת מאז חיסול הנגיף בשנת 2000. (6)

טענה 2: שיעור התמותה אינו מצדיק שימוש בחיסונים נגד חצבת. טענה זו אינה נכונה. אמנם ניתן לשרוד הדבקה בחצבת, אך ישנם הרבה סיבוכים קטלניים הקשורים אליה. 

טענה 3: החיסון אינו מציע הגנה של 100 אחוז. טענה זו היא נכונה, אך האחוז לא רחוק מכך. לחיסון נגד חצבת יש שיעור הגנה3 של 93% במינון אחד, בעוד ששתי מנות מעניקות 97 אחוז הגנה. 

טענה 4: שיטות טבעיות יכולות לעזור במניעת החצבת במקום חיסונים. טענה זו היא שקרית. אין ויטמינים, צמחי מרפא או שמנים אתרים שיכולים "להרוג" נגיף זה. בנוסף, אין דרך לטפל בנגיף הממשי, אלא רק בסיבוכיו. דרך ההגנה היחידה שהוכחה מדעית היא חיסון הMMR-.

טענה 5: חיסון ה- MMR גורם לאוטיזם. טענה זו היא שקרית5. חלק מהסיבה לכך שהמיתוס הזה נפוץ כל כך הוא שסימני אוטיזם מתגלים לעיתים קרובות ביתר שאת אצל ילדים שנפגעו בסביבות גיל 12 חודשים, וזה גם במקרה הגיל שבו מקבלים את חיסון ה-MMR.

מקורות

(1)Centers for Disease Control and Prevention. Measles complications. (2019)  cdc.gov/measles/symptoms/complications.html

 (2) Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. Chapter 10, Measles. 8th Edition, 2004. https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/meas.html

(3) World Health Organization. Measles. (2019). who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/measles

(4) Centers for Disease Control and Prevention. Vaccine for measles. (2019). cdc.gov/measles/vaccination.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Ffeatures%2Fmeasles%2Findex.html

(5) Am Fam Physician. 2017 Jun 15;95(12):786-794. https://www.aafp.org/afp/2017/0615/p786.html.

(6) Centers for Disease Control and Prevention. (2019). CDC media statement: Measles cases in the U.S. are highest since measles was eliminated in 2000 [Press release]. cdc.gov/media/releases/2019/s0424-highest-measles-cases-since-elimination.html


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר לירון מלכא
ד"ר לירון מלכא אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
5.0
( 88 חוות דעת )
"דר לירון הייתה מאד מקצועית ומאד נעימה בבדיקה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו