איך להימנע מדלקת אוזניים חיצונית בקיץ?
הים, הבריכה, המקלחות הרבות, כל אלה מגבירים את הסיכוי ללקות בדלקת אוזניים חיצונית. איך ניתן למנוע זאת? בכתבה זו תוכלו למצוא כמה טיפים מועילים
חושבים פעמיים אם לקפוץ לבריכה או לצאת לגלוש בים? מי שלקה בעבר בדלקת אוזניים חיצונית, יודע שמדובר בזיהום הגורם לתחושה לא נעימה ולכאב. אבל לא כל טבילה במים צריכה להסתיים בדלקת אוזניים, ניתן למנוע את הזיהום המטריד באמצעות כמה צעדים פשוטים שיגנו על האוזניים שלכם.
Corepics VOF | Shutterstock
ההבדל בין דלקת חיצונית לדלקת תיכונה
חשוב להבחין בין דלקת אוזניים תיכונה לדלקת אוזניים חיצונית. דלקת אוזניים תיכונה היא זיהום מאחורי עור התוף. זוהי דלקת הנפוצה יותר בקרב ילדים והטיפול בה הוא פעמים רבות באמצעות אנטיביוטיקה לטיפול בזיהום כגון מוקסיפן, ותרופות נוספות להקלה על התסמינים (1) כגון סינופד.
דלקת אוזניים חיצונית, לעומת זאת, נפוצה יותר במבוגרים והיא זיהום המתרחש באזור תעלת האוזן החיצונית – בין עור התוף לחלק החיצוני של האוזן. הגורם לדלקת זו הוא פעמים רבות שאריות של מים באוזן, בדרך כלל אחרי שחייה בים או בבריכה, ולכן היא נפוצה יותר בקיץ ואף מכונה דלקת שחיינים (swimmer’s ear) (2) . עם זאת, מים באוזן הם לא הגורם היחידי לדלקת אוזניים חיצונית. גורמים כגון ניקוי אגרסיבי של תעלת האוזן, מכשיר שמיעה, אלרגיות ועוד, עלולים אף הם לגרום לזיהום בתעלה החיצונית של האוזן (3) .
איך ניתן למנוע דלקת אוזניים חיצונית?
הדרך הטובה ביותר למנוע דלקת אוזניים היא חיצונית היא באמצעות שמירה על תעלת האוזן יבשה. כך תוכלו לעשות זאת:
• באופן כללי, שמירה על הראש והאוזניים מחוץ למים, מקטינה משמעותית את הסיכוי לבעיות. אם אתם בכל זאת מתכננים להכניס ראש מתחת למים, מומלץ להשתמש באטמי אוזניים ייעודיים לשחייה. גם כובע שחייה עשוי לעזור.
• עם היציאה משחייה או ממקלחת ייבשו את האוזניים. מומלץ להשתמש במגבת.
• הטו את הראש ימינה ואח"כ שמאלה, כך שבמידה שנשארו מים באוזן, הם יצאו מהתעלה. כאשר האוזן נוטה כלפי מטה, משכו את התנוך לכיוונים שונים, כדי לעזור למים לצאת מהתעלה.
• במידה ואתם מרגישים שעדיין נשארו מים באוזן, השתמשו במייבש שיער - השתמשו בעוצמות החום והמהירות הנמוכות ביותר והרחיקו את המייבש כמה סנטימטרים מהאוזן.
• התייעצו עם הרופא/ה לגבי שימוש בטיפות אוזניים המיועדות לייבוש אחרי שחייה. יש לעדכן את הרופא/ה במידה ועברתם ניתוח כפתורים, יש לכם נקב בעור התוף או דלקת אוזניים.
• הימנעו מהכנסת חפצים או מכשירים לתעלת האוזן.
• הימנעו מהסרת השעווה מהאוזן. תפקידה של השעווה הוא להגן על תעלת האוזן מפני זיהום. במידה ואתם חוששים שקיימת סתימה באוזן כתוצאה משעווה, גשו לרופא/ה מומחה לצורך הוצאה (4), (5) .
במקרה של חשש לדלקת אוזניים חיצונית, יש לגשת בהקדם לרופא/ה לצורך קבלת טיפול.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(1) NIH. Ear Infections in Children. Last Updated Date: May 12, 2017. https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children.
(2) Massachusetts Eye and Ear: Swimmer's Ear: How to Avoid this Common Problem. https://focus.masseyeandear.org/swimmers-ear-not-just-for-swimmers/.
(3) Mayo Clinic: Swimmer's Ear. June 28, 2019. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swimmers-ear/symptoms-causes/syc-20351682.
(4) CDC. Swimming and Ear Infections. Page last reviewed: June 3, 2020. https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/rwi/ear-infections.html.
(5) The American Speech-Language-Hearing Association. Swimmer's Ear (Otitis Externa). https://www.asha.org/public/hearing/Swimmers-Ear/.