שוקלים ניתוח החלפת ברך? הנה כמה שאלות שחשוב לשאול לפני
למרות שניתוח להחלפת ברך נתפס כהליך מורכב אשר גורר זמן החלמה ממושך, השיפורים בטכניקות הניתוחיות ובמשתלים, מיצבו אותו כאחד מההליכים הכירורגיים הבטוחים ביותר אשר מסייעים למטופלים רבים בשיפור איכות החיים. מדוע יש צורך בהחלפת מפרק ברך, האם הטכניקה הניתוחית משפיעה על הצלחת הניתוח וכיצד ניתן לקצר את זמן ההחלמה? התשובות בכתבה
מפרק הברך מורכב מעצם השוק, עצם הירך ועצם הפיקה. מבנה המפרק שטוח יחסית ויציבותו נגזרת מהרצועות הפנימיות והחיצוניות המייצבות אותו. עצם השוק והירך מצופות ברקמת סחוס - רקמה המאפשרת תנועה חלקה של הברך. בנוסף, ישנם סחוסים נוספים במפרק המכונים מניסקוסים אשר אמונים על חלוקת העומסים בין חלקי המפרק וכן גם על בלימת זעזועים. החלל המפרקי מלא בנוזל סינוביאלי שנועד כדי להזין את הסחוסים ולספק סביבה מימית המאפשרת תנועה טובה יותר של העצמות. במצבים בהם הסחוסים המצפים את העצמות נשחקים, תנועת המפרק מוגבלת והיא מלווה בכאבים. בשלבים מתקדמים יותר, שחיקת הסחוס גורמת לכאב ופגיעה משמעותית באיכות החיים.
TB studio | Shutterstock
ישנם שני סוגים מרכזיים של שחיקת סחוס:
שחיקת סחוס ראשונית
במקרים אלה לא קיימת בעיה חיצונית שהובילה לשחיקת הסחוסים וזאת התפתחה עקב סיבות שונות, פנימיות, כמו מבנה הברך, ציר המשקל שעובר דרך המפרק, גנטיקה, עומסים המופעלים על הברך ועוד.
שחיקת סחוס שניונית
מצב בו השחיקה היא תוצר של פציעות עבר, בהן שברים המערבים את מפרק הברך בגיל צעיר, קרעים במניסקוסים או קרעים ברצועות שהובילו לפגיעה במבנה הברך ובתנועתיות שלה.
האם בכל מצב בו קיימת שחיקת סחוסים יהיה צורך בניתוח?
שחיקת סחוס אינה מחייבת תמיד ביצוע של ניתוח להחלפת מפרק, ולעיתים ניתן יהיה לטפל בה באופן שמרני בדרכים שונות, כמו פיזיותרפיה, הפחתה במשקל, זריקות תוך מפרקיות, טיפול בתרופות נוגדות דלקת ועוד. אולם אם הטיפול השמרני לא הוביל להקלה בכאב ולשיפור בטווח תנועת המפרק, מומלץ לשקול ניתוח להחלפת מפרק.
מהם הצעדים שננקטים לפני הניתוח?
ככל שמפרק הברך יהיה חזק ויציב יותר לפני ביצוע הפעולה, כך השיקום לאחר הניתוח יהיה קל ומהיר יותר. מסיבה זו, גם אם הוחלט על ביצוע הניתוחמומלץ לבצע טיפול שמרני מקיף לפניו, כדי לשפר את טווחי התנועה ולנתח את המפרק כשהוא במצב אופטימלי.מעבר לכך, לפני הניתוח יתבצעו גם בדיקות כלליות כדי לבחון האם המטופל מתאים לביצוע הפעולה, אם יש צורך באיזון של מחלות כרוניות או הפסקת נטילה של תרופות מסוימות (למשל נוגדי קרישה) ועוד. ברגע שהמצב הרפואי הכללי מאפשר זאת ניתן לגשת לביצוע הניתוח.
מה מהלך הניתוח והאם ישנן טכניקות שונות שעשויות להקל על הכאבים לאחריו?
במהלך ניתוח החלפת ברך מתבצעת חשיפה של המפרק, איזון ביו מכאני של הכוחות המשפיעים על העצמות, הסרת הסחוס הפגוע והתאמת משתל לפי גודל העצמות. לבסוף, מתבצע קיבוע וייצוב של המפרק וסגירה של האזור הניתוחי.ישנן מספר גישות עקרוניות לניתוח החלפת מפרק ברך:
1. שחזור הציר המכאני של הברך
בגישה זו טרם להכנסת המשתל מתבצע שחזור של ציר הברך. כלומר, גם אםשחיקת הסחוס הובילה לעיוות של המבנה האנטומי, הברך תוחזר למבנה הקודם ורק אז יוכנס המשתל אשר נועד להחליף את הסחוס השחוק.
שיטה זוהיא השיטה המקובלת והנפוצה ביותר כיום בעולםאמנם מערבת זמן החלמה ממושך יותר, ובטווח הארוך היא מספקת למפרק את התנאים האופטימליים להחלמה וסיכויי שרידות המשתל גבוהים מאוד.
2. הגישה הקנמטית
גישה זו כוללת תיקון חלקי של העיוות בציר הברך והתאמת המשתל למבנה הנוכחי של המפרק.
העתיד כבר כאן: שימוש ברובוט בניתוח להחלפת מפרק ברך
השיטה הרובוטית היא ההתפתחות החדשה בנושאהחלפת מפרק הברך. היתרון המרכזי בה הוא בחיתוך מדויק של העצמות על-ידי הרובוט ובשל כך גם התאמה מדויקת של המשתל. לצורך ביצוע הניתוח הרובוטי יש לבצע תכנון טרום ניתוחי ממוחשב של הפעולה. במהלך הניתוח הזרוע הרובוטיתאשר נשלטת על-ידי הרופא המנתחהיא זו אשר מבצעת את החיתוכים בהתאם לתכנון הטרום ניתוחי. למרות שמדובר בהליך מדויק השימוש ברובוט מאריך לרוב את משך הניתוח. בנוסף, בגלל שמדובר בשיטה חדשה יחסית, לא קיים מידע מספק בנוגע להשפעות ארוכות הטווח שלה ויתרונותיה על פני הגישות המסורתיות.האם הגישה הניתוחית משפיעה על סיכויי הצלחת הניתוח?
כל גישה טומנת בחובה יתרונות וחסרונות ולכן ניסיונו של המנתח והתאמה מיטבית של אסטרטגיית הניתוח למצב המפרק המסוים, הם אלה שיקבעו את סיכויי הצלחת הניתוח.מעבר לשיטות שונות, ישנם מספר סוגי משתלים בהם ניתן להשתמש במהלך ניתוח החלפת מפרק: ישנם משתלים אשר משמרים את הרצועה הצולבת האחורית וכך תנועת המפרק נשארת טבעית יותר; משתלים אשר מעצם המבנה שלהם מספקים את השליטה על תנועת הברך; ומשתלים אשר מאפשרים טווח תנועה רחב יותר של המפרקומשתלים אשר מעניקים למפרק יציבות גבוהה. ההחלטה בנוגעלסוג המשתל מתקבלת במהלך הניתוח, כתלות בתכנון הטרום ניתוחי ובממצאים המתגלים בזמן הפעולה.
מה לגבי תקופת ההחלמה, האם ישנן דרכים שמסייעות בחזרה מהירה לשגרה?
לאחר הניתוח, יהיה צורך באשפוז למשך יומיים עד לארבעה ימים. לרוב, המנותח יוכל לדרוך על הרגל כבר ביום הניתוח ולהתחיל בהליך השיקום. לאחר כשלושה שבועות ניתן יהיה להתנייד ללא תמיכה. חשוב לציין כי ככל שהמטופל יחל בהליכה מוקדם יותר ויתמיד בה, כך משך ההחלמה יהיה קצר יותר.מה חשוב לדעת טרם לקבלת החלטה על ביצוע הניתוח?
בהשוואה לשאר מדינות ה-OECD, ישראל נמצאת בתחתית הטבלה ביחס שבין כמות ניתוחי החלפת המפרקים המתבצעים בה לבין כמות האוכלוסייה. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה ברושם שנוצר לגבי ניתוחים אלה וזמן ההחלמה הממושך. אולם, השיפור בטכניקות הכירורגיות ובמשתלים המשמשים להחלפת הסחוס המפרקי, הוביל לכך שניתוח זה נחשב כיום להליך בטוח מאוד המתאפיין באחוזי שביעות רצון גבוהים ומאפשר לשפר את איכות החיים של החולים באופן ניכר.לכן, למרות שקיימת נטייה לדחות את ביצוע הניתוח ככל שניתן, חשוב לדעת כי אין הצדקה לכך. על פי ד"ר זקס, מומלץ לבצע את הניתוח כאשר הטיפול השמרני לא מוביל עוד להטבה בכאב ובטווחי התנועה. זאת ועוד, כדי לאפשר שיקום מיטבי ולהנות משנים רבות נטולות כאב, כדאי שלא לחכות ולבצע את הניתוח בגילאים אשר יעניקו למטופלים שנים רבות ככל שניתן של איכות חיים טובה ונטולת כאבים.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר עופר זקס, מנהל יחידת ספורט בבית חולים לניאדו, נתניה, מומחה ברך מחוז שרון שומרון שירותי בריאות כללית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד