הסמארטפונים שלנו עשויים לזהות שיכרות
מחקר חדש מצא כי סמארטפונים שמודדים צעדים מכילים חיישן חכם שיכול לזהות במדויק האם האדם שאוחז במכשיר שיכור, וזאת בהתבסס על ההליכה שלו. כל הפרטים בכתבה
נהיגה תחת השפעת אלכוהול עלולה להוביל לתוצאות הרסניות ומסוכנות. לרמות האלכוהול בדם יש השלכות על יכולות התפקודים שאדם זקוק להם כדי לתפקד במצבים מסוימים בצורה בטוחה.
לפי הרשות לבטיחות בדרכים, שיעור אחוז האלכוהול בדם המותר לנהיגה בישראל הוא 0.05%, בדומה למרבית ממדינות אירופה. באנגליה, עם זאת, כמו גם בארה"ב וקנדה, השיעור המותר לנהיגה הוא 0.08%.
במחקר (1) של ה-NHTSA משנת 2015 נמצא כי נהגים בעלי רמת אלכוהול של 0.08% היו בערך פי 4 בסיכון גבוה יותר לתאונת דרכים מאשר נהגים שלא שתו; נהגים בעלי רמת אלכוהול של 0.05% היו בערך פי שתיים בסיכון גבוה יותר לתאונת דרכים מאשר נהגים שלא שתו.
מחקר (2) חדש שפורסם בכתב העת Journal of Studies on Alcohol and Drugs מצא כי סמארטפון הנמצא עם אדם מסוים יכול לזהות מתי הוא נמצא במצב שיכרות (מתי ריכוז האלכוהול במקרה זה מעל 0.08%). במקרים אלו יכול הסמארטפון להזהיר את האדם בנוגע למצבו ולנזק שיכול להיגרם כתוצאה מכך.
Myroslava Malovana | Shutterstock
צריכת אלכולהול
אנשים בכל העולם צורכים אלכוהול בבטחה, מבלי לגרום נזק לעצמם או לאחרים. עם זאת, אלכוהול הוא גם גורם ישיר ועקיף האחראי למספר לא מבוטל של בעיות בריאותיות, פציעות ומוות.
לפי ה- (NIAAA (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, אלכוהול הוא הגורם השלישי בארה"ב לתמותה שניתן למנוע, אחרי עישון ונושאים הקשורים לתזונה ולפעילות גופנית. בכל שנה נפטרים בארה"ב כ-88,000 איש מסיבות הקשורות לאלכוהול (3).
צריכת אלכוהול עלולה לפגום בביצועים הקוגניטיביים והמוטוריים – לחשוב בצורה ברורה ולנוע בבטחה במרחב. צריכת אלכוהול מעלה את הסיכון לפגיעה עצמית או לפגיעה בזולת. מציאת דרכים שיצליחו להזהיר אדם ששתה יותר מדי, עשויה להיות בעלת ערך, כך שתגרום לאנשים להימנע מפעולות שמסכנות אותם ואת החברה.
העומד בראש המחקר החדש, מקדיש כבר כעשור לבדיקת התערבויות דיגיטליות שעשויות למנוע פציעות ומקרי מוות הקשורים לצריכת אלכוהול מופרזת.
כיום קיימים מכשירים ביתיים כגון מכשיר נשיפה לבדיקת אלכוהול, כמו גם המלצות להגבלות כמות השתייה ומחשבון אלכוהול לחישוב רמת האלכוהול בדם. אלא שאמצעים אלו לעיתים יקרים, לא נגישים ועלולים להשפיע על הסטיגמה החברתית של המשתמש בהם.
סמארטפונים , לעומת זאת, יכולים להוות חלופה טובה, שכן לרבים מהאוכלוסייה יש אותם וכמעט בכולם מותקנים היום חיישנים חכמים שיכולים לזהות אם אדם שיכור.
הליכה בקו ישר
קיימים מחקרים שמצאו כי סמארטפונים יכולים לזהות אם אדם שיכור לפי ההליכה שלו. כך למשל מחקר (4) משנת 2016 השתמש בלמידת מכונות כדי לזהות אם אדם היה שיכור.
במחקר הנוכחי, החוקרים בדקו האם הסמארטפונים, אשר מודדים ועוקבים אחר ההליכה שלנו, יכולים לזהות האם אדם הגיע למדד אובייקטיבי של שיכרון – רמה של 0.08%, שבארה"ב נקבעה כאסורה לנהיגה.
לצורך המחקר החוקרים גייסו 22 משתתפים שצרכו משקה אלכוהולי שהעלה את ריכוז האלכוהול בנשימה שלהם ל-0.2%. לפני צריכת האלכוהול היה לכל אחד מהמשתתפים סמארטפון שחובר לגבם והם התבקשו ללכת 10 צעדים ישר הלוך וחזור כמה פעמים. במהלך 7 השעות שאחרי, ביצעו המשתתפים פעולה זאת שוב אחת לשעה. החיישנים בסמארטפונים מדדו את ההליכה של כל משתתף – את התנועות מצד לצד ומלמעלה כלפי מטה.
למעלה מ-90% דיוק
לאחר שהחוקרים ניתחו את הנתונים הם מצאו כי 92.5% מהזמן ניתן היה לדעת אם משתתף חורג מהגבול החוקרי של ריכוז האלכוהול בדם. במילים אחרות – הפלאפונים היו מסוגלים לזהות מתי אנשים שיכורים.
לצד זאת, חשוב לזכור כי רובנו לא מחזיקים את הטלפון הנייד בצורה אנכית ובאזור הגב. ייתכן כי הנחתו בתיק או בכיס תשנה את תוצאות המחקר. כמו כן, המחקר בדק ריכוזי נשימה, שהם נמוכים בממוצע ב-15% מריכוזי דם.
מגבלות אלו דורשות מחקרים נוספים, עם יותר משתתפים ועם בחינה של פרמטרים נוספים. עם זאת, אולי בעתיד הקרוב נוכל לצאת עם חברים/ות ובסוף הערב נקבל התרעה מהטלפון הנייד שיזהיר אותנו מפני פעולות מסוימות כגון נהיגה.
נסייג כאן ונזכיר שוב כי ריכוז האלכוהול החוקי בארה"ב (0.08%) אינו כמו בישראל (0.05%) ועל כן בשלב זה, גם אם המחקר יקרום עור וגידים, הרלוונטיות שלו תהיה רק לאחר התאמתו לריכוז החוקי בארץ.
(1) NHTSA’S Office of Behavioral Safety Research. February 2015. Drug and Alcohol Crash Risk. nhtsa.gov/sites/nhtsa.dot.gov/files/812117-drug_and_alcohol_crash_risk.pdf.
(2) Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Published Online: August 18, 2020. https://doi.org/10.15288/jsad.2020.81.505.
(3) NIAAA. Alcohol Facts and Statistics. Updated: February 2020. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/alcohol-facts-and-statistics.
(4)2016 IEEE Wireless Health (WH). 10.1109/WH.2016.7764559.