דלג לתוכן

דברים שכדאי לדעת על בדיקות דם

האם באמת חשוב לבצע בדיקות דם שגרתיות לפחות כל שנה, מה המטרה של בדיקות דם ולמה צריך לצום לפני? התשובות אלו ואחרות תוכלו למצוא בכתבה שלפניכם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/10/2020
3 דקות קריאה

בדיקות דם  הוא שם כללי למגוון בדיקות נפוצות שנועדו לבדוק מגוון מצבים בריאותיים (1). באמצעות בדיקות דם ניתן פעמים רבות לעקוב אחר המצב הבריאותי הכללי של הגוף ולזהות אם חלו שינויים במשך תקופה מסוימת ואם יש צורך בשינוי אורחות החיים או בקבלת טיפול תרופתי. אך האם באמת לכולם מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות? מה אפשר לגלות באמצעות בדיקות דם? בכתבה זו תוכלו למצוא מידע לשאלות הכי בוערות בנוגע לבדיקות דם.

רופא מבצע לאישה בדיקת דם
 Ronald Rampsch | Shutterstock

באיזו תדירות מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות?

התדירות המומלצת לבדיקות דם תלויה במצב הגופני ובהמלצת רופא/ת המשפחה שלך. קיימות סתירות ודעות שונות בנוגע ליעילות ולצורך שבבדיקות דם תקופתיות. כיום אין המלצה מבוססת לגבי בדיקות דם תקופתיות לאנשים בריאים, אך פעמים רבות אנשים צעירים ובריאים מבקשים מרופאי/ות המשפחה שלהם לבצע אחת לשנה בדיקות דם. במחקר (2)  שנעשה בשנת 2019 נמצא כי לבדיקות דם שגרתיות לאנשים צעירים שאינם סובלים מתסמינים כלשהם, אין בהכרח ערך מובהק באיתור מוקדם של מחלות. התייעצו עם רופא/ת המשפחה לגבי בדיקות תקופתיות.
 

מה בדרך-כלל בודקים בבדיקות דם?

בדיקות דם הוא שם כללי למגוון בדיקות. אין בדיקות דם סטנדרטיות. בדיקות דם יכולות לבחון את רמות החומרים בדם כגון שומנים, הורמונים, מלחים, סוכרים, ויטמינים, מינרלים ועוד; הן יכולות לבדוק את רמות החומרים שמרכיבים את הדם כגון כדוריות דם לבנות/אדומות, תאי חיסון שונים ועוד; בדיקות דם גם בוחנות את נוכחותם של מחוללי מחלה (וירוסים, חיידקים שונים, פטריות); הן יכולות לבחון את תפקודם של איברים שונים (כבד, כליות, בלוטת התריס); ישנן בדיקות דם גנטיות, שבודקות נשאות של מחלות גנטיות, ועוד (3) .
 

מדוע צריך לצום לפני בדיקות דם מסוימות?

בחלק מבדיקות הדם יש צורך בצום בשעות שלפני הבדיקה. צום הוא מצב בו לא צורכים מזון ומשקאות, למעט מים, בדרך-כלל 8 או 12 שעות לפני בדיקות הדם, וזאת בהתאם לסוג הבדיקה אותה מבצעים (4) .

למרות שברוב המקרים תזונה אינה משפיעה על בדיקות הדם, כמו למשל במקרה של בדיקות דם שנועדו לבחון תפקודי כבד, תפקודי כליות, תפקודי בלוטת התריס וספירת דם, ישנם מקרים בהם המזון שנצרך לפני הבדיקה עלול להשפיע על תוצאות הבדיקות. כך למשל במקרה של רמות הסוכר בגוף, שעלולות לעלות מאוד לאחר ארוחה ואינו בהכרח משקף את רמת הגלוקוז בדם במצב סטנדרטי (5) .
 

האם תוצאות בדיקות הדם הן חד משמעיות?

תוצאות בדיקות הדם הן לא מצב אבסולוטי, אלא נתון אותו יש לשכלל עם פרמטרים שונים של המטופל כגון גיל, מין, מחלות רקע, היריון ועוד. ידוע כי הזדקנות קשורה לירידה בתפקוד של איברים שונים בגוף. לאורך החיים, תוצאות בדיקות הדם יכולות להשתנות ולשקף את הזדקנותם של האיברים השונים. בנוסף, גם מחלות נלוות לגיל עלולות להופיע, כגון אוסטאופורוזיס, ומאחר שתוצאות הבדיקה בדרך-כלל מתייחסות לאופטימום (גיל צעיר) ואינן לוקחת בחשבון את גיל ומצב המטופל, יתכנו פעמים רבות סטייה מ"טווח הנורמה". שיחה עם הרופא/ה בנוגע לפענוח הבדיקות, תוך התייחסות לפרמטרים השונים שצוינו, תוכל לתת תמונת מצב נכונה יותר לגבי תוצאות בדיקות הדם (6).

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

(1) NHS. 26 October 2018. https://www.nhs.uk/conditions/blood-tests

(2) BMC Family Practice volume 20, Article number: 51 (2019). https://bmcfampract.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12875-019-0940-9

(3) NHS. October 2018. https://www.nhs.uk/conditions/blood-tests/types

(4) NHS. 11 December 2017. https://www.nhs.uk/common-health-questions/operations-tests-and-procedures/can-i-eat-and-drink-before-having-a-blood-test

(5) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/ask-the-doctor-what-blood-tests-require-fasting

(6) EJIFCC. 2017 Dec; 28(4): 328–332. Published online 2017 Dec 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5746841

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 59 חוות דעת )
"טיפול מצויין ומקצוועי"
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 5 חוות דעת )
"ד"ר נטע לניאדו היתה נהדרת, הסבירה על הנושא שברור שהוא קרוב לליבה וחשוב לה לעזור לנשים ולהתאים את הטיפול המדוייק"
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.8
( 15 חוות דעת )
"ד"ר וויזל הקדישה זמן רב להכרות איתי הסבירה בנועם והמליצה על המשך טיפול והתייעצות עם רופא נוסף שיצרה איתו קשר בענייני. תודה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו