דלג לתוכן
ד"ר גרגורי זלטין ד"ר גרגורי זלטין

גושים בבלוטת התריס: האם בכל מקרה יידרש ניתוח?

גושים בבלוטת התריס הם תופעה נפוצה, בעיקר אצל נשים. גושים אלו עלולים להיות ממאירים(סרטניים) או שפירים (לא סרטניים) ולהוביל להפרעות בבליעה ואף לבעיות נשימה. איך ניתן לטפל בגושים שהתגלו בבלוטה, לאיזה רופא מומחה יש לפנות והאם תמיד יהיה צורך בפעולה כירורגית? בכתבה זו נענה על שאלות אלו

מאת: ד"ר גרגורי זלטין
תאריך פרסום: 09/11/2020
2 דקות קריאה
ד"ר גרגורי זלטין בשיתוף עם ד"ר גרגורי זלטין i מומחה לאף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר

בלוטת התריס ממוקמת בצוואר בחלק הקדמי התחתון והיא אמונה על הפרשת הורמונים (חומרים פעילים) לדם. מדובר בבלוטה חיונית במיוחד המסייעת במגוון תפקודים בגופנו. במקרים בהם קיימת בעיה בתפקוד בלוטת התריס, כמות ההורמונים שמופרשת לגוף אינה תקינה. מצבים אלה יאובחנו לרוב באמצעות בדיקות דם מיוחדות וידרשו טיפול רפואי על -ידי רופא אנדוקרינולוגאולם, במקרים מסוימים, הטיפול האנדוקרינולוגי אינו מספיק וישנו צורך בטיפול ניתוחי. בבלוטת התריס עלולים גם להתפתח גושים מסוגים שונים. מדובר במצב שכיח, המצוי בקרב אחוז גבוה מהאוכלוסייה, בעיקר אצל נשים. סיכויים להימצאות של גוש (קשר) בבלוטת התריס עולה עם הגיל. 

איור של בלוטת תריס בריאה אל מול בלוטת תריס בה קיים גוש (קשר)
 Andrii Bezvershenko | Shutterstock

מהם סוגי הגושים שיכולים להתפתח בבלוטה ואיך ניתן לאבחן?

הגושים יכולים להיות שפירים או ממאירים. כדי לאבחן ולמדוד את גודל הגוש לרוב תידרש בדיקת אולטרסאונד, בעוד שכדי לאבחן את אופיו תתבצע ביופסיה. 

יש לציין כי לא בכל מקרה בו התגלה גוש בבלוטת התריס יש צורך בלקיחת דגימה. הביופסיה מתבצעת במקרים בהם הגוש גדול מ-1.5 ס"מ בקוטרו, או בגושים קטנים יותר בעלי מאפיינים חשודים שזוהו בבדיקה על קולית(אולטרסאונד) של הצוואר. 

מהן דרכי הטיפול? 

נכון לכתיבת שורות אלו, לא קיימת דרך שמרנית לטיפול בגוש בבלוטת התריס. לכן, במצבים בהם התגלה גוש סרטני או גוש שפיר אשר גורם לאי נוחות, לרבות הפרעות נשימה או בליעה, הטיפול הוא ניתוחי – לכריתה חלקית או מלאה של הבלוטה. 

הרופא אשר מאבחן את סוג הגידול וכן גם קובע בנוגע לצורך בניתוח הוא רופא אף אוזן גרון. לרוב, רופא אא"ג המומחה גם בכירורגיית ראש צוואר הוא זה שיבצע גם את כריתת הגוש בפועל. אולם, ההחלטה בנוגע לאופן הטיפול היא רב תחומית ומתקבלת על-ידי רופא אא"ג מנתח ראש צוואר בשיתוף עם רופא אנדוקרינולוג. 

האם ישנן מגבלות מסוימות לאחר ניתוח לכריתה מלאה של בלוטת התריס?

לאחר כריתת הבלוטה החולה יזדקק לטיפול תרופתי לכל חייו. עם זאת, אם התבצעה כריתה חלקית בלבד, הצורך בטיפול תרופתי אינו מוחלט והוא נקבע על פי תוצאות בדיקות הדם לתפקוד הבלוטה.

חשוב לציין כי ניתוחי בלוטת התריס מורכבים ועלולים לגרום לסיבוכים והשלכות באחוז לא מבוטל מהחולים. על כן, מומלץ שהניתוח יתבצע על-ידי מנתח ראש צוואר מיומן בעל ניסיון רב בביצוע ניתוחים מסוג זה. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר גרגורי זלטין, מומחה לאף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר, רופא בכיר במחלקת אף אוזן גרון בבית חולים סורוקה, מנתח ראש וצוואר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' גיל סיגל
פרופ' גיל סיגל אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 9 חוות דעת )
"הגענו לבדיקה עבור בעלי. ד״ר סיגל היה מקצועי אדיב וענה לנו על כל השאלות. מצליצה מאוד להגיע לטיפול אצל דר סיגל🙏"
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר גרגורי זלטין

שאלות מתוך פורום אנדוקרינולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו