זה התחליף שמומלץ לאכול במקום בשר אדום
עוד ועוד ראיות ממשיכות להצטבר במהלך השנים סביב היתרונות שבצריכת חלבון מן הצומח. כעת, מחקר חדש טוען כי תחליף צמחוני זול ונגיש במקום בשר אדום, עשוי להוריד את הסיכון למחלות לב ב-14%. הפרטים בכתבה
מחקרים רבים כבר בחנו את ההשפעות של הפחתה של צריכת בשר אדום והחלפתה בתזונה מהצומח. רק השנה מחקר (1) של אוניברסיטת סטנפורד פרסם כי תזונה הכוללת לפחות שתי חלופות צמחוניות במקום בשר אדום בארוחה, עשויה להפחית כמה גורמי סיכון למחלות קרדיווסקולריות, בהשוואה לארוחה הכוללת בשר אדום.
מחקרים רבים נוספים בחנו את השפעת רמת המולקולה בדם TMAO, המיוצרת על-ידי חיידקי המעי בעקבות צריכה של מוצרים מן החי כגון בשר אדום ומוצרי חלב, על מחלות לב (2). אחד המחקרים (3) הללו אף מצא כי אנשים עם רמות גבוהות של TMAO היו בסיכון גבוה יותר ב-60% לאירועים קרדיווסקולריים כגון התקף לב.
Rimma Bondarenko | Shutterstock
חלבון מן הצומח מפחית את הסיכון למחלות לב
כעת, מחקר חדש (4) המבוסס על 30 שנות תצפית, מאשש שוב כי החלפת בשר אדום בחלבון מן הצומח עשויה לתרום לבריאות הלב. במחקר השתתפו כ-43,000 גברים בגיל ממוצע של 53. לאף אחד מהמשתתפים לא הייתה מחלת לב או סרטן בתחילת המחקר. מדי 4 שנים מילאו המשתתפים שאלון בנושא תזונה.לאורך 30 שנות המעקב תועדו כ-4,500 מקרים של מחלת לב כלילית, מתוכם 1,860 מקרים קשים.
המחקר הראה כי החלפת הבשר במזונות כגון שעועית, אגוזים או סויה, עשויה להפחית את הסיכון למחלת לב כלילית. צריכה של מנה אחת ביום המשלבת מקורות של חלבון מן הצומח (אגוזים, קטניות, סויה) הייתה קשורה להפחתת הסיכון ב-14% למחלת לב כלילית. גם צריכה של חלבונים מדגנים מלאים ומוצרי חלב, הראתה הפחתה בסיכון.
קראו עוד: האם התזונה שלנו יכולה להעלות את הסיכוי להתפתחות של סרטן?
בשר אדום לעומת בשר מעובד
לכאורה אין בשורה של ממש במחקר חדש זה, שרובו התמקד בגברים, אך שסביר להניח שממצאיו יהיו רלוונטיים גם לגבי נשים, אלא שהמחקר בחן גם את ההשפעות של בשר אדום לעומת בשר אדום מעובד על בריאות האדם.
החוקרים מצאו כי מנה אחת ביום של בשר אדום לא מעובד נמצאה קשורה ל-11% סיכון גבוה יותר למחלת לב כלילית, לעומת 15% יותר סיכון במקרה של בשר אדום מעובד.
גם החלפת הבשר בדגנים מלאים או במוצרי חלב, או לחילופין החלפת ביצים בבשר אדום מעובד, עשויה גם היא להפחית את הסיכון למחלות לב.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(1) https://med.stanford.edu/news/all-news/2020/08/plant-based-meat-versus-animal-meat.html.
(3) Journal of the American Heart Association. ;6. Originally published29 Jun 2017. https://doi.org/10.1161/JAHA.116.004947.
(4) BMJ 2020; 371 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m4141 (Published 02 December 2020).