דלג לתוכן

אתם אולי מבוגרים או צעירים מגילכם, וזה עלול להיות מסוכן

בינה מלאכותית המבוססת על בדיקת א.ק.ג. יכולה לזהות את גילו הביולוגי של המטופל. מה קורה כאשר יש הבדל בין הגיל האמיתי לגיל הביולוגי ולמה זה מסוכן? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/05/2021
2 דקות קריאה


מודל של בינה מלאכותית המבוסס על בדיקת א.ק.ג. יכול לספק מידע על גילו הביולוגי של אדם. במחקר חדש  (1) התגלה כי פערים בין גילו האמיתי של אדם ובין גילו הביולוגי יכולים לספק מידע לגבי מצבו הבריאותי.


רופא בוחן תוצאות של מודל המבוסס על בינה מלאכותית (AI)
metamorworks | Shutterstock


בדיקת א.ק.ג.

בדיקת א.ק.ג. (EKG) היא בדיקה נפוצה וללא כאבים, המתעדת את הפעילות החשמלית של הלב (2) . 

מטרת הבדיקה היא לנטר את בריאות הלב ולאתר בעיות לב. זיהוי של הפרעות בייצור ובהולכה של גל חשמלי בלב עלולות להעיד על בעיות במערכת ההולכה של הלב, שינויים אחרים בפעילות עלולים להעיד על אוטם בשריר הלב, כמו גם על בעיות בקצב הלב.

במסגרת המחקר החדש, החוקרים השתמשו במודל של בדיקת א.ק.ג. עם אלגוריתם של בינה מלאכותית שיכולה לנבא את הגיל הביולוגי של האדם.

מודל לאריכות ימים

החוקרים גילו כי במרבית המקרים מודל הבינה המלאכותית המבוסס על א.ק.ג. הצליח לחזות במדויק את גיל המשתתפים. עם זאת, בחלק מהמקרים התגלה פער גדול בין הגיל שחזה המודל ובין הגיל האמיתי של המשתתפים – או שהמודל חזה גיל צעיר מגיל המשתתף/ת או שהוא חזה גיל מבוגר יותר.

במקרים בהם התגלה פער שבו המודל חזה גיל מבוגר יותר מהגיל האמיתי, התגלה סיכון גבוה יותר לתמותה במהלך מעקב המחקר (12.5 שנים בממוצע), בהשוואה לאלו שהייתה להם התאמה בין הגיל האמיתי לגיל שחזה המודל. לעומת זאת, אלו שהמודל זיהה כצעירים יותר ממה שהיו באמת, היו בעלי סיכון נמוך יותר לתמותה.

אסטרטגיית מניעה של תמותה ממחלות לב

כאשר החוקרים עשו התאמה של גורמי סיכון סטנדרטיים, הקשר בין פער הגילאים לסיכון לתמותה בגלל מחלות קרדיווסקולריות אף היה מובהק יותר – לאלו שזוהו על-ידי המודל כ"זקנים" ביותר ביחס לגילם האמיתי היו בעלי הסיכון הגבוה ביותר לתמותה, וההיפך – אלו שזוהו כצעירים ביותר ביחס לגילם היו בעלי הסיכון הנמוך ביותר. 

המחקר הנוכחי מוכיח כי תהליכי הזדקנות מואצים בגוף עלול להוביל לתמותה מוקדמת, בעיקר ממחלות לב. בעתיד ניתן יהיה להשתמש במודל זה לצורך זיהוי של אוכלוסייה בסיכון לצורך מניעה של תמותה בקרב אנשים החולים במחלות לב וכלי דם ואלה שנמצאים בסיכון מוגבר לכך. עד אז, מאמינים החוקרים, יש צורך במחקר נוסף כדי לדייק את הדרכים הטובות ביותר לעשות זאת.

מקורות

(1)  The 12-lead electrocardiogram as a biomarker of biological age. European Heart Journal - Digital Health, 2021; DOI: 10.1093/ehjdh/ztab043.
(2)  https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ekg/about/pac-20384983.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמנון איתן
ד"ר אמנון איתן קרדיולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"היתי בשיחת התייעצות וקבלת החלטות לפניי ניתוח/ צינתור. ד״ ר אמנון היה מקצועי מאד, אדיב, חייכן , רגיש ,סבלני והכי חשוב הצליח להרגיע אותי ולעזור לי להגיע להחלטות. אין לי ספק שזכיתי ואזכה לקבל בהמשך את הטיפול הכי טוב שאפשר לקבל. תודה ענקית ד״ר אמנון. כן ירבו רופאים כמוך"
ד"ר פביו קוזניץ
ד"ר פביו קוזניץ קרדיולוגיה
מנהל מערך הלב בית חולים לניאדו
ד"ר שירית כזום בייזר
ד"ר שירית כזום בייזר קרדיולוגיה
מנהלת שירות אבחון וטיפול בקרדיולוגית ספורט ביה"ח בילינסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קצב לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו