כדאי שתכירו: 3 חידושים בניתוחי כף רגל וקרסול שיקלו על ההחלמה וישפרו את התוצאות
כמעט מאז שחר האנושות בני האדם הולכים על שתיים, דבר ההופך את הפציעות בכף הרגל והקרסול לנפוצות מאוד. ניתוחים לטיפול בבעיות בכף הרגל והקרסול מבוצעים כבר שנים רבות, אך השיטות השכיחות כיום מלוות פעמים רבות בזמני החלמה ממושכים וקשים, ולעיתים גם בהגבלה ניכרת בתנועה. ממשתל המורכב מחומר המדמה את הסחוס האנושי ועד לניתוח להחלפת קרסול המותאם אישית לכל מטופל ומטופלת: הנה 3 חידושים בניתוחי כף רגל וקרסול שיגרמו לך לעמוד מהר על הרגליים
כפות הרגליים והקרסוליים שלנו נושאים את משקל הגוף, ולכן חשופים במיוחד לתחלואות ופגיעות שונות. בין אם מדובר בשחיקת סחוס במפרק הבוהן הגדולה, שחיקת סחוס במפרק הקרסול או התפתחות של דורבן, מצבים שכיחים אלה כולם גורמים לכאבים, להגבלה ניכרת בתנועה ומשכך גם לפגיעה משמעותית בניידות ובאיכות החיים. על הבעיות השכיחות בכף הרגל והקרסול והטיפולים החדשניים שעשויים להוות פתרונות יעילים בכתבה הבאה.
steph photographies | Shutterstock
1. ניתוח להחלפת מפרק בבוהן הגדולה שיאפשר לחזור לשגרה – ללא כל מגבלה
שחיקת סחוס בבוהן הגדולה נחשבת לאחת מהפציעות הנפוצות ביותר בתחום האורתופדיה של כף הרגל והקרסול, ושכיחותה עומדת על כ-1:50 במבוגרים בעשור הרביעי ומעלה לחיים. המפרק של האצבע הגדולה חיוני מאוד ליכולת הניידות שלנו ובזמן ההליכה הוא נושא כ-120% ממשקל הגוף. שחיקתו גורמת לתסמינים שונים, בהם כאבים בהליכה, כאבים בעת פעילות גופנית וכן הגבלה בהפעלת המפרק.
שחיקת סחוס בשלבים מוקדמים תטופל לרוב באמצעים שמרניים, כמו פיזיותרפיה, התאמת מדרסים ואף זריקות תוך מפרקיות. במקרים שבהם השחיקה מתקדמת וגורמת להגבלה ניכרת בתנועה יישקל טיפול כירורגי.
הניתוח המסורתי לשחיקת סחוס בבוהן כלל הליך לאיחוי המפרק. פעולה זו הובילה אמנם להפחתה משמעותית בכאב, אך גרמה לביטול התנועה במפרק – דבר שהגביל את המטופל בסוג הפעילות הגופנית שאותה ניתן לבצע וכן בסוג הנעליים שאותן ניתן לנעול.
משתל חדשני לטיפול בשחיקת סחוס בבוהן הגדולה
הניתוח החדשני לטיפול בבעיה כולל החלפה של הסחוס הפגוע במשתל מלאכותי הנקרא קרטיבה ועשוי מחומר אשר דומה בתכונותיו לתכונות הסחוס האנושי במפרק. החלפת הסחוס החולה במשתל מלאכותי מובילה להפחתת עוצמות הכאב, תוך שימור טווחי התנועה במפרק. הניתוח החדשני מאפשר לבצע כל סוג של פעילות גופנית והוא אינו מגביל את גובה עקבי הנעליים שניתן לנעול. שיעורי ההצלחה של הניתוח זהים לאלה הקיימים בניתוח לאיחוי המפרק. כ-96% מהמטופלים שעברו את הניתוח העידו כי היו מוכנים לעבור אותו גם ברגל השנייה ואף להמליץ עליו לבני המשפחה הסובלים מבעיה דומה.
2. ניתוח החלפת קרסול שישים סוף לכאב וישמר את טווח התנועה של המפרק
שחיקת הסחוס במפרק הקרסול היא פתולוגיה שכיחה יחסית, הנגרמת פעמים רבות בשל טראומה או חבלה בעבר. שחיקת הקרסול מובילה לרוב להתפתחות של תופעות שונות, בהן כאבים משמעותיים בעת ביצוע של פעולות יומיומיות (כמו למשל הליכה או עלייה במדרגות) וגם הגבלה משמעותית בביצוע של תנועות המפרק.
בעבר, הטיפול הניתוחי בשחיקה כלל שתי חלופות: ניתוח לאיחוי העצמות בקרסול שבמהלכו חוברה עצם השוק לעצם הקרסול וכך הושגה הפחתה משמעותית בכאב על חשבן של אבדן מסוים של טווח התנועה, או החלפה של הקרסול במשתל מלאכותי שאמנם סייע בהפחתת הכאב, אולם לא שחזר תמיד את טווח התנועה המלא בשל היעדר דיוק במידת התאמה לאנטומיית המטופל.
ניתוח החלפת קרסול בהתאמה אישית
הניתוח להחלפת קרסול בהתאמה אישית כולל סריקה ממוחשבת של הגפיים התחתונות – מהקרסול ועד לכף הרגל וייצור של משתל תלת ממדי המותאם אישית לאנטומיה והפתולוגיה של כל מטופל. למעשה, המשתל הייחודי מותאם לכל אדם ולבעיה שממנה הוא סובל, וכך מאפשר להאריך את שרידות המשתל ולשפר את הסיכוי לחזרה לטווח תנועה תקין לאחר הניתוח.
3. ניתוח חדשני לטיפול בדורבן המוביל להחלמה מהירה ותוצאה קוסמטית מוצלחת
כ- 10% מהאוכלוסייה סובלת מדורבן, מצב בו נגרם שינוי במבנה רצועת עקב הרגל אשר מוביל לאבדן האלסטיות שלה ולקושי בדריכה על הרגל. הבעיה שכיחה יותר בנשים מאשר בגברים, כמו גם באלה בעלי משקל עודף או בקרב העוסקים בספורט. ברוב המקרים יגרום הדורבן לכאבים עם היקיצה בבוקר שלרוב חלפים לאחר הליכה קצרה ובנוסף לכאבים אחרי עמידה ממושכת או מאמץ. הכתבה בשיתוף עם ד"ר גיל גנוט, מומחה בכירורגיה אורתופדית, ניתוחי כף רגל וקרסול, מנתח בכיר ביחידה לכף הרגל והקרסול במרכז הרפואי וולפסון בחולון. ד"ר גנוט מטפל במגוון בעיות אורתופדיות בכף הרגל והקרסול, מבצע ניתוחים זעיר פולשניים לצד טיפולים וניתוחים קלאסיים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד
לרוב, קו הטיפול הראשון בדורבן הוא שמרני וכולל טיפולים שונים, כמו פיזיותרפיה, התאמה של מדרסים ואף זריקות של PRP . אם אמצעים אלה לא הועילו בהקלה על התסמינים לרוב יידרש ניתוח לשחרור הרצועה המקוצרת והכואבת.
בעבר, ניתוח לטיפול בדורבן בוצע בשיטה פתוחה וכלל חתך משמעותי, כמו גם חשיפה נרחבת של הרקמות הרכות. הפגיעה הניכרת במהלך הניתוח הובילה לכאבים עזים בזמן ההחלמה, להגבלה בתנועה, ולתלונות על נימול של כף הרגל.
שחרור דורבן בגישה זעיר פולשנית
הניתוח הזעיר פולשני לטיפול בדורבן מתבצע דרך שני חתכים קטנים משני צדי העקב, דרכם מוחדרת מצלמה (המאפשרת לרופא המנתח לראות את החלל הניתוח על מסך הנמצא בחדר הניתוח) וכלי ניתוח. במהלך הפעולה האורתופד המנתח חותך את הרצועה המעובה בדיוק רב, תוך פגיעה מינימלית ברקמות הרכות המצויות סביבה. ההליך הזעיר פולשני מוביל להחלמה מהירה יותר, ולתוצאה קוסמטית טובה יותר. כמו כן, גם הסיכוי להתפתחות של זיהום מקומי לאחר הניתוח נמוך הרבה יותר בהשוואה לניתוח הפתוח. במקרים רבים, המטופל ירגיש שיפור בכאב זמן קצר לאחר הניתוח והדריכה מותרת מייד לאחריו.