אפליקציה חדשה יכולה לאבחן אנמיה
חוקרים הצליחו לפתח אפליקציה שמזהה אנמיה ברמת דיוק של למעלה מ-70%, וזאת באמצעות מצלמת הסמארטפון שלנו. איך זה עובד? הפרטים בכתבה
אנמיה היא מצב רפואי הפוגע באוכלוסייה רבה. בשנת 2009 מחקר קבע כי רבע מאוכלוסיית העולם סובלת מאנמיה, ובעיקר בילדים ונשים, מה שהופך אותה לבעיה בריאותית עולמית[1].
Virrage Images | Shutterstock
לטענת ארגון הבריאות העולמי (WHO), כשליש מהנשים בגיל הפוריות בעולם וכ-40% מהנשים בהיריון, סובלות מאנמיה. ללא ספק מדובר בבעיה עולמית חמורה שפוגעת בבריאות הציבור[2].
כעת, מחקר חדש[3] שפורסם בכתב העת Plos One, טוען כי פיתח אלגוריתם שעל-ידי צילום העפעף באמצעות מצלמת הסמארטפון, יכול לזהות אנמיה בדיוק של 72%.
מצב בריאותי נפוץ
אנמיה היא מצב רפואי בו קיים מחסור בכדוריות אדומות, האחראיות לנשיאת החמצן לרקמות הגוף. ישנם סוגים שונים של אנמיה ברמות חומרה שונות ומגורמים שונים. כך או כך, אנמיה יכולה להיות מצב חולף אך גם סימן אזהרה למצב רפואי קשה ומורכב יותר[4].
התסמינים של אנמיה תלויים בגורם להפרעה, אך לרוב הם יתבטאו בעייפות, בחולשה, בחיוורון, בקוצר נשימה, בסחרחורות, בכאב בחזה, ברגליים וידיים קרות ובכאבי ראש. במקרים בהם ההפרעה היא קלה, ייתכן ולא יופיעו תסמינים, אך ככל שאנמיה מחמירה, יחד עימה מחמירים התסמינים[3.
אבחון אנמיה
כיום ניתן לאבחן אנמיה באמצעות בדיקות דם: החל מבדיקת דם שגרתית וכלה בבדיקות דם ייעודיות כגון בדיקת ברזל או בדיקת [5]B12.
לטענת החוקרים של מחקר זה, באמצעות בדיקה זולה, נגישה ולא פולשנית, ניתן יהיה לזהות אנמיה בצורה יעילה יותר, ומאחר שהטכנולוגיה והכלי הטכנולוגי כבר קיימים, כל מה שצריך לעשות הוא ללמוד כיצד להשתמש בהם לזיהוי מצב בריאותי זה.
זיהוי אנמיה לפי הלבן של העין
לצורך המחקר, החוקרים צלמו באמצעות סמארטפון את העפעפיים תחתונים פנימיים של כ-150 משתתפים הסובלים מאנמיה. הבחירה לצילום של אזור זה בעין נובעת מהמאפיינים הייחודיים שלו המאפשרים נגישות לצלם בקלות וזיהוי ברור יחסית של כלי הדם והצבעים באזור.
באמצעות צילומי התקריב הצליחו החוקרים לפתח אלגוריתם שמשווה את צבע העור ולובן העין לרמות ההמוגלובין (כדוריות הדם האדומות) של המצולם.
לאחר מכן בחנו החוקרים את האלגוריתם על 200 משתתפים נוספים, והממצאים הראו כי צילום באמצעות הסמארטפון הצליח לנבא 72% מהמקרים של אנמיה. במקרים של אנמיה קשה הדיוק אף היה גבוה יותר והגיע לרמות דיוק של 86%-94%.
מאחר שאנמיה יכולה במקרים מסוימים להיות קלה לטיפול ולשפר את איכות החיים של המטופל/ת, כמו גם להצביע על בעיה בריאותית מורכבת יותר, אבחון מהיר, נגיש וזול של הפרעה בריאותית כה נפוצה עשוי להביא לתועלת רבה בבריאות הציבור.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] Worldwide prevalence of anaemia, WHO Vitamin and Mineral Nutrition Information System, 1993–2005. Public Health Nutrition, 12(4), 444-454. doi:10.1017/S1368980008002401.
[2] https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1
[3] Plos One. Published: July 14, 2021 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0253495.