דלג לתוכן

פיסורה: הבעיה הכואבת שניתן לפתור

3-4% מהאוכלוסייה הבוגרת תסבול מפיסורה, מצב בו מתפתח סדק בפי הטבעת הגורם לכאבים עזים ולפגיעה ניכרת בשגרת החיים. החדשות הטובות הן שקיים טיפול שמרני יעיל שעשוי לשים סוף למטרד: רפי פרחי, מנהל מעבדת סופר-פארם "פרופשונל", עם כל מה שחשוב לדעת על הטיפול בבעיה השכיחה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/10/2021
3 דקות קריאה
פרסומת

היא מפריעה לשגרת החיים, מכאיבה ומחייבת טיפול. פיסורה נחשבת לאחר מהבעיות הבריאותיות המשמעותיות ביותר אשר מובילות לפגיעה באיכות החיים ותוקפת כ- 3-4% מהאוכלוסייה הבוגרת פעם אחת בחיים לפחות. הסיבה לפגיעה הניכרת בחיי היומיום נובעת מהיעדר היכולת להתרוקן באופן תקין בשל הכאבים והקושי המשמעותי בתפקוד. מהי פיסורה, מה ההבדל בין פיסורה לטחורים, איך ניתן לטפל בבעיה והאם אפשר למנוע אותה? המדריך המלא להתמודדות יעילה עם פיסורה.

גבר סובל מכאב בישבן בגלל פיסורה
HENADZI KlLENT | Shutterstock

מהי פיסורה?

פיסורה הינה קרע או סדק בפי הטבעת אשר חושף את קצוות העצבים המצויים ברקמת השריר אשר סוגר את פי הטבעת. למעשה, חשיפה זו של קצוות העצבים גורמת לכאב. לצד זאת, פיסורה עלולה לגרום לתופעות נוספות, כמו למשל סימני דם טרי אחרי ביקור בשירותים, גירוי ולחץ באזור פי הטבעת ועוד.

לדברי הרוקח, רפי פרחי , מסופר פארם פרופשונל , ישנן מספר סיבות המובילות להתפתחות של פיסורה, המרכזית שבן היא יציאות לא תקינות וסדירות לרוב בשל עצירות. "יציאות קשות פוצעות ופוגמות באזור פי הטבעת וכך גורמות להתפתחות של הסדק. לצד זאת, קיימות סיבות נוספות להתפתחות של הסדק בפי הטבעת, לדוגמה שלשולים, דלקת באזור המעי הגס והסיגמואידה הרקטלית".

 

מה ההבדל בין פיסורה לטחורים?

ישנו בלבול די שכיח בקרב האוכלוסייה בין פיסורה לבין טחורים. למרות ששתי המחלות מתפתחות באזור פי הטבעת, מדובר במצבים שונים לחלוטין. "טחורים הם צבר של כלי דם ורידיים ומורחבים המצויים בפי הטבעת ומהווים חלק מהמבנה האנטומי התקין של האיבר. התרחבות של כלי הדם והצמיחה שלהם אל מחוץ לפי הטבעת או בחלקו הסופי היא זו המובילה להתפתחות התסמינים האופייניים.

התופעות הנגרמות בשל שתי המחלות דומות וכוללות יציאות דמיות, כאבים, גירוי ולחץ באזור פי הטבעת והיעדר יכולת להתרוקנות מלאה. אולם, מדובר בשתי מחלות שונות לחלוטין ולכל אחת מהן טיפול מתאים. אם עולה חשד להתפתחות של טחורים או פיסורה מומלץ לפנות לרופא כירורג שיאבחן נכונה את המחלה ויבחר את הטיפול המתאים" מסביר רפי.




 


מהן דרכי הטיפול השמרניות בפיסורה?

פיסורה אמנם אינה מהווה סכנת חיים, אך היא מטרידה מאוד ועל כן מחייבת טיפול נכון. "הפיסורה מתפתחת בשריר פי הטבעת שמתכווץ ומתרחב באופן מתמיד ולכן הסדק אינו יכול להתאחות מעצמו ללא טיפול חיצוני . קיימים מגוון טיפולים בפיסורה, לכולם מטרה אחת משותפת– להוביל להרפיית שריר הסוגר באזור הבריא בשריר פי הטבעת וכך לגרום לאיחוי של הסדק וריפוי הפיסורה. הטיפול בפיסורה פשוט יחסית ומאופיין בשיעור הצלחה גבוה אשר עומד על כ-80% במקרים שבהם הטיפול מתבצע על פי ההנחיות".




הטיפול המקומי בפיסורה

"ישנם תכשירים לשימוש מקומי אשר גורמים להרפיית השריר החלק באזור פי הטבעת וכך תורמים לאיחוי והחלמה של הסדק.
תכשיר מקומי אחד מכיל נגזרת של ניטרוגליצרין. טיפול זה אמנם עשוי להועיל בריפוי הפיסורה כל עוד מתמידים בו, אך הוא מאופיין בתופעות לוואי שונות העיקרית שבהן היא הופעה של כאבי ראש שעלולים להקשות על סיום הטיפול. לכן, אחוזי הצלחתו נמוכים יותר".

תכשיר נוסף המסייע לטיפול בפיסורה מכיל ניפאדיפין ולידוקאין המבצעים פעולות משלימות וכך תורמים לריפוי הפיסורה: "בעוד שהניפאדיפין גורם להרפיית השריר החלק בפי הטבעת וכך תורם לאיחוי והחלמה של הסדק, הלידוקאין מבצע אלחוש מקומי של האזור וכך ממתן את תחושת הכאב ומקל על התפקוד היומיומי. למעשה, השפעת הניפאדיפין מתרחשת רק כשלושה ימים לאחר תחילת הטיפול ולכן הלידוקאין מאפשר תפקוד תקין גם בימים אלה. טיפול זה ניתן שלוש פעמים ביממה למשך 6-8 שבועות" . מסביר רפי ומדגיש: ,  "ההתמדה בטיפול עד סופו חיונית לשם ריפוי מלא. לצד זאת, חשוב לדאוג שהיציאות בתקופת הטיפול תהיינה רכות כדי לאפשר לסדק להירפא כראוי. ניתן להשיג זאת באמצעות שימוש באבקות שאינן נספגות במערכת העיכול ומשמשות לריכוך הצואה. ניתן גם להשתמש באמצעים נוספים להשגת צואה רכה ומשחתית בתקופת הטיפול, לרבות שימוש בשמן פראפין, ושינויי תזונה, כמו למשל שילוב של תמרים ומזונות עתירי סיבים בתפריט.  

אחת הסיבות לכישלון הטיפול היא היעדר הקפדה על יציאות רכות ועל כן חשוב להקפיד על ריכוך הצואה במקביל למתן הטיפול בכדי למנוע מצב בו הפיסורה הופכת לכרונית. כמו כן, חשוב להתמיד בטיפול לכל אורכו במשך שישה עד שמונה שבועות בכדי למנוע בו מצב הסדק נפתח שוב והבעיה חוזרת על עצמה. הטיפול ניתן על-ידי הרופא המטפל והוא מוכר היטב בקרב הקהילה הרפואית, ונמצא כיעיל ובטוח כל עוד נלקח בהתאם להוראות".





מה עושים אם הטיפול השמרני לא הועיל?

"קיימות אופציות נוספות לטיפול בפיסורה ובהן הזרקת בוטוקס לשריר פי הטבעת. הבוטוקס משתק את שריר הסוגר הפנימי וכך תורם להרפיה שלו ומספק אפשרות להחלמת הסדק. בנוסף, קיימת אופציה ניתוחית בעלת אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, אולם בדומה לכל פעולה כירורגית היא אינה חפה מסיכונים וזמני החלמה ממושכים".
 


האם יש דרך למנוע פיסורה?

"בהחלט. הפסקת עישון וקיום אורח חיים תקין בכל הנוגע ליציאות (התרוקנות תקינה בכל בוקר), שמירה על משטר נוזלים מספק (כ-12 כוסות ביום) וביצוע של פעילות גופנית בשגרה, כל אלה יאפשרו למנוע את הישנות הפיסורה".

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר סמואל זיתון
ד"ר סמואל זיתון פסיכיאטריה
5.0
( 12 חוות דעת )
"ד"ר זיתון טיפל בי בהקשר של חרדה ו-ADHD. דרך הרבה שאלות הוא ניסה להבין בדיוק את המצב הספציפי שלי והייתה אינטואיציה טובה שכן הטיפול שהעניק לי עבד. הוא היה מאוד נחמד וסבלני והסביר לי בנועם את ההגיון מאחורי כל המלצה שלו. חוץ מזה, הוא מוכן לעשות מעל ומעבר כדי לעזור לכל מטופל עם הנסיבות הספציפיות שלו - גם אם הן מורכבות. אני ממליץ בחום!"
ד"ר אפרת בר אילן
ד"ר אפרת בר אילן עור ומין
5.0
( 7 חוות דעת )
"ד"ר בר אילן הייתה קשובה, מקצועית, ידעה לאבחן ולהסביר לנו בסבלנות. בהחלט ממליצה בחום! רופאה מצויינת!"
ד"ר איילת מדברי
ד"ר איילת מדברי רפואת כאב
5.0
( 31 חוות דעת )
"מגיעה במיוחד לד״ר איילת מדברי אפילו שאני לא מהאזור אני לא מוותרת עליה היא מקסימה . היא רופאה רגישה אכפתית עדינה ומעל הכל מקצועית מאוד מאוד ולכן אני מגיעה אליה במיוחד כי אני סומכת עליה מאוד ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו