חוות דעת משפטית אורתופדית: מה שחשוב לדעת לפני הגשת תביעה לביטוח לאומי או לבית המשפט
פציעות אורתופדיות הן אחת מהסיבות המובילות להגשה של תביעות למוסד לביטוח לאומי. לחוות הדעת האורתופדית חשיבות מרכזית בהצלחת התביעה ובמיצוי הזכויות המגיעות בעקבות הפגיעה. מה כוללת חוות דעת משפטית אורתופדית, מה נדרש לצורך הגשת חוות דעת לביטוח לאומי ולבית המשפט ומה כדאי לבדוק לפני שבוחרים רופא מומחה למתן חוות דעת משפטית? כל התשובות בכתבה
חוות דעת אורתופדית משפטית היא מסמך רפואי המשמש לצורך מיצוי זכויותיו של המטופל אל מול גוף משפטי מסוים, אם מדובר בפיצוי כספי או אם בהכרה באחוזי נכות. לקויות אורתופדיות עלולות להתפתח מסיבות שונות, בהן מחלות, תאונות דרכים או תאונות עבודה, ולעיתים גם בגין מחלות מקצוע. חוות הדעת האורתופדית מפרטת את הליקוי הגופני שממנו סובל המטופל, את תיאור המקרה שלטענת המטופל הוביל לאותה פגיעה, וכן גם מסקנות בנוגע לקיום של נכות מסוימת או פגיעה זמנית או קבועה בכושר העבודה. חוות הדעת מהווה מסמך חיוני לצורך הכרה בפגיעה על ידי כל ארגון ממשלתי או ציבורי, לרבות המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון, משרד התחבורה וכן גם חברות הביטוח הפרטיות.
Chinnapong | Shutterstock
ישנם שני סוגים מרכזיים של חוות דעת משפטית:
חוות דעת אורתופדית משפטית
מסמך מפורט הכולל תיעוד של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, הפגיעה שממנה הוא סובל, מידת הנכות על פי הערכת הרופא המומחה וכן גם קביעה בנוגע לקשר הסיבתי שבין הפגיעה הפיזית לבין חבלה בודדת או עיסוק מסוים. חוות דעת אורתופדית מהווה תחליף לעדות משפטית והיא קבילה עבור תביעות בבית משפט, המוסד לביטוח לאומי, מש' הביטחון וחברות הביטוח.
הערכת נכות
מסמך מתומצת יותר הסוקר בקצרה את תולדות המקרה, כולל את ממצאי הבדיקה הקלינית וכן גם סיכום התיעוד הרפואי והערכת הרופא המומחה בנוגע לקשר שבין האירוע לבין הפציעה והערכת של דרגת הנכות ממנה סובל המטופל. זהו אינו מסמך משפטי, אולם הוא עשוי לשמש את התובע טרם הגשת התביעה כדי להעריך את הסיכויים לקבלת אחוזי נכות או פיצוי כספי בגין המקרה. לצד זאת, קיימים מסמכים ספציפיים יותר, למשל מסמך המשמש לקביעת הגבלת ניידות, אותם מספק רופא אשר נותן חוות דעת משפטיות.
מה כוללת חוות דעת משפטית אורתופדית?
כל אדם הפונה לגוף ממשלתי או פרטי מסוים לשם מיצוי זכויותיו בגין ליקוי גופני מומלץ לו לצרף חוות דעת רפואית מטעם מומחה הבוחן את מצבו, קובע מה המגבלה שממנה הוא סובל, מה מידת הנכות והאם הפגיעה קשורה באירוע המדובר. בבואם לקבל החלטה בנוגע למידת הנכות או הפיצוי הכספי, על הגופים הממשלתיים והפרטיים השונים להתייחס אל חוות הדעת של הרופא. רוצה לומר, חוות הדעת האורתופדית מספקת מעין נקודת פתיחה עבור התובע לשם הערכת הסיכוי להכרה באחוזי נכות או לקבלת פיצוי כספי ומהווה עבור הוועדות הרפואיות סיכום מפורט של המקרה הרפואי המאפשר לסייע לאדם כנדרש.
חוות הדעת כוללת מספר מאפיינים:
1. תיאור המקרה
2. פירוט ממצאי הבדיקה הקלינית
3. מסמכים ותיעוד רפואי
4. אבחנה
5. מסקנות הרופא המומחה בנוגע למקרה (האם קיימת נכות או אבדן כושר עבודה זמני או קבוע).
כיצד מתנהל התהליך?
בשלב הראשון, לאחר שהלקוח פונה לרופא המומחה באופן עצמאי או באמצעות עורך דין, מתבצעת בדיקה קלינית מקיפה ואנמנזה מפורטת. הרופא יאזין לסיפור המקרה ויסקור את כלל המסמכים הרפואיים והבדיקות שבוצעו בעבר. במידת הצורך הרופא אשר מספק את חוות הדעת המשפטית יפנה את המטופל לבדיקות נוספות כדי לקבל תמונת מצב עדכנית. לאחר בחינת המידע הרופא יעריך את חומרת הפגיעה ואת דרגת הפגיעה ויכין טיוטה ראשונית של חוות הדעת שתימסר ללקוח. לעיתים, ידרשו תיקונים קלים והבהרות טרם הגשת המסמך הסופי. בסוף התהליך יקבל הלקוח מסמך חוות דעת חתום כדין בו יוכל להשתמש לכל מטרה.
חוות דעת אורתופדית לביטוח לאומי
פגיעות אורתופדיות מהוות חלק ניכר מהתביעות המוגשות למוסד לביטוח לאומי בגין תאונות, מחלות מקצוע או פגיעות עבודה. במצבים אלה, חוות הדעת הרפואית משפרת את הסיכוי למצות את ההליך בצורה הוגנת כבר בוועדה הרפואית הראשונה וכך להימנע מהליכים בירוקרטיים ארוכים וסבוכים.
במצבים אלה, חוות הדעת משמשת לשתי מטרות מרכזות:
1. הוכחה כי קיימת פגיעה גופנית מסוימת והערכת חומרת הפגיעה לשם קביעת אחוזי נכות.
2. הוכחת הקשר הסיבתי בין האירוע, התאונה או סוג העבודה לבין הנכות שהתפתחה.
ניקח לדוגמה אדם שסובל מכאבי גב כרוניים בשל הרמת משאות כבדים במסגרת עבודתו. חוות הדעת הרפואית צריכה להוכיח שאכן קיימת פגיעה פיזית ושהיא נגרמה בגלל עיסוק זה. חשוב לציין כי הקשר הסיבתי אמנם נתון לפרשנות ולניתוח, אך על פי החוק מספיקה סבירות של 50% לקשר סיבתי בין האירוע לפגיעה מסוימת כדי שהתביעה תתקבל. על כן, הערכה מקצועית מפורטת ומאוזנת אשר ניתנת על ידי אורתופד בעל ניסיון ונתמכת בספרות המקצועית תסייע בהוכחת הקשר הסיבתי.
חוות דעת אורתופדית לבית משפט
במצבים בהם ההליך מול המוסד הנתבע הסתיים שלא לשביעות רצונו של התובע, ניתן לפנות לבית הדין . במקרים אלה, אותה חוות דעת ראשונית תשמש גם בבית המשפט. ההליך המשפטי כולל מינוי של מומחה אובייקטיבי מטעם בית המשפט אשר ישמע את עדות האדם, יבחן את התיק הרפואי ואת חוות הדעת ויקבע האם יש קשר בין האירוע, המקצוע או התאונה לבין הפגיעה שממנה סובל האדם. במצבים אלה חוות הדעת תומכת בטיעונים אותם הגיש התובע.
מה חשוב לבדוק לפני שבוחרים אורתופד לכתיבת חוות דעת רפואית?
חוות הדעת הינה מסמך מקצועי ומשפטי ועל כן עליה להיות סבירה, מאוזנת ומפורטת. חוות דעת אובייקטיבית המבוססת על הספרות העדכנית תגדיל את הסיכוי למיצוי זכויותיו של התובע בהתייחס לתביעה. על כן, חשוב לבחור באורתופד בעל ניסיון מקצועי ומומחה במתן חוות דעת. כמו כן, חשוב לבצע תיאום ציפיות טרם תחילת התהליך ולוודא כי הרופא מספק תמונת מצב עדכנית לפי דרגות הפגיעה והנכות שנקבעו בחוק. חוות דעת שכזו תסייע למיצוי הזכויות המגיעות לתבוע בעקבות הפגיעה.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר אלן ענר,רופא אורתופד עם ניסיון של יותר מ-35 שנה בעריכת חוות דעת אורתופדיות משפטיות בניזקי גוף, תאונות עבודה ומחלות מקצוע. הוא משמש כמומחה מטעם בתי משפט משנת 1985. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.