האם בקרוב יסתיים עידן הבדיקות הפולשניות?
בדיקות אנדוסקופיה מצריכות החדרה של מצלמה לתוך הגוף. מחקר פורץ דרך מציג טכניקת הדמיה חדשנית, שאולי תפטור אותנו מבדיקה פולשנית זו. הפרטים בכתבה
אנדוסקופיה היא הליך שבו מסתכלים על איברים בתוך הגוף באמצעות מכשיר הנקרא אנדוסקופ. האנדוסקופ הוא צינור ארוך, דק וגמיש שיש לו אור ומצלמה בקצה. השימושים באנדוסקופ מגוונים והם כוללים אבחון של מצבים הקשורים לדרכי העיכול העליונות – הליך המכונה גסטרוסקופיה – ולמצבים הקשורים לחלחולת (רקטום) ולמעי הגס – הליך המכונה קולונוסקופיה[1].
בדיקת אנדוסקופיה נחשבת לתקן הזהב באבחונים של מחלות שונות. אבחון מוקדם של גידולי מערכת העיכול, למשל, על ידי גסטרוסקופיה בשלב הטרום סרטני או בשלב מוקדם, עשוי להפחית את השכיחות והתמותה של סרטן מערכת העיכול. עם זאת, בסופו של דבר מדובר בהליך פולשני שעלול ליצור אי נוחות וכרוך בסיכונים[2].
טכניקה חדשה[3], שתוצאותיה התפרסמו בכתב העת Light: Science and Applications, עשויה להחליף בדיקה זו באמצעות הדמיה חדשנית המשתמשת באולטרסאונד כדי לספק תמונות עומק בצורה לא פולשנית.
Roman Zaiets | Shutterstock
עדשה וירטואלית במקום עדשה פיזית
רקמה ביולוגית מתאפיינת בצפיפות ובאטימות, ולכן טכניקות אופטיות מוגבלות בכל הנוגע לעומק ולרזולוציה שבצילומה. הטכניקה החדשה, עם זאת, משתמשת באולטרסאונד כמעין "עדשה וירטואלית" בגוף, במקום להכניס עדשה פיזית.
החוקרים למעשה השתמשו ביעד המצולם עצמו, כדי להשפיע על האור שמופץ דרכו, ובכך למעשה להתגבר על המכשולים שמפריעים למסלול האור. לצורך כך הם שינו את דחיסות הגלים האולטראסוניים, כדי שניתן יהיה לצלם תמונות עומק של דברים אטומים, כגון רקמה ביולוגית, שמעולם לא היו נגישים קודם לכן.
הטכניקה החדשה תכלול הדמיה מוחית, אבחון מצבי עור וזיהוי גידולים באיברים שונים. באמצעות מעבר עם המכשיר על פני העור, אנשי ונשות מקצוע מתחום הבריאות יוכלו לקבל תמונות של איברים פנימיים, ללא תופעות הלוואי האופציונליות ואי הנעימות הכרוכים בבדיקת אנדוסקופיה.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[2] JSLS. 2018 Jan-Mar; 22(1): e2017.00053. doi: 10.4293/JSLS.2017.00053.
[3] Light Sci Appl 8, 65 (2019). https://doi.org/10.1038/s41377-019-0173-7.