אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל התזונה של האבוקדו, אחד מהפירות הכי בריאים שיש. הפרטים בכתבה
3 דקות קריאה
הוא ידוע בבשרניות ובמרקמו הקרמי; הוא גם מאכל פופולרי בהרבה מאוד תרבויות, אחת המוכרות שבהן היא מקסיקו, שגם נחשבת ליצרנית המובילה שלו בעולם; יש מגוון של זנים שלו ואפשר לשלב אותו במגוון מנות, למרות שתמיד כיף לאכול אותו סתם עם כפית; והוא אחד הדברים הכי בריאים שכדאי לכם לשלב באופן קבוע בתזונה שלכם. הכירו את פרי האבוקדו, כן כן, למרות שהוא אינו מתוק, מבחינה בוטנית מסווג האבוקדו כפרי[1].
צילום: shutterstock Natalia Lisovskaya
סוכרת סוג 2 – כאמור, אבוקדו עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות (שומנים טובים) ובסיבים תזונתיים. מחקרים רבים מראים כי מרכיבים אלה תורמים לשיפור הרגישות לאינסולין, שבתורו עוזר לאזן את רמות הגלוקוז בדם, כמו גם להפחית דלקתיות, גורם הקשור לתנגודת לאינסולין[5].
מערכת העיכול - אבוקדו עשיר בסיבים תזונתיים ומספק כמעט כמחצית מהצריכה היומית המומלצת. צריכה מספקת של סיבים בתזונה עוזרת לקדם את הצמיחה של חיידקים בריאים במערכת העיכול. כך למשל במחקר שבחן אנשים הסובלים מעודף משקל נמצא שצריכה יומית של אבוקדו במשך 12 שבועות הובילה לריכוזים נמוכים יותר של חומצת מרה בצואה ולגיוון חיידקי מוגבר בהשוואה לקבוצת ביקורת. ריכוזים גבוהים של חומצות מרה עלולים להוביל לדלקת מעיים וקשורים לשגשוג של חיידקים הקשורים לסרטן המעי הגס. בנוסף, בקרב האנשים שאכלו אבוקדו היו יותר חיידקי מעי שמייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs), אשר עוזרות להגן מפני מחלות כמו סרטן המעי הגס ומחלות מעי דלקתיות[6].
פעילות גופנית - במחקר שפורסם בדצמבר 2023 נמצא שצריכת אבוקדו קשורה לעלייה משמעותית בפעילות הגופנית. לא ברור בדיוק למה זה קורה ויש צורך במחקר נוסף, אבל החוקרים/ות ציינו שהתוצאות עשויות להיות קשורות לעלייה בתחושת השובע, לעלייה ברמות האנרגיה, בתפקוד השרירים ובהתאוששות. השילוב של שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים מרובים המספקים חומרים מזינים, ככל הנראה תורמים לכל אלה ולבסוף מובילים לעלייה בפעילות גופנית[7].
השמנה - למרות שאבוקדו עשיר בקלוריות, יש בו הרבה מרכיבים חיוניים שתורמים לתחושת השובע, בהם סיבים תזונתיים ושומן בריא. מחקרים מראים כי אנשים שאוכלים יותר סיבים נוטים לשמור על משקל גוף, שכן לצריכת סיבים יש השפעה משמעותית ביותר על המשקל[8]. יתרה מזאת, צריכת אבוקדו אף עשויה לתרום לירידה במשקל ולירידה בשומן הבטני[9].
ראייה - אבוקדו מכיל לוטאין וזאקסנטין, שני נוגדי חמצון הנמצאים ברשתית העין. חומרים אלו מספקים הגנה כדי לעזור למזער נזקים, לרבות נזקי שמש מתאורת UV, אך ריכוזם עם הגיל או בעקבות תזונה לקויה, עלול לרדת. הוספת אבוקדו לתזונה עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לפתח ניוון מקולרי – מחלת עיניים הפוגעת בחדות הראייה[10].
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
צילום: shutterstock Natalia Lisovskaya
כמה עובדות על אבוקדו
[2]- אבוקדו הוא מקור מצוין לסיבים.
- אבוקדו פופולארי בתזונה של חולי סוכרת מאחר שהוא דל בפחמימות.
- זהו אחד המזונות הצמחיים בעלי אחוז השומן הגבוה ביותר.
- למרות שהוא מכיל כמויות גבוהות של שומן, זהו שומן טוב (בלתי רווי), מהסוג שאינו מגביר את הכולסטרול בדם.
- במנה אחת (חצי פרי) של אבוקדו בינוני יש יותר אשלגן מבננה בינונית: 487 מ"ג אשלגן לעומת 422 מ"ג אשלגן, בהתאמה.
- אבוקדו מרוסק בשל משמש לעתים כתחליף למסכת פנים מאחר שהוא מכיל כמות גבוהה של שמני לחות וויטמין E.
פרופיל תזונתי של אבוקדו
[3]- באבוקדו יש הרבה קלוריות. הכמות היומית המומלצת היא כשליש אבוקדו בינוני (50 גרם), המכילה כ-75 קלוריות.
- אבוקדו עשיר בשומן חד בלתי רווי, שהוא שומן "טוב" שעוזר להוריד את הכולסטרול LDL, כל עוד אוכלים אותם במתינות.
- במנה של 100 גרם יש כ-20 ויטמינים ומינרליים כגון:
- 485 מיליגרם אשלגן.
- 81 מיקרוגרם חומצה פולית.
- 0.257 מיליגרם ויטמין B6.
- 10 מיליגרם ויטמין C.
- 2.07 מיליגרם ויטמין E.
- אבוקדו דל בסוכר.
- אבוקדו עשיר בסיבים תזונתיים, שתורמים לתחושת שובע לזמן רב יותר.
כך אבוקדו יכול לשפר את הבריאות
מחלות לב ושבץ מוחי – באבוקדו בינוני יש 22 גרם שומן, מתוכם 15 גרם חומצות שומן חד בלתי רווייות, המכונים גם שומנים "טובים" בשל תרומתם להורדת כולסטרול ה-LDL (הכולסטרול הרע). רמות נמוכות של LDL מפחיתות את הסיכון למחלות לב ולשבץ מוחי[4].סוכרת סוג 2 – כאמור, אבוקדו עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות (שומנים טובים) ובסיבים תזונתיים. מחקרים רבים מראים כי מרכיבים אלה תורמים לשיפור הרגישות לאינסולין, שבתורו עוזר לאזן את רמות הגלוקוז בדם, כמו גם להפחית דלקתיות, גורם הקשור לתנגודת לאינסולין[5].
מערכת העיכול - אבוקדו עשיר בסיבים תזונתיים ומספק כמעט כמחצית מהצריכה היומית המומלצת. צריכה מספקת של סיבים בתזונה עוזרת לקדם את הצמיחה של חיידקים בריאים במערכת העיכול. כך למשל במחקר שבחן אנשים הסובלים מעודף משקל נמצא שצריכה יומית של אבוקדו במשך 12 שבועות הובילה לריכוזים נמוכים יותר של חומצת מרה בצואה ולגיוון חיידקי מוגבר בהשוואה לקבוצת ביקורת. ריכוזים גבוהים של חומצות מרה עלולים להוביל לדלקת מעיים וקשורים לשגשוג של חיידקים הקשורים לסרטן המעי הגס. בנוסף, בקרב האנשים שאכלו אבוקדו היו יותר חיידקי מעי שמייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs), אשר עוזרות להגן מפני מחלות כמו סרטן המעי הגס ומחלות מעי דלקתיות[6].
פעילות גופנית - במחקר שפורסם בדצמבר 2023 נמצא שצריכת אבוקדו קשורה לעלייה משמעותית בפעילות הגופנית. לא ברור בדיוק למה זה קורה ויש צורך במחקר נוסף, אבל החוקרים/ות ציינו שהתוצאות עשויות להיות קשורות לעלייה בתחושת השובע, לעלייה ברמות האנרגיה, בתפקוד השרירים ובהתאוששות. השילוב של שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים מרובים המספקים חומרים מזינים, ככל הנראה תורמים לכל אלה ולבסוף מובילים לעלייה בפעילות גופנית[7].
השמנה - למרות שאבוקדו עשיר בקלוריות, יש בו הרבה מרכיבים חיוניים שתורמים לתחושת השובע, בהם סיבים תזונתיים ושומן בריא. מחקרים מראים כי אנשים שאוכלים יותר סיבים נוטים לשמור על משקל גוף, שכן לצריכת סיבים יש השפעה משמעותית ביותר על המשקל[8]. יתרה מזאת, צריכת אבוקדו אף עשויה לתרום לירידה במשקל ולירידה בשומן הבטני[9].
ראייה - אבוקדו מכיל לוטאין וזאקסנטין, שני נוגדי חמצון הנמצאים ברשתית העין. חומרים אלו מספקים הגנה כדי לעזור למזער נזקים, לרבות נזקי שמש מתאורת UV, אך ריכוזם עם הגיל או בעקבות תזונה לקויה, עלול לרדת. הוספת אבוקדו לתזונה עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לפתח ניוון מקולרי – מחלת עיניים הפוגעת בחדות הראייה[10].
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
[1] Antioxidants 2019, 8(10), 426; https://doi.org/10.3390/antiox8100426
[6] J Nutr. 2021 Apr; 151(4): 753–762. Published online 2020 Aug 17. doi: 10.1093/jn/nxaa219
[7] AJPM. Published: September 20, 2023. DOI: https://doi.org/10.1016/j.focus.2023.100145
[8] J Nutr . 2019 Oct 1;149(10):1742-1748. doi: 10.1093/jn/nxz117.
[9] Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 691. Published online 2019 Mar 23. doi: 10.3390/nu11030691
[10] Nutrients. 2017 Sep; 9(9): 919. Published online 2017 Aug 23. doi: 10.3390/nu9090919
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד 09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד 02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד 06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד 09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד 25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי" 09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד 12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד 16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד 04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד 27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה