דלקת קרום המוח היא זיהום בקרום שעוטף את המוח ואת חוט השדרה. הזיהום מופיע על פי רב אצל ילדים, בני נוער ואנשים צעירים. אנשים מבוגרים יותר ואנשים הלוקים בבעיות בריאותיות ארוכות טווח, כמו מערכת חיסונית מוחלשת, נמצאים אף הם בסיכון.
קיימים שני סוגים עיקריים של דלקת קרום המח:
דלקת ויראלית בקרום המוח, שהיא נפוצה למדי. בדרך כלל זוהי אינה מחלה קשה. במקרים חמורים, היא עלול לגרום לחום לתקופה ממושכת ולפרכוסים.
דלקת חיידקית בקרום המוח, נפוצה פחות אבל חמורה ביותר. יש לטפל בה באופן מיידי כדי למנוע נזק מוחי ומוות.
שני הסוגים של דלקת קרום המוח מתאפיינים באותם תסמינים. חשוב מאד להיבדק על ידי רופא כאשר מופיעים התסמינים, על מנת שהוא יוכל לקבוע באיזה סוג של דלקת מדובר.
דלקת קרום המוח תסמינים
התסמינים השכיחים ביותר של דלקת קרום המח בקרב בני נוער ואנשים צעירים הם:
עורף נוקשה וכואב, במיוחד כאשר מנסים לגעת עם הסנטר בחזה.
אצל ילדים, אנשים מבוגרים יותר ואנשים שסובלים מבעיות רפואיות נוספות, עלולים להופיע תסמינים שונים של דלקת קרום המח:
תינוקות יכולים להיות עצבניים ולסרב לאכול. עלולה להופיע אצלם פריחה. ויתכן שהם יבכו כאשר מחזיקים אותם על הידיים.
אצל ילדים צעירים התסמינים של המחלה דומים לתסמינים של שפעת. הם עלולים להשתעל, או להתקשות בנשימה.
אצל אנשים מבוגרים יותר ואנשים הסובלים מבעיות רפואיות נוספות, יכולים להופיע כאב ראש קל בלבד וחום.
חשוב מאד שמבוגרים וילדים יבדקו אצל רופא באופן מיידי, במידה ומופיעים התסמינים המתוארים. רק רופא יכול לקבוע האם מדובר בדלקת ויראלית בקרום המוח, או בדלקת חיידקית בקרום המוח. דלקת חיידקית בקרום המוח שאינה מטופלת באופן מיידי, עלולה להיות קטלנית.
סיבות וגורמי סיכון
דלקת ויראלית בקרום המוח נגרמת על ידי וירוס. דלקת חיידקית בקרום המוח נגרמת על ידי חיידק. דלקת קרום המוח יכולה להיגרם גם על ידי אורגניזמים אחרים וגם על ידי תרופות מסוימות, אך אלו הם מצבים נדירים.
דלקת קרום המוח היא מחלה מדבקת. המיקרואורגניזמים שמחוללים אותה יכולים לעבור מאדם לאדם, דרך שיעול ועיטוש ודרך מגע קרוב.
אבחון ובדיקות
הרופא שואל שאלות בנוגע לבריאות הנבדק, מבצע בדיקה גופנית ובדיקה אחת נוספת או יותר. ניקור מותניהיא בדיקת המעבדה החשובה ביותר לאבחון דלקת קרום המח. היא מכונה גם דיקור מותני. שואבים דגימה של נוזל מעמוד השדרה ובודקים אותה במעבדה, על מנת לגלות אם היא מכילה אורגניזמים שגורמים את המחלה. יתכן שהרופא יבקש בדיקות נוספות, כמו בדיקות דם, סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או הדמיה בתהודה מגנטית (MRI).
סיבוכים אפשריים
סיבוכים של דלקת קרום המוח במהלך תקופת המחלה
הסיבוכים של דלקת קרום המוח במהלך המחלה, כוללים בין היתר:
חום במשך תקופה ארוכה. חום הנגרם כתוצאה מדלקת חיידקית בקרום המוח, בדרך כלל חולף לאחר 3 עד 6 ימים של טיפול באנטיביוטיקה. חום שאינו חולף לאחר 6 ימים של טיפול באנטיביוטיקה, או חום שבא והולך, עלול לרמז על כך שהאנטיביוטיקה איננה מצליחה לחסל את החיידק. במקרים נדירים החום נגרם כתוצאה ממחלה אחרת, כולל תגובה לתרופות, הניטלות לצורך הטיפול נגד דלקת קרום המח.
פרכוסים. סיבוך זה עלול להתרחש כתוצאה מדלקת ונפיחות במוח וברקמות (קרומי המוח) העוטפות את המוח. לעתים קשה להשתלט על הפרכוסים.
תסמונת הפרשה בלתי הולמת של הורמון נוגד השתנה (SIADH). זהו סיבוך של דלקת חיידקית בקרום המוח, הוא עלול להתפתח יום או יומיים לאחר תחילת השימוש באנטיביוטיקה. תסמונת הפרשה בלתי הולמת של הורמון נוגד השתנה גורמת לכך שמצטברת בגוף כמות גדולה של נוזלים. תסמונת הפרשה בלתי הולמת של הורמון נוגד השתנה שאינה מטופלת עלולה להוביל לתרדמת (קומה) ולמוות.
קרישה תוך כלית מפושטת (DIC). מחלה זו גרומת לשינויים בדם. בהתחלה הדם נקרש מהר מידי. לאחר מכן הוא נקרש לאט מידי וגורם לדימומים בתוך העור והרקמות. קרישה תוך כלית מפושטת עלולה לגרום למוות.
תסמונת מצוקה נשימתית חמורה. זוהי מחלה קשה, שמתחילה באופן פתאומי. נוזל מצטבר בריאות וגורם לכשל נשימתי.
טיפולים ותרופות
הטיפול תלוי בגורם המחלה. ילדים ומבוגרים צריכים להיבדק על ידי רופא באופן מיידי, כאשר מופיעים התסמינים, משום שדלקת חיידקית בקרום המוח עלולה להיות קטלנית, אם לא מטפלים בה באופן מיידי.
בדלקת חיידקית בקרום המוח מטפלים בבית החולים. מבוגרים וילדים מטופלים באנטיביוטיקה. הם נמצאים תחת השגחה קפדנית, למניעת התפתחות של בעיות חמורות, כמו אובדן שמיעה, פרכוסים, או נזק מוחי.
דלקת ויראלית בקרום המוח היא מחלה פשוטה יותר, רב האנשים הלוקים במחלה מסוג זה מחלימים תוך שבועיים לערך. במקרים קלים של המחלה, הטיפול הנחוץ יכול להתבצע בבית בלבד (אין צורך באשפוז בבית החולים). הטיפול בבית כולל שתייה מרובה של נוזלים ונטילת תרופות להורדת חום ולשכוך כאבים.
מניעה
הדרך הטובה ביותר להגן על ילדים מפני דלקת קרום המוח, היא לוודא שהם מקבלים את כל החיסונים המקובלים לגבי ילדים. כולל חיסונים נגד חצבת, אבעבועות רוח, מחלת המופילוס אינפלואזה מסוג B (HIB) ונגד זיהום פנימוקוקי. כדאי לבדוק עם הרופא האם המטופלים, מבוגרים וילדים כאחד, צריכים לקבל חיסון נגד דלקת מנינגוקוקית של קרום המוח, זהו חיסון למניעת דלקת חיידקית בקרום המוח.
החיסון מומלץ ל:
בני נוער בגילאי 11 ו- 12.
מתבגרים בגילאי 13 עד 18 שעדיין לא קיבלו את החיסון (כדאי שיקבלו אותו בהקדם האפשרי).
סטודנטים בשנה הראשונה ללימודים, שגרים במעונות.
אנשים שמתכננים נסיעה למדינות, שידוע שיש בהן התפרצויות של דלקת קרום המח.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: ברצוני לקבל מידע על חיידק המנינגקוקוס, על צורת ההידבקות, אם נחוץ לחטא את הסביבה, גן הילדים, כשיש חשד להידבקות מהחיידק, אם יש לחיידק זמן דגירה, ואם טיפול מונע באנטיביוטיקה מספיק.
תשובה: חיידק המנינגוקוקוס יכול להיות אחד הגורמים לדלקת קרום המוח ולזיהומים קשים אצל ילדים צעירים מגיל שנה. כ-80% ממקרי ההדבקה במנינגוקוקוס קורים לפני גיל 10. צורת ההידבקות בו היא על ידי מגע ישיר עם חולה, או "טיפתית", כלומר באמצעות חלקיקי רוק שנישאים באוויר. זמן ההדגרה יכול לנוע בין 3 ל-4 ימים. בתקופה זו שיעורי ההדבקה הם הגבוהים ביותר, ולכן ילד שאובחנה אצלו המחלה חייב להיות בבידוד מוחלט מסביבתו. אין צורך לחטא את כל איזור הגן במקרה של הידבקות, טיפול אנטיביוטי מונע בהחלט מספיק, וימנע מקרים נוספים. עם זאת, שמירה על היגיינה נכונה בסביבת גן הילדים בהחלט מורידה משמעותית את אחוזי ההידבקות. הקפדה על נטילת ידיים ורחיצה עם סבון או עם תכשירים על בסיס אלכוהול לאחר מגע עם ילד מנוזל או משתעל יכולה להוריד את התחלואה באופן משמעותי, לא רק של זיהום על ידי מנינגוקוקוס אלא גם של מזהמים נוספים. עובדה זו הוכחה באופן חד-משמעי במחקרים שונים שנעשו ונעשים בשנים האחרונות ברחבי העולם. תוכלי לקרוא על הטיפול האנטיביוטי כאן: http://www.infomed.co.il/questions/q_122207_8.asp
שאלה: אני אחות מוסמכת ועובדת במחלקה פנימית בבית חולים גריאטרי. לאחרונה אובחנה באחת החולות במחלקה דלקת קרום המוח חיידקית (מנינגוקוק). הצוות קיבל הוראה לקחת כדור ציפרוקסין 500 מ"ג, אבל אני לא שקטה, יש לי תינוקת קטנה בבית ואני מאוד חוששת להידבק. האם יש
שאלה: בן הזוג שלי סיפר לי שאמו חלתה לפני שנתיים או יותר בדלקת קרום המוח. האם יכול להיות נשא של המחלה? האם הוא צריך להיבדק? האם כדאי לי להתחסן? קראתי שצריך לקבל טיפול מונע, והוא לא קיבל. האם המחלה יכולה לעבור באמצעות נשיקה? דלקת קרום המוח יכולה להיגרם על
שאלה: קדחת צהובה (yellow fever) היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף (וירוס). הנגיף מועבר מאדם לאדם באמצעות יתוש, והמחלה נמצאת בכמה אזורים טרופיים. הביטויים העיקריים של המחלה - חום, כאבי שרירים, פריחה, ותסמינים אחרים דמויי שפעת נמשכים כארבעה ימים ואז רוב האנשים
תשובה: קדחת צהובה (yellow fever) היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף (וירוס). הנגיף מועבר מאדם לאדם באמצעות יתוש, והמחלה נמצאת בכמה אזורים טרופיים. הביטויים העיקריים של המחלה - חום, כאבי שרירים, פריחה, ותסמינים אחרים דמויי שפעת נמשכים כארבעה ימים ואז רוב האנשים מחלימים. ב- 15% מהאנשים מתפתח שלב נוסף של המחלה המתאפיין בהרגשה רעה מאוד, צהבת קשה, דלקת המוח, דימומים וסיבוכים נוספים. חלק מהאנשים האלו עלולים למות. חיסון נגד הנגיף יעיל ברוב האנשים לעשר שנים. החיסון אינו ניתן לילדים הקטנים מגיל 4 חודשים ולאנשים עם דיכוי מערכת החיסון. החיסון ניתן במרכזי נסיעות למטייל ובמרכזים רפואיים וכן במשרד הבריאות. מידע נוסף על המחלה ועל החיסון ניתן לקבל באתרים הבאים: http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/yellowfever/index.htm www2.ncid.cdc.gov/travel/yb/utils/ybGet.asp?section=dis&obj=yellowfever.htm http://www.who.int/inf-fs/en/fact100.html [04/01/2002]