משיכה בין אישית (Attraction)
מה גורם לאנשים להימשך אחד אל השני?
משיכה בין אישית הינה ההתרגשות המלווה התאהבות בשלביה הראשוניים, הרגעים הראשונים והמרגשים שבתחילתו של הקשר. חוקרים שונים התאמצו לזהות מהם הרכיבים שאנו מחפשים בזמן פגישה ראשונית עם אדם. האם המיתוס הטוען כי הפכים נמשכים הוא נכון או שנעדיף דווקא מישהו שדומה לנו? מה משפיע יותר- יופי חיצוני או פנימי? והאם כל הגורמים תלויים בנסיבות הפגישה?
אפקט הקרבה
בדרך-כלל אנו נמשכים לאנשים שמצויים בקרבה פיזית אלינו. עם התפתחות הטכנולוגיה נוצרה האפשרות לפתח קשר ממרחק בעזרת הטלפון, האינטרנט ועוד. עם זאת, מקום מגורינו יותר משפיע ברוב המקרים על קביעת החברים שאנחנו נמצאים בקשר איתם.
אפקט החשיפה
אפקט החשיפה הוא שמה של התופעה לפיה ככל שאנשים נחשפים יותר פעמים לגירוי, כך הם יעריכו אותו בצורה חיובית יותר. בניסוי שבדק את התופעה, התחזו ארבע משתתפות סמויות לסטודנטיות. שלוש מהן השתתפו כסטודנטיות בהרצאה מסוימת במשך הסמסטר: אחת מהן השתתפה בהרצאה חמש פעמים, אחת מהן עשר פעמים ואחת מהן חמש עשרה פעמים. בסוף הסמסטר, הוצגו התמונות של ארבעת הנערות לסטודנטים, ולאחר מכן הם מילאו שאלונים שבהם הם דירגו תכונות של הנערות, כמו: פופולאריות, כנות, אינטליגנציה ומשיכה פיזית, בהסתמך על התמונות. כמו כן נשאלו הסטודנטים עד כמה הם היו נהנים לבלות בחברת הנערות זמן, לעבוד איתן על עבודה לימודית ועוד. על אף שהסטודנטים לא ידעו ששלוש מארבע הנערות השתתפו בהרצאות, נמצא כי ככל שהנערה השתתפה פעמים רבות יותר בקורס, כך היא נראתה מושכת יותר בעיני הנבדקים.
יופי
ישנו פתגם ידוע האומר לא להסתכל בקנקן אלא במה שבתוכו, אך מתוך הנסיון ידוע כי אנשים מעדיפים בני זוג בעלי מראה אטרקטיבי. בניסוי, כשניסו לגרום לסטודנטים לחתום על עצומה, ככל שהנסיינית הייתה מושכת יותר מבחינה פיזית, כך היא הצליחה להשיג יותר חתימות. ייתכן שאנשים מעדיפים אנשים יפים משום שנעים להם להיות בקרבתו של אובייקט יפה, או משום שהם מקשרים את המראה החיצוני המושך לתכונות חיוביות נוספות, כמו באגדות ילדים - הנסיכה תמיד תהיה יפה וטובה, והמכשפה תמיד תהיה מכוערת ורעה.
דמיון
האמונה הרווחת לפיה הפכים נמשכים מסתברת כלא נכונה. הנטייה היא להימשך לאנשים שדומים לנו מבחינת: גזע, השכלה, דת, גובה, אינטליגנציה, מעמד כלכלי חברתי, דעות, תחומי עניין וכו'. נמצא כי אם נבדוק את רמת הדמיון בין שני אנשים אקראיים ובין זוג נשוי, בני הזוג הנשוי יהיו יותר דומים זה לזה.
אנשים נוטים גם להימשך לבן זוג שדומה להם ברמת האטרקטיביות הפיזית, כלומר אנשים לא רוצים להיות בקשר רומנטי עם בני זוג שאינם שייכים ל"ליגה" שלהם, והם יותר או פחות מושכים מהם באופן משמעותי.
הדדיות
קיימת נטייה של אנשים להמשך לאנשים שנמשכים אליהם. ניתן לומר כי: "אנחנו אוהבים את חברינו ושונאים את אויבינו". בניסוי שחקר את התופעה, חולקו הנבדקים לזוגות וקיבלו הזדמנות להכיר זה את זה בעזרת שיחה קלה. בחלוף זמן מסוים של שיחה נאמר לאחד הנבדקים בכל זוג שהשותף שלהם מחבב אותם או שאינו מחבב אותם. כאשר חזרו הנבדקים לניסוי, אלו שנאמר להם שהשותף שלהם מחבב אותם התנהגו באופן נעים וחמים יותר לבן זוגם לשיחה, מאלו שאמרו להם שהם לא מוצאים חן בעיני השותף שלהם לניסוי.
קשים להשגה
אנו נוטים להמשך לאנשים סלקטיביים במידה ממוצעת בבחירותיהם החברתיות. המשמעות היא שאנשים נגישים מאוד מבחינה חברתית ייראו לנו חסרי סטנדרטים וטעם, ואילו אנשים סלקטיביים באופן קיצוני ייראו לנו יהירים מדי.
התיאוריה האבולוציונית
הגישה האבולוציונית שנויה במחלוקת, והיא נשענת על הנחה לפיה המניעים של אנשים בבחירת בני זוגם מושפעים מדאגתם להתעברות, לידה וההישרדות של צאצאיהם. גישה זו מציעה כי גברים ונשים אינם מחפשים את אותם הפרמטרים: נשים מעוניינות בגברים מבוססים כלכלית או שמחזיקים תכונות שמנבאות הצלחה בעתיד, וזאת כדי לשפר את סיכויי ההישרדות של צאצאיהם. גברים, לעומתן, מעוניינים בנשים צעירות ואטרקטיביות משום שמראה זה רומז לגבי בריאותה ופוריותה של האישה. בנוסף, עבור גברים ישנה חשיבות לכך שהאישה תהייה צנועה ולא "מופקרת" כדי להבטיח את אבהותם.
הגורמים למשיכה בין-אישית משפיעים בעיקר בתחילת הקשר, אך הם רק קצה הקרחון, ואינם קבעים את התפתחותה של מערכת יחסים מספקת ויציבה.